Robal Napisano 5 Września 2009 Napisano 5 Września 2009 Mam w arsenale kilka małych obrotówek, są chwile gdy mam wielką chęć na nie łowić niestety nie wszystkie wirują w wodzie. Można coś z tym zrobić? Kolega mi mówił że mam dodać śruciny. Co polecicie?
warszawa_24 Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 Podobno jak obciążysz przynęty spinningowe to gorzej pracują - tak słyszałem. Ja mam obrotówki mepsy 00 i przy wolnym prowadzeniu bardzo ładnie pracują - polecam je.
Plakon83 Napisano 14 Września 2009 Napisano 14 Września 2009 Oczywiście, że możesz coś z tym zrobić, czytałem kiedyś artykuł, ale nie pamiętam na jakiej to było stronie, być może na haczyku. Jeśli oś obrotówki jest prosta, a skrzydełko nie chce się kręcić to należy je albo spłaszczyć np imadełkiem, jeśli kręci się powoli, lub "wyoblić" czymś zaokrąglonym i młotkiem jeśli w ogóle się nie kręci i się "przykleja".
kryko22 Napisano 14 Września 2009 Napisano 14 Września 2009 w moim wypadku spłaszczenie paletki dawało pozytywny efekt...zazwyczaj tanie obrotówki mają tą wadę...
Odol Napisano 15 Września 2009 Napisano 15 Września 2009 Ja kupuje obrotówki firmy Dam. Są to tanie i dobre obrotówki. Nigdy jeszcze mnie nie zawiodły. Jest bardzo duży wybór kolorów jak i rozmiarów. Są też kolory prawie, że identyczne jak np. Mepps Black Fury. Pozdrawiam!
Robal Napisano 15 Września 2009 Autor Napisano 15 Września 2009 Plakon83, kryko22, dzięki za konkretne odpowiedzi, jak będę miał czas, spróbuje spłaszczyć i napisze czy się kręci.
pawel332 Napisano 30 Września 2009 Napisano 30 Września 2009 Co prawda spining nie jest moją pasją ale z racji tego ze są u mnie wody górskie kraina pstrąga i lipienia(choć pstrąga to już na pewnych odcinkach rzeki nie ma już 5-6 lat) jestem zmuszony do łapania miedzy innymi spinem to zauważyłem że wirówki (te same)mają różną pracę w rzece nawet przy bardzo wolnym ściąganiu a bardzo szybkim na wodzie stojącej.Innymi słowy chciałem powiedzieć ze to co masz w pudełku może nie jest dopasowane do łowiska.
Plakon83 Napisano 2 Października 2009 Napisano 2 Października 2009 Zwijaj 3 razy szybciej na wodzie stojącej to będziesz miał taką samą pracę Dobra obrotówka powinna startować i kręcić się już w niewielkim prądzie/przy wolnym prowadzeniu.
Arek0402 Napisano 2 Października 2009 Napisano 2 Października 2009 Dobra obrotówka powinna startować i kręcić się już w niewielkim prądzie/przy wolnym prowadzeniu. Zgadzam się z tym w stu procentach, dlatego proponuję kupić obrotówki np. Mepps i DAM Effzett a ten szmelc wyrzucić.
Damian21 Napisano 3 Października 2009 Napisano 3 Października 2009 Zgadzam się z tym w stu procentach, dlatego proponuję kupić obrotówki np. Mepps i DAM Effzett a ten szmelc wyrzucić.właśnie od dawna już nie używam innych jak te drugie, te pierwsze raczej od śwęta bo są nieco droższe.
SochaPOL Napisano 4 Października 2009 Napisano 4 Października 2009 Kiedys kupiłem 10 obrotówek jaxona nr. 1 po 3,50-3,80 za sztuke i efekt był taki że ani jedna się nie kręciła. Albo nie zaczynały się kręcić albo po 2-3 obrotach gasły. Zdecydowanie lepiej bym wyszedł gdybym kupil za te pieniądze 4 meppsy... Z tych małych dobre są jeszcze effzety, glan-gliwa, jaxony te droższe (ok. 5,50-6zł), cięższe bassy i jeszcze takie jedne ale nazwe ich zapomniałem. Jak sobie pzrypomnę to napiszę.
ddd Napisano 5 Października 2009 Napisano 5 Października 2009 Zapewne Balzerki ;P A jaxonki z tych tanich dobre sa od 3 w gore
Zambo Napisano 13 Października 2009 Napisano 13 Października 2009 Najczęściej maleństwa nie wirują poprzez stosowanie zbyt grubej liny, która stawia w wodzie za duży opór (mowa o wirówkach nr 00 i 0). Czasami to wina drutu montażowego (jego gładkość i to czy nie jest nskrzywiony)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.