muayfan Napisano 16 Września 2009 Napisano 16 Września 2009 Witam, Na wstępie krótko o mnie. Mam 32 lata (sic!) i niestety dopiero teraz zaczynam przygodę z wędkowaniem. Kręci mnie to niesamowicie a poza tym jest to świetny pretekst, żeby wyskoczyć z domu od tzw "baby". Choć mam za soba parę wypraw "gruntowych" i "spinningowych" (raczej bez sukcesów) uważam się za wedkarza totalnie "zielonego". Czytałem przeróżne fora i postanowiłem zarejestrować się na haczyku.pl. Na grunt posiadam kijek MISTRALL RedLine TeleCarp 3,6m CW20-60 .., kołowrotek Jaxon Mexar FD300, Na spinning używam Catany 2.7m CW10-30 i krecioł Shimano Catana 2500. Wiem, że wybór nie do końca trafny ale sprzęt ten kupowałem bez wielkiej wiedzy na "te" tematy. Następne mam nadzieję będą lepsze. Ale do czego zmierzam.. Otóż w sobotę wybieram się ze znajomym ,który też jest raczej laikiem, nad podpoznański komercyjny stawik hodowlany (Kamionki) - stosunkowo niewielki zbiornik (na oko 50x50m, głębokość ok 2-2.5m). Ryby które tam są to napewno karp ale na tablicy wypisane są m.in. okoń, szczupak,węgorz, lin, sum i cała reszta. Prosilbym o radę jak przygotować gruntówkę, bardziej pod karpia (kulka proteinowa, ciężarek zamiast koszyka i rurki antysplątaniowej) czy może raczej uniwersalnie (koszyk i kukurydza , ew.kanapki). Nie nastawiam się na karpia, nastawiam się po prostu na łowienie (z drugiej strony wiem, że karp tam jest napewno). Nie wiem też czym wypchac koszyk, skoro w tym małym łowisku już wszystko jest (małe bajoro , sporo łowiących w tygodniu). Zastanawiam się co zrobić aby rybkę zwabić w obszar mojego rzutu.. Sorry za chaotyczny wpis , i dziekuję za ewentualną pomoc. muayfan
Damian21 Napisano 16 Września 2009 Napisano 16 Września 2009 muayfan, w kulki bym się na twoim miejscu nie bawił, kup sobie jakąś grubą zanętę karpiową dodaj do niej troche kuku i białych na hak kukurydza lub jeżeli niema za dużo drobnicy to spory pęczek białych, te przynęty ryby znają więc powinien być to najlepszy wybór. a tak w ogóle to tą catanką(miększa akcja, dobry wybór dla początkującego spiningisty) możesz śmiało pospławikować o ile nie musisz daleko rzucać, jak masz tam nawiniętą jakąś żyłkę powiedzmy ok 0.20 to będzie git, przypon z 0.14 czy 0.16 śmiało wystarczy.
Miro1956 Napisano 16 Września 2009 Napisano 16 Września 2009 muayfan, A nie uwarzasz ze na takim malym zbiorniku skuteczniejsza bedzie matchowka? bo gruntowka bedziesz przerzucal na przeciwlegly brzeg,a i po co ,a wedkowanie splawikowe daje duzo frajdy .Podnec dobra zaneta dodaj kuku i bialych i do roboty
muayfan Napisano 16 Września 2009 Autor Napisano 16 Września 2009 Problem w tym że wszelakie manewry ze spławikami są mi zupełnie obce Jesli chodzi o wyrzut to postaram się nie przerzucać , a catanką spróbuję pospinningować, może się ten szczupak albo okoń z tablicy trafi. Damian a co to znaczy gruba zanęta? Masz na mysli jakiś konkretny "model" ? A jakis olej rybny, albo zapach się nada? macie jakieś propozycje? Coś pokombinuję ale z racji swijej niewiedzy nie chciał bym zakupić jakiegoś g.. Chciałbym, żeby zanęta była bardzo dobra, żeby to własnie koło mnie ryba sie kręciła Co do catany to załuję zakupu, wydaje mi się że wyrzut za duży bo małe gumy wcale nie latają..
Miro1956 Napisano 16 Września 2009 Napisano 16 Września 2009 muayfan, widze ze jestes nowy na tym forum,moge ci doradzic ze wszystkie tematy interesujace cie znajdziesz za pomoca wyszukiwarki powodzenia A co do zanety to nie ma recepty na skuteczna zanete,bo na jednej wodzie jest skuteczna na drugiej ta sama nie zdaje egzaminu,np.czesto jezdze na ploc do Zagorza i tam skuteczna okazuje sie traper specjal czarna,a na innej wodzie np. czerwona czy tez zolta,tak ze najlepiej dowiesz sie od stalych bywalcow tego zbiornika.Pozdraw.
muayfan Napisano 16 Września 2009 Autor Napisano 16 Września 2009 Poprawie się Jaki rozmiar haczyka i krętlika proponujecie, zawsze stosowałem takie jakie w rękę w sklepie wpadły. Tym razem skoro mam fachowców po drugiej stronie chciałbym żeby zestaw był złożony porządnie. Żyłka główna 0,18 a przypon 0,14 może być? Koszyczek planuję dać dość mały,bez obciążenia, żeby rzuty nie były zbyt dalekie , donęcę procą. Dobrze kombinuje?
Miro1956 Napisano 16 Września 2009 Napisano 16 Września 2009 muayfan, a co do zestawow gruntowych ta sa tez rozne szkoly np. Damian zasugerowal zylke 0.20 i przypon 014-016,ja natomiast juz od dawna nie stosuje przyponow.a na lekki grunt uzywam zylki stroft lub trabucco 0.18.a kija do 40g 390cm,do tego koszyk 10g. :grin:haczyk gamachatsu r.10-12
muayfan Napisano 16 Września 2009 Autor Napisano 16 Września 2009 Więc ja mam na catanie żyłe 0,18 a na jaxonie 0,23 dlatego pytam o tą 0,18 bo to 0,23 to chyba za dużo. Czy jest jakas prosta zależność między grubościa żyłki a rozmiarem krętlika? I drugie pytanie czy haczyki Gamakatsu występują z przyponem czy tylko same do własnoręcznego wiązania?
Miro1956 Napisano 16 Września 2009 Napisano 16 Września 2009 muayfan, grubosc zylki na kolowrotku nie jest az tak wazna,oby tylko byla cala szpula nawinieta,no tz ze 2mm ponizej kolnierza bedzie latwiej wyrzucac,natomiast wazne zeby dobrac grubosc zylki do mocy wedki,np.jezeli masz wedke o wyrzucie 120g to nie mozna stosowac zylki 0.14 bo przy wiekrzosci zaciec zylka strzela i po rybie i zestawie.proste.a cos sie uparl do kretlikow,przeciez na koszyku lub na rurce masz kretlik,a jak juz przypony to zderzakowo wiaz.Co do haczykow gamachatsu to rzadko ale pewnie kupisz z przyponami,a jak nie te to ownery sa ok.najlepiej o szarym kolorze.
muayfan Napisano 16 Września 2009 Autor Napisano 16 Września 2009 Miro dziekuję ci za cierpliwośc...ale za chiny ludowe nie wiem gdzie przy koszyku jest krętlik?!?! Koszyk podwiesza się na spince do rurki przecież. Krętlikiem chciałem łączyć przypon z żyłką główną. Zeby porzadnie było. Owner to jakaś marka haczyków? Szare opakowanie czy jak? Sorry, ze truje d..e ale jak raz się dobrze naucze to więcej pytać nie będę musiał
Miro1956 Napisano 16 Września 2009 Napisano 16 Września 2009 muayfan, rzeczywiscie przy rurkach nie ma ale ja mam koszyki z wypuszczona mocujaca zylka na kretliku.Owner to haczyki a szary to kolor,zlotych praktycznie nie urzywam,a jezeli chcesz lapac na przypony to radze wiazac metoda zderzakowa,nie placze zestawow.ale to tylko maja sugestja,poszukaj w wyszukiwarce (wezly) http://www.balsax.com/pl/index.php?page=5⊂=Simple_blood
muayfan Napisano 16 Września 2009 Autor Napisano 16 Września 2009 Troche trudny jak na początek, poćwiczę. A ew. krętlik jaki rozmiar do 0,18 i 0,23?
Gość synek Napisano 16 Września 2009 Napisano 16 Września 2009 .......czesto jezdze na ploc do Zagorza i tam skuteczna okazuje sie traper specjal czarna.......... sorki że się wteace ale mam pytanko do Ciebie Miro1956 - czy to prawda , to co słyszałem o skuteczności chlebka francuskiego na Zagórzu ?
Miro1956 Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 synek, i nie tylko francuskiego,bardzo sprawdza sie zwykly chleb krojony w drobna kosteczke wraz ze skorka,ale najczesciej wiosna
Damian21 Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 Troche trudny jak na początek, poćwiczę. A ew. krętlik jaki rozmiar do 0,18 i 0,23? rzecz marginalna, na oko nie powinien być zbyt wielki(niewiem jak z numeracją, ok 1 centymetrowy waży jakieś 0,15-0,20grama).proponuję Ci jednak spróbować na dwie gruntówki w jednym nęconym miejscu, lub gruntówka + spławikówka. do gruntówki oczywiście możesz dać przypon z 0.18 czy 0.20 nie zaszkodzi jeśli głównym celem połowu są karpie.
muayfan Napisano 17 Września 2009 Autor Napisano 17 Września 2009 No więc właśnie tak sobie pomyslałem, żeby w drodze wyjątku zrobić z mojej catanki gruntówke, wyrzut jest do 30g więc jakiś mały koszyk bez obciążenia i np rosówa na haczyku. Gdybym wiedział jak, to może bym nią rzucał spławik ale pojęcia nie mam..
Damian21 Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 muayfan, pewnie(moc przewyższa nawet niektóre pickery), może być też 10-15g oliwka krętlikiem doczepiona do rurki, staw jest mały więc i z zacięciem problemów nie będzie. na następny raz poczytaj sobie tematy o spławiku, i będziesz dokładnie wiedział jak taki zestaw zmontować i się nim posługiwać - a zapewniam Cię że jest tego sporo na forum od podstaw, nawet nie tak dawno temu było to poruszane np. tu http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1404&postdays=0&postorder=asc&start=0 i cały dział spławik http://www.haczyk.pl/forum/viewforum.php?f=14
Gość synek Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 synek, i nie tylko francuskiego,bardzo sprawdza sie zwykly chleb krojony w drobna kosteczke wraz ze skorka,ale najczesciej wiosna Dzieki za porade i potwierdzenie
muayfan Napisano 17 Września 2009 Autor Napisano 17 Września 2009 Damian21 co miałes na mysli pisząc "gruba zanęta" i poradź mi jakim wezłem najlepiej przywiązać obie żyłki do kretlika?
Damian21 Napisano 18 Września 2009 Napisano 18 Września 2009 muayfan, najprostszy taki jak tu http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=900&Itemid=112 tyle że zaciskasz pętle na krętliku. gruba zanęta tzn. niezbyt drobno zmielona, ale generalnie każda "karpiowa" się nada można dodać grubych dodatków typu pszenica/konopie gotowane czy kukurydza, jak nie masz nic takiego, nawet płatki owsiane. wracając do węzłów - tu masz fajnie opisane wraz z animacjami http://www.netknots.com/html/fishing_knots.html
muayfan Napisano 18 Września 2009 Autor Napisano 18 Września 2009 Kupiłem jakąś miodową na karpia Lorenca. Dodam troche atraktora waniliowego i waniliową kukurydzę, tę samą która bedę nabijał na haczyk. Bardzo ci dziękuję i pzdr
Damian21 Napisano 18 Września 2009 Napisano 18 Września 2009 muayfan, szkoda sypać atraktor, ta zanęta ma dość intensywny aromat, chociaż zepsuć jej nie zepsujesz. ta kuku waniliowa pewnie jest mała - zachowaj sobie na haczyk, proponuję co najmniej puszkę zwykłej kukurydzy konserwowej do kilograma zanęty, część możesz podać w zanęcie a część procą o ile masz takową. wrzuciłem fotki zestawu gruntowego i spławikowego, myślę że widać dość dokładnie z czego się składa.
maniek Napisano 18 Września 2009 Napisano 18 Września 2009 myślę że widać dość dokładnie z czego się składa. Damian21, widać ale słabo ,szkoda ze nie zrobiłeś na białym tle.
Damian21 Napisano 18 Września 2009 Napisano 18 Września 2009 maniek rzeczywiście, trochę żyłka cienka i podłoga ciemna dodam jeszcze że można dać sam koszyk lub oliwkę przelotowo, lub na troku.
Gość synek Napisano 18 Września 2009 Napisano 18 Września 2009 Damian21, jedno pytanie - dlaczego stoper montujesz w miejscu węzła na żyłce głównej ? Czy to celowo czy po prostu nie zjechał Ci do końca - do samego krętlika ? To tak z czystej ciekawości
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.