Skocz do zawartości
Dragon

Małe obrotówki

Robal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam w arsenale kilka małych obrotówek, są chwile gdy mam wielką chęć na nie łowić niestety nie wszystkie wirują w wodzie. Można coś z tym zrobić? Kolega mi mówił że mam dodać śruciny. Co polecicie?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Podobno jak obciążysz przynęty spinningowe to gorzej pracują - tak słyszałem.

Ja mam obrotówki mepsy 00 i przy wolnym prowadzeniu bardzo ładnie pracują - polecam je.

• 2 weeks later...
Napisano

Oczywiście, że możesz coś z tym zrobić, czytałem kiedyś artykuł, ale nie pamiętam na jakiej to było stronie, być może na haczyku. Jeśli oś obrotówki jest prosta, a skrzydełko nie chce się kręcić to należy je albo spłaszczyć np imadełkiem, jeśli kręci się powoli, lub "wyoblić" czymś zaokrąglonym i młotkiem jeśli w ogóle się nie kręci i się "przykleja".

Napisano

Ja kupuje obrotówki firmy Dam. Są to tanie i dobre obrotówki. Nigdy jeszcze mnie nie zawiodły. Jest bardzo duży wybór kolorów jak i rozmiarów. Są też kolory prawie, że identyczne jak np. Mepps Black Fury.

Pozdrawiam!

Napisano

Plakon83, kryko22, dzięki za konkretne odpowiedzi, jak będę miał czas, spróbuje spłaszczyć i napisze czy się kręci.

• 3 weeks later...
Napisano

Co prawda spining nie jest moją pasją ale z racji tego ze są u mnie wody górskie kraina pstrąga i lipienia(choć pstrąga to już na pewnych odcinkach rzeki nie ma już 5-6 lat) jestem zmuszony do łapania miedzy innymi spinem to zauważyłem że wirówki (te same)mają różną pracę w rzece nawet przy bardzo wolnym ściąganiu a bardzo szybkim na wodzie stojącej.Innymi słowy chciałem powiedzieć ze to co masz w pudełku może nie jest dopasowane do łowiska.

Napisano

Zwijaj 3 razy szybciej na wodzie stojącej to będziesz miał taką samą pracę;)

Dobra obrotówka powinna startować i kręcić się już w niewielkim prądzie/przy wolnym prowadzeniu.

Napisano
Dobra obrotówka powinna startować i kręcić się już w niewielkim prądzie/przy wolnym prowadzeniu.

Zgadzam się z tym w stu procentach, dlatego proponuję kupić obrotówki np. Mepps i DAM Effzett a ten szmelc wyrzucić.

Napisano
Zgadzam się z tym w stu procentach, dlatego proponuję kupić obrotówki np. Mepps i DAM Effzett a ten szmelc wyrzucić.
właśnie od dawna już nie używam innych jak te drugie, te pierwsze raczej od śwęta bo są nieco droższe.
Napisano

Kiedys kupiłem 10 obrotówek jaxona nr. 1 po 3,50-3,80 za sztuke i efekt był taki że ani jedna się nie kręciła. Albo nie zaczynały się kręcić albo po 2-3 obrotach gasły. Zdecydowanie lepiej bym wyszedł gdybym kupil za te pieniądze 4 meppsy... Z tych małych dobre są jeszcze effzety, glan-gliwa, jaxony te droższe (ok. 5,50-6zł), cięższe bassy i jeszcze takie jedne ale nazwe ich zapomniałem. Jak sobie pzrypomnę to napiszę.

Napisano

Najczęściej maleństwa nie wirują poprzez stosowanie zbyt grubej liny, która stawia w wodzie za duży opór (mowa o wirówkach nr 00 i 0).

Czasami to wina drutu montażowego (jego gładkość i to czy nie jest nskrzywiony)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.