Gość Anonymous Napisano 20 Kwietnia 2005 Napisano 20 Kwietnia 2005 Mam takie pytanko. Jestem nauczycielem więc wakacje spędzam nad jeziorami na rybkach. Mam wykupione wszystko co jest możliwe w naszym okręgu bo tam też tylko łowię. W czasie wakacji opiekuję się szwagrem niepełnosprawnym (jest chory psychicznie) chcąc spędzać czas z nim nad wodą (chciałem mu zmontować jakąś wędkę niech by sobie chłopulek połowił) czy taka osoba też musi wykupić kartę ??? W takim przypadku powinna chyba być jakaś ulga lub wcale nie powinna taka osoba wnosić opłat. (on posiada rente ale nie na stałe tylko czasową ze względu na to , że jest osobą młodą w wieku 40 lat). Gdzie mozna poczytać coś na ten i podobny temat bo nigdzie nic nie mogłem znaleźć. Będę wdzięczny za jaką kolwiek odpowiedź, podpowiedź ponieważ zbliżają się wakacje. Pozdrawiam Piotr S.
Dr.Pepper Napisano 20 Kwietnia 2005 Napisano 20 Kwietnia 2005 Jezeli bedzie pod opieką wędkarza z kartą wędkarską to nie imusi wyrabiac sobie sam. Mlodziez do lat 18 placi 50% skladek :]
shogun_zag Napisano 20 Kwietnia 2005 Napisano 20 Kwietnia 2005 Witaj Piotrze Przykro mi, ale prawo nie reguluje sprawy dostepu do wędkowania ludzi na rencie. Najlepiej zapytaj sie o to w najbliższym kole PZW. Tam najlepiej Ci odpowiedzą. Ponadto kazdy zarządca woda moze ustanowić własne "prawa" i na każdym zbiorniku moze być inaczej (opłaty, limity, pory wedkowania itp). Ale zamiast dywagacji mozna, czy nie mozna ... pozycz szwagrowi jedna wędusie nad wodą w swoim limicie, będziecie mieli równe szanse, kazdy po jednym kijku (z wyłączeniem spiningu ) Zobaczysz, jak sie chłopisko ucieszy Życze wspólnego połamania kijków (byle nie na kolanie)
maniek Napisano 21 Kwietnia 2005 Napisano 21 Kwietnia 2005 Witam PiotrzeS no niestety Shogun ma racje nasze prawo PZW jest chore jeśli chodzi o wędkowanie ludzi niepełnosprawnych, i wyjściem jest tylko łapanie wspulnie, ale poszukam coś więcej na necie jak coś znajde to dam znać.
tomik Napisano 22 Lutego 2006 Napisano 22 Lutego 2006 Na maila otrzymałem zapytanie w poniższej sprawie: "Jestem osobą niepełnosprawną z orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności i konieczności pomocy w egzystencji ( to tak jak pierwsza grupa inwalidzka ) Kiedyś byłem wędkarzem , choroba sprawiła że musiałem na jakiś czas zrezygnować z tej formy wypoczynku . Dzisiaj chciałbym powrócić do grona wędkarzy i...... nikt nie może ( a może i nie chce ) udzielić mi informacji jakie opłaty będe musiał ponieść i z jakich opłat ewentualnie mógłbym być zwolniony . Jak pytałem to odpowiada mi się że jakiekolwiek zwolnienia dotyczą tylko ludzi powyżej 75 roku życia , a wysokości opłat na 2006 rok nie znają . Proszę poradźcie ! i odpiszcie. Starą kartę wedkarską posiadam do dziś . Speawa dotyczy wód w okręgu koła Wąsosz 56-210 woj. dolnośląskie login1951"
Gość Anonymous Napisano 22 Lutego 2006 Napisano 22 Lutego 2006 Zadaj to pytanie tu: http://www.niepelnosprawni.info/ledge/x/3077 Pod tekstem masz adres redakcji, napisz. Oni chętnie odpowiadają na pytania niepełnosprawnych. Organizują dla nich imprezy wędkarskie, itp. Wiem, bo sam jestem w takiej samej sytuacji… Na tej stronie możesz się wiele dowiedzieć, jakie masz prawa, co Ci przysługuje, co Ci się należy, itd.
Gość Anonymous Napisano 22 Lutego 2006 Napisano 22 Lutego 2006 Niestety ! pytałem tam i też mi nieumieli odpowiedzież odpowiedż otrzymałem z redakcji portalu niepełnosprawni jest taka że niestety mam pytać w kołach PZW no i wracam do punktu wyjścia , a uważam że te moje pytanie jest jak najbardziej zasadne i na czasie . Nikt na nie niechce , lub może nieumie odpowiedzieć . A pytanie na pozór proste : "Jestem osobą niepełnosprawną z orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności i konieczności pomocy w egzystencji ( to tak jak pierwsza grupa inwalidzka ) Kiedyś byłem wędkarzem , choroba sprawiła że musiałem na jakiś czas zrezygnować z tej formy wypoczynku . Dzisiaj chciałbym powrócić do grona wędkarzy i.. jakie opłaty będe musiał ponieść i z jakich opłat ewentualnie mógłbym być zwolniony no i ..................... czekam dalej
Gość Anonymous Napisano 22 Lutego 2006 Napisano 22 Lutego 2006 W takim razie, może najlepiej zadzwonić od razu do ZO. Niech oni Ci odpowiedzą. No przecież w ZO, ktoś musi takie sprawy wiedzieć. Życzę powodzenia.
maniek Napisano 23 Lutego 2006 Napisano 23 Lutego 2006 Generalnie to nie spotkałem się z żadnymi zniżkami dla niepełnosprawnych w kołach PZW ale wydaje mi się że to leży w gestij danego koła . Proponuje na spokojnie poczytać ./TU/ To może być też zniżką ,dla tych co mają karty wędkarskie lub nie. /TU/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.