toko Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 witam mozecie doradzic uniewrsalna zanete na jezioro , glownie chcialbym na nia zalapac karasia i karpia, w jeziorze gdzie lowie tam jest ich najwiecej, oczywiscie leszcz i inne tez w ostatecznosci mogą być Prosze podac konkretne marki zanęt i zapachow, ktore powinenm kupić. Wiem ze takowa "uniwersalna" pewnie nie isteniej. Jak cos jest do wszystkeigo to jest do niczego. Ale moze doradzicie zeby kupic np: 2 konkretne zanety ktore trzeba wymieszac i konkretny zapach. Nigdy nie kupowalem zanet a na forum widze sa zanety pod konkretna rybe. pozdrawiam i dzieki za pomoc
ds-fan Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 toko proponuję ci zanętę karpiową firmy "Stil" HPB (High Protein Bait) o zapachu waniliowym lub miodowym. na forum widze sa zanety pod konkretna rybe. no według mnie to jest jakieś "nieporozumienie" nie ma czegoś takiego jak zanęta gwarantująca ci połów tylko jednego gatunku,jasne że może być "ukierunkowana" smakiem czy zapachem na daną rybe ale nie jest powiedziane że w "leszczową"zanęte nie wejdzie ci inna ryba . Mi wielokrotnie się zdarzyło że do zanęty "karpiowej"wchodziły i karasie i płocie .
Kubiak Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Także polecam Stila, tyle że HPB Duży Karp, Leszcz, Lin. U mnie bardzo dobrze reagują na nią karpie, a na leszczach, linach, i karasiach tez się sprawdziła. Ma zapach waniliowo-miodowy, więc myślę że jest dosyć uniwersalna.
Damian21 Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 "Stil" HPB (High Protein Bait)jeżeli stil to tylko to, bardzo dobra zanęta używana przezemnie w poprzednim sezonie(teraz ciężko ją trafić na tym zadupiu).uważaj na karpiową żółtą zanętę 2,5kg tej firmy czy też inne z tej serii - bardzo kiepska zanęta, niby scopex wanilia(choc na opakowaniu nie pisze) ale tak naprawde taki zapach nadpsuta wanilia, zanęta wypadła mizernie kilkukrotnie ją miaem(tak to jest wysylac kogoś do sklepu ) podsumowanie: zanęta wanilia lub miód, polecam boland B.Bruda. ostatnio jechałem na traperze na karpiowate(karp,lin,karas,amur z opisu opakowania) ktory nie ma wyraznego zapachu, traktuje jako bazę + na 1kg suchej 1 torebka sklepowa przyprawa do piernika lub wlasny mix piernikowy 15g cynamonu(jedno opakowanie) 5g gożdzika i 30g(mozna dać 2xwięcej bo to delikatny zapach) kolendry(akurat mam lorenca). piernik sprawdził mi się puki co na karpia i karasia, a na dzikiej wodzie na karasia i grubsza płoć z dna, karpia tam niema.
karpik:) Napisano 30 Lipca 2009 Napisano 30 Lipca 2009 a co do tych zanęt dodać?? pszenice? kukurydze? robaki? i ile na taka poranna 4 -5 godzinna wyprawę?? tą HPB duzy karp kiedys mialem. bez kleju nie chciala sie trzymac. musialem ja rozrabiac z inna zaneta.
warszawa_24 Napisano 30 Lipca 2009 Napisano 30 Lipca 2009 Ja dodawałem epiceine tylko no i przynęty. Teraz zobaczę jak się sprawdzi z atarktorami dragona. HPB duzy karp kiedys mialem. bez kleju nie chciala sie trzymac. Ja nigdy nie miałem takiego problemu. Może dajaesz za mało wody, ona jest grubaaa i nasiąka to tak może być.
karpik:) Napisano 31 Lipca 2009 Napisano 31 Lipca 2009 aha dzieki nom byla gruba nwet bardzo i mozliwe ze dawalem za malo wody. ale jak dawalem wiecej to sie robila taka packa. ale to bylo dawno jeszcze nie umialem dobrze zanet robic. a jakie przynety na karpia i lina??? kukurydza konserwowa - tej uzywam najczesciej. no i jeszcze lowie na czerwonego i bialego robaka. aha mam jeszcze jedno pytanie na temat wisni jako przynety. mama ostatnio zrobila taki mus wisniowy. jest slodki i mocno pachnie. czy wisnie z niego nadaly by sie na przynete? jesli tak to na jaka rybe?
Kubiak Napisano 1 Sierpnia 2009 Napisano 1 Sierpnia 2009 Na wiśnie można świetnie połowić klenie, a słyszałem także o połowach karasi na ten owoc.
warszawa_24 Napisano 1 Sierpnia 2009 Napisano 1 Sierpnia 2009 Wiśnia tak, na klenie, ale na karpio-lina raczej nie. Kukurydza, rosóweczka lub mix (kuku+rob).
benek_n14 Napisano 1 Września 2009 Napisano 1 Września 2009 Witam, ostatnio na Trapera karp, lin, karaś z białym robakiem naciągnąłem byczków po 25-30cm. Brały jak głupie praktycznie od 7ej do 13ej. Nic kompletnie innego mi nie weszło. sąsiad obok też łowił na białego robaka, ale miał inną zanętę i ciągnął kompletnie inne ryby, płoć, ukleja, jeden byczek (chyba po moim nęceniu ) Pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.