lipton1990 Napisano 29 Września 2009 Napisano 29 Września 2009 Witam,dopiero niedawno zainteresowałem się połowem szczupaka z gruntu na martwą rybkę,posiadam karpiowy kołowrotek z wolnym biegiem firmy OKUMA TRAVERTINE i zastanawiam się czy nadał by się do połowu szczupaków. Czy zębolom będzie przeszkadzał ten niewielki opór przy wysnuwaniu żyłki przy włączonym wolnym biegu? Jakie są wasze spostrzeżenia? Czytałem że sandaczom to zregóły przeszkadza,ale nie znalazłem nigdzie jasnej odpowiedzi,czy szczupak jest równie podejrzliwy. czekam na odpowiedzi,lipek
Unises Napisano 30 Września 2009 Napisano 30 Września 2009 lipton1990, mam nadzieje ,że czytałeś już ten temat http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=6630 Czy zębolom będzie przeszkadzał ten niewielki opór przy wysnuwaniu żyłki przy włączonym wolnym biegu? Jakie są wasze spostrzeżenia Nie, szczupak to nawet ściągnie wędkę z podpórek , by tylko połknąć rybkę. Śmiało możesz załączać wolny bieg, ale pamiętaj ,ze przy częstym stosowaniu ma to wpływ na skręcanie żyłki. Czytałem że sandaczom to zregóły przeszkadza Tak zwłaszcza na wodach stojących, lepiej otworzyć kabłąk, dla sandacza, węgorza okonia czy nawet bolenia, ...jednak na rzekach o dużym uciągu gdzie ryba bierze gwałtowniej i bardziej zdecydowanie, niektórzy poławiają te ryby właśnie przy włączonym wolnym biegu.Wolny bieg możesz włączyć dla szczupaka i suma, zawsze niezależnie od rodzaju łowiska natomiast dla reszty drapieżników (zwłaszcza na wodzie stojącej) korzystniej jest otworzyć kabłąk.
lipton1990 Napisano 30 Września 2009 Autor Napisano 30 Września 2009 dzięki za odpowiedź,właśnie o taką odpowiedź mi chodziło;) No to jutro na polowanie:PP
warszawa_24 Napisano 30 Września 2009 Napisano 30 Września 2009 Racja, nad rzeką jak włączysz WB to możesz mieć pewność, że ci ryba z wędką nie odpłynie, do tego sygnalizator przelotowy i można sobie spokojnie łowić na DS czy jak kto woli spławik, lub coś poczytać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.