Skocz do zawartości
Dragon

Dyskusja: LONG CAST vs wolny bieg

raziel74

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hmm, może i coś musi być, ale byłem ostatnio w sklepie i tak jak już (chyba) pisałem, zaprzyjazniona babka w sklepie powiedziala, ze kouma travertine nie rowna sie do dragona maxima. Spro niestyety w tym sklepie nie mają w ogole;/ Tak więc ciężko bedzie porównać.

Unises

Te karpie po kilkanaście kilo kolega ciągnie na spro aggresive lcs 750 czy spro super long cast??

Troche się mieszam, przyanm jestem zdezorientowany, chce kupić optymalny dla mnie młynek.

Spro, okuma , dragon, napewno wezme jednego z tych modeli,

Zastanawia mnie dlaczego babka w sklepie tak polecala tego dragona...

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

raziel74,

Zastanawia mnie dlaczego babka w sklepie tak polecala tego dragona...
To proste ,chce się wyzbyć towaru .A tobie radze czytaj posty ze zrozumieniem .
Napisano

raziel74, Ten kołowrotek Dragona ma według mnie za duże przełożenie jak na kołowrotek gruntowy,po za tym 9 łożysk jest całkowicie zbędne w metodzie gruntowej.

W tej metodzie 4-5 łożysk całkowicie wystarczy(za tą cenę ) .Spójrz na najlepsze konstrukcje Shimano Daiwy czy Tica ,Większość ma 5-7 łożysk.Oczywiście są bardzo dobre kołowrotki gruntowe na 10łożyskach (SHIMANO AERO TECHNIUM)ale za tą ilość łożysk trzeba zapłacić godną cenę(1600zł).

ps oriętuje sie ktoś z was czym sie różni Okuma travertine baitfeeder TRB od FD ???bo "na oko" wyglądają identycznie.

Napisano

Dzięki za opinie, rezygunje z dragona.

W grze pozostala okuma trb travertine 45 (jednak 55 mysle ze troche za dużo) i spro aggresive lcs 750. Mam pytanioe do walscieli tego modelu spro:

Czy wolny bieg jest awaryjny w tym modelu, bo wiem ze w niektorych modelach bywa ona 'bardziej awaryjny'

Ds-fan

Ty uzywales jakiegos podkladu nawijajac zylke czy nie?? Bo mialem zakldac zylke 0,30, ale 300m jest mi zbyteczne, a tylko okolo musze nawinac.

Nie jest uciążliwe coroczne nawijanie nowej zylki zamaist starej?? W sumei to takiej lepszej to troche kosztuje 300metrow...?

Napisano

Ds-fan

Ty uzywales jakiegos podkladu nawijajac zylke czy nie?? Bo mialem zkladac 0,30, ale 300m jest mi zbyteczne...

Nie używam podkładu ,nawijam samą żyłkę na model 55 wchodzi ok 300m .Używam Dragon maxima 300m kosztuje 25 zł więc nie majątek i po sezonie przewijam na drugą szpulę więc mam właściwie żyłke na 2 sezony(spokojnie wytrzyma) .

Napisano

Aha dzieki, to jak cso biore model 55, ale nikt jeszcze nie pisal o moedlu spro hardliner.

Ma ktoś ten młynek.

Mam poważny dylemat, naprawe, wybór okua 55 tarvertine vs spro aggresive lcs 750.

Nie lubie takich wyborów. Ciągle zastanaiwma się który bedzie optymalnym wyborem, choć w sumie wybó jest prosty, obydwa są dobre, i nie wazne któregol wybiore mam nadzieje ze mnie nie zawiedzie:P

Hmm, wlasnie sie przyjrzalem i spro ma dosc duze przelozenie: 5,2:1, okuma ma 4,5:1.

5,2 to nie za dużo?? Młynek sie nie rozleci??

ds-fan

Martwi mnie jedynie w okumie to, że na tych zdjęciach co wysłałeś, nie nawija zbyt precyzyjnie żyłki...

Lesio

A jak nawija spro super long cast 460 (bo zakladam że podobnie jak aggresive). Dałoby się foty zamiescic??

Napisano

Unises

Te karpie po kilkanaście kilo kolega ciągnie na spro aggresive lcs 750 czy spro super long cast??

Spro aggresive Pro lcs 750

Tak jak pisałem kolega ma to cudo tylko inaczej się nazywa i ma więcej złotych dodatków :mrgreen: wiadomo rynek niemiecki :lol:

i ciągnie czasami karpie po kilkanaście kilo już 3 sezon.

Ma na tym białą żyłke Pelzer'a chyba 0,33 i wg mnie kręciołek nawija bardzo przyzwoicie.

Kołowrotki ma dwa i jak na razie nie dzieje się z nimi nic niepokojącego.

A jak nawija spro super long cast 460 (bo zakladam że podobnie jak aggresive)
Z takim założeniami byłbym bardzo ostrożny, bo to raczej nie są te same części przekładane tylko do różnych modeli.

Nie zdziwił bym się specjalnie gdyby w praktyce się okazało ,że SLC460 nawijał jeszcze ładniej niż Aggresive 750 Pro.

Ps. Znajdź sklep gdzie biedzisz mógł sam pomacać kręciołki SPRO i dokonać oceny, bo jak na razie jesteś zakręcony jak świder w betoniarce. :wink:

Napisano

Hahahaha

zarąbiste porówannie ziom. Typowo jestem troche rozkojarzony tym. Poszukam takiego sklepu, ale nawet jak znajde to nie zoabcze jak precyzyjnei nawija zylke prawda?? Tego musze sie dowiedziec z doswiadczenia starszych uzytkownikow:P

Co myslcie o shimano catanie 4000 FA?? Na grunt nie bardzo?? Bo na spinning to chyba dobra??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.