Lesio Napisano 19 Sierpnia 2009 Napisano 19 Sierpnia 2009 Kołowrotek gruntowy – Spro Super Long Cast 460 Specyfikacja techniczna: - 3 łożyska ze stali nierdzewnej + 1 wałeczkowe; - Przełożenie 4,8:1, - Pojemność szpuli: 0.30/300, 0.35/230, - Waga 561g, oraz trochę marketingowego bełkotu: - „Ony Way Clutch” natychmiastowa blokada biegu wstecznego – jednokierunkowe łożysko oporowe; - Aluminiowa szpula typu Long Cast; - System zapobiegający skręcaniu żyłki przy nawijaniu na szpulę; - Wielotarczowy hamulec przedni; - Dodatkowe zabezpieczenie przed zabrudzeniem hamulca tarczowego; - Super wytrzymały system posuwu szpuli; - Magnetyczny system zapobiegający dostaniu się żyłki pod szpulę; - Mocna aluminiowa korbka z ergonomicznym uchwytem Dodatkowy osprzęt w zestawie: - brak Sprzęt posiadam od i jak często używam: - posiadam 2 lata, używam dosyć często (nawet kilka razy w tygodniu) Ryby, które nim łowię oraz dzięki niemu, moje największe sukcesy: kołowrotek używam do połowu węgorzy i sandaczy (ciężka żywcowa gruntówka), największa ryba - 10kg sum, na pewno dobrze się sprawdzi także do połowu dużych karpiowatych. Podoba mi się w nim to, że... czyli + : - ładnie pracuje pod większym obciążeniem, - prosta konstrukcja, która budzi zaufanie, gruby trzpień, - szpula Big Pit pozwalająca na bardzo daleki wyrzut zestawu, - idelanie równo nawija żyłkę, - świetny stosunek jakość/cena. Nie podoba mi się w nim: - brak łożyska w rolce prowadzącej żyłkę, - brak dodatkowej szpuli, - cienki kabłąk, - twardy zbijak kabłąka (lepiej go zamykać ręcznie). Od momentu posiadania działa bez zarzutu: - tak Sprzęt był dawany do naprawy: - nie Gdybym teraz miał kupować inny sprzęt, wybrałbym inny model: - już kupiłem podobny, po firmowym liftingu, sprzedawany pod nazwą Super Long Cast Pro 460 (lub 4.000), z grubym kabłąkiem i o wiele lepszym zbijakiem. Koszt sprzętu: - w marcu 2008 nabyłem dwa kołowrotki po 135zł/szt., obecnie cena wynosi od 139 do 180zł. Używam w komplecie z: - gruntówką/karpiówką. Inne ewentualne dodatkowe uwagi, wyjaśnienia lub zdjęcia: - Warto wymienić tulejkę w rolce prowadzącej żyłkę na łożysko - potrzebne jest o wymiarach 5x8x2,5 (np. MR85ZZ) - koszt. ok. 4zł. np. w sklepie www.rc-trial.pl Każdy powinien być w stanie rozebrać go do ostatniej śrubki, nasmarować i złożyć Cytuj
Totalny Amator Napisano 17 Maja 2015 Napisano 17 Maja 2015 Zamowilem te kolowrotki, jakie lozyska do rolki prowadzacej proponujecie zamowic? 5x8x2,5 (MR85ZZ) to podejdzie? http://www.modelemax.pl/product_info.php?products_id=11306 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi