Skocz do zawartości
tokarex pontony

Jezioro Dzierzgoń

Koniuch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. W te wakacje w terminie 13-23 sierpnia wybieram się nad jezioro dzierzgoń. Pierwszy raz będe miał styczność z tą wodą. Bardzo potrzebuję porad. Jakie są tam ryby ? Jaka metoda będzie najskuteczniejsza ? Na co najlepiej tam łowić ? Interesuje mnie wszystko co wiecie o tym jeziorze :) Z góry dziękuje :)

• 3 weeks later...
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam

Na Jeziorze Dzierzgoń łowiłem (tylko z brzegu białą rybę na spławik) między 13 a 20 lipca tego roku w okolicach miejscowości Górowychy Małe. Pogoda była przez wszystkie dni mniej więcej identyczna, czyli słońce z rana, po południu lub pod wieczór przez godzinę deszcz (czasami burza i zrywał się wiatr), a po deszczu znowu słońce aż do zachodu.

Najpierw formalności: pozwolenie na połów kosztuje 5 zł/doba z brzegu i 10 zł/doba z łodzi, przy czym minimalny okres to 3 dni. Ja swoje zezwolenie kupiłem w Prabutach w sklepie wędkarskim "Karpik" (niedaleko rynku). Sklep polecam ze względu na miłą obsługę i niezłe promocje (mam nadzieję, że admin nie potraktuje tego jako reklamę :)

Łowić można od wschodu do zachodu słońca.

Samo jezioro ma wiele płycizn (widać je już na pierwszy rzut oka - a jeszcze lepiej użyć lornetki; na płyciznach często gromadzą się ptaki). Jest kilka wysepek i ładne zatoczki. Niestety łodzi nie miałem więc opisuje tyle co widziałem z brzegu przy przemieszczaniu się w okolicach Górowych Małych.

Jako, że sporo jest tam posesji prywatnych musiałem się popytać czy można skorzystać z pomostu lub zejścia w trzciny.

Dosyć uciążliwe jest to, że 10, 15, a nawet 20 m od brzegu głębokość jest "do pasa", więc bez woderów się nie obeszło (tutaj nawet pomosty nie pomogły, w woderach wchodziłem dalej).

Teraz najważniejsze, czyli łowienie. Jak już wspomniałem łowiłem tylko białą rybę metodą spławikową (pragnę tu zaznaczyć, że jestem totalnym amatorem). Nęciłem w kilku miejscach zanętą płociową (nazwy nie pamiętam, wiem że była otrębowo-czekoladowa).

Łowiłem na białego robaka, kukurydzę oraz ciasto waniliowe - wszystkie te przynęty dawały ten sam, czyli co najważniejsze - bardzo dobry wynik. Brały płocie, wzdręgi, leszcze, spore ukleje oraz krąpie - przy czym płocie zdarzały się naprawdę solidne.

Z tego co zauważyłem ryby na wszystkich stanowiskach brały "łapczywie", tzn. primo: często zdarzało się, że spławik nie zdążył dobrze stanąć a już był pod wodą; secundo: ryby zacinały się same (czasem przez przypadek, czasem przez moją nieuwagę).

Brania ustawały tuż przed zmianą pogody (czyli przed deszczem) by powrócić po deszczu.

Ogólna konkluzja jest taka: ryby jest sporo i naprawdę warto tam połowić, tym bardziej że cena jest niewygórowana.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że choć w minimalnym stopniu pomogłem.

Napisano

Dziękuje bardzo:) Oczywiście, że pomogłeś. Ok, a wiesz może coś o nocnych wyprawach na węgorza. Może coś pytałeś ? Interesuje mnie też ryba drapieżna. Czego można się tam spodziewać ? Szczupak ? Może pytałeś innych wędkarzy lub obserwowałeś ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.