Skocz do zawartości
Dragon

Nietypowe zawody "Maraton nocny"

sekret1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zawody maraton nocny zaczyna się o godzinie 18 kończy się o 8 rano.

Ryby to karp, karaś i płoć, łowisko komercyjne mały zbiornik-woda stojąca na którym nigdy nie byłem i nie pojadę na trening bo nie mam licencji, łowić mogę tylko na zawodach.

W ubiegłych latach wyniki robione były na małych karpiach ale na ostatnich zawodach zrobione zostały na płoci. Przewiduje łowienie do zmroku batem, po zmroku bolonką, tylko czy znajdę jakieś małe spławiki na świetlik lub baterie. No i odnośnie nęcenia czym nęcić by łowić płocie i karpie, czy donęcać procą pinką, czy podać w zanęcie czy z dżokiem, czy strzelać kukurydzą. Jaką zrobić zanętę czy typowy karp czy mix karp płoć czy sama płoć. Trochę jest tych pytań ale łowisko nietypowe i pory łowienia też.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

a moze gruntowka jest dozwolona ?

sekret1, ja bym ci polecil raczej karpiowa uniwersalna mieszanke wanilia albo miod i do tego sporo konopii, jezeli jest ploc - tez w to powinna wejsc, karasie tym bardziej.

a i jescze na temat nietypowej pory, sa to doskonale warunki do naduzyc typu "dostarczenia" kilku karpii przez kolegę czy przekazanie ryb pod oslona nocy.

Napisano

Brałem pod uwagę jeszcze drgającą szczytówkę ale w porze nocnej ryba najczęściej podchodzi bliżej brzegu więc chyba zdecyduje się na bolonkę no i nie będę musiał ponownie zanęcać miejsca na większej odległości. A co do robali co byście podali dżoka w ziemi i pinki w zanęcie czy może pinką tylko donęcać.

Napisano

Kolego sekret1 chyba za bardzo kombinujesz ,po co kombinować z jokersami i pinkami??to nie zawody,żebyś kombinował za spławikówkami i nie wiem jakimi zanętami ,maraton nocny to gruntówka ewentualnie DS .Kup sobie zanęte ze Stila HPB waniliową,dolej miodu

Mi w tą zanęte w niedziele na goczałkowicach tyle ryb wlazło że do teraz mnie ręka od zacinania boli, na mały hak (10-12)dasz 3 pinki to sie z płotkami i leszczykami pobawisz,a w nocy to na większy hak(6)pęczek białych lub czerwonego załóż i olej "robienie wyników"

Napisano
Kolego sekret1 chyba za bardzo kombinujesz ,po co kombinować z jokersami i pinkami??to nie zawody,żebyś kombinował za spławikówkami i nie wiem jakimi zanętami

To właśnie są zawody co prawda nie jakieś prestiżowe ale na pewno konkurencja nie wyskocz z zanętami Stila tylko do wody polecą sensasy i tp. więc jak rzucę gruntówkę to raczej nie uplasuje się na wysokim miejscu. :roll:

Napisano

sekret1, jezeli wolno lowic na gruntowke to pewnie bedzie to podstawowe narzedzie do polowu w nocy.

ja bym poszedl w karpiowa zanete w dzien na splawik w nocy gruntowka byla by mniej upierdliwa.

w tym samym zaneconym miejscu, piszesz ze maly zbiornik - ja na takim lowie glownie karpie na 10-15 metrze nie rzadko nawet i blizej, plaskie muliste dno jak to na stawie glebokosc ok 2m.

glownie na przegruntowany zestaw splawikowy biora karpie i czasem wchodzi karas, wieksza ploc.

Napisano
sekret1, jezeli wolno lowic na gruntowke to pewnie bedzie to podstawowe narzedzie do polowu w nocy.

ja bym poszedl w karpiowa zanete w dzien na splawik w nocy gruntowka byla by mniej upierdliwa.

Chyba tak zrobię zanęta karpiowa, najpierw bat potem właśnie co potem czy ds czy bolonka, ale ds-em musiał bym odsunąć się na większy dystans i czy to nie spowoduje, że rybki przestaną brać. Na pewno przygotuje i bolonkę i ds-a. i zobaczę co się będzie działo. A co myślicie o robactwie dżoka w ziemi na początek a pikę w zanęci, a może na te karpie biały robak podawany procą oraz kukurydza.

Gość Holik
Napisano

Musisz pamiętać że jak na taki długi czas zawodów i stawianie na karpie , do wody musi polecieć DUŻO zanęty . Stadko karpi 2 kilowych w ciągu 5 minut potrafi wsunąc 5 kilo zanęty... sam widziałem na filmie kolegi jakiś czas temu . Gały wyszły na wierzch i od tego czasu sypie więcej .

Napisano

A co koledzy myślą o użyciu dwóch zanęt jednej typowej na płoć by łowić do zmroku na bata, drugą karpiową użyć po zmroku i łowić na DS. Co o tym sądzicie czy by się to sprawdziło, czy ktoś tak kiedyś łowił jak to się sprawdziło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.