Gość tom3hs Napisano 22 Grudnia 2009 Napisano 22 Grudnia 2009 Część wszystkim czytelnikom ! No to jak w temacie proszę doświadczonych wędkarzy o pomoc porady ewentualnie jakieś spostrzeżenia ,nakierowania ,cały czas wychodzą na rynek wędkarski ,różne zanęty i związane z nimi ewolucyjne techniki połowu ! Chciałbym abyście Wy pomogli mi w wyborze zanęty wędkarskiej NA WIOSNĘ a nie sprzedający xD Łowie na rzece przeważają w niej ryby takie jak świnka ,uklejka, kleń, jelec czasem płoć leszcz krąp no i na wiosnę mogą pojawić się jazie ogulnie biała ryba ,świnka dochodzi do większych rozmiarów pod 50cm a tak to to nie są jakieś super okazy bardziej drobnica ze średnimi rybkami choć tak jak mówię na zawodach złapałem 4,5kg rbek wpadły mi piękne świneczki . Zanęta powinna być jaśniejsza bo ryba u nas do takiej jest strasznie przyzwyczajona ,ponadto łowie na bat 700 mam zamiar sobie do wiosny sprawić bolonkę łowie na spławiki od 0,6 do 1,2 gr haczyki małe ,proszę o podpowiedzi np czy dużo pinki czy mniej czy jakieś pieczywo fluo itp melasa ,sam nie wiem co jeszcze . Rzeka nie jest szeroka ok 15 ,30 m szerokości jak np są zawody wszyscy nawalają kulkami dosłownie bombardowanie gdzie wtedy szukać ryb w jakiej odległości nęcić czy można bolonką ze środka obławiać czy będą efekty jaka żyłka najlepsza firma itp tak więc każda pomoc się przyda Od zabijania ryb nie robi się ich więcej ! przepadam za szybkościowym łowieniem
Danny1661 Napisano 22 Grudnia 2009 Napisano 22 Grudnia 2009 Chciałbym abyście Wy pomogli mi w wyborze zanęty wędkarskiej NA WIOSNĘ a nie sprzedający xD Masz rację Jeśli chodzi o łowione przez Ciebie rybki, to mogę ci pomóc w kwestii leszcza lub płoci. Moim zdaniem dobre są zanęty Lorpio, choć teraz bawię sie w samodzielne komponowanie zanęt. Tobie też to polecam. 1. Fajna zabawa 2. Zostaje troszeczkę w portfelu 3. To uczucie gdy skomponowana przez Ciebie zanęta działa - bezcenne czy dużo pinki czy mniej Z pinką nie można przesadzać, gdyż ryby się najedzą i nie będzie ich obchodzić to co jest na haczyku.
Gość tom3hs Napisano 22 Grudnia 2009 Napisano 22 Grudnia 2009 no dokładnie masz racje z tą satysfakcją to samo mam jeżeli złapie piękny okaz na mojej roboty woblerka odlot np. to sama exstra sprawa jest np gdy holuję świnke na 50 cm nie na wędzisku np jakąś bolonką tylko bacikiem fajna jazda frajda i wogule to jestem zainteresowany jak z powodzeniem łapać leszcza na rzece jaka zanęta się sprawdza no i jaki zestaw stworzyć ? no i gdzie nęcić na wiosne gdzie szukać leszczyka itp
Danny1661 Napisano 23 Grudnia 2009 Napisano 23 Grudnia 2009 jaka zanęta się sprawdza Tu niestety musisz sam do tego dojść. W różnych warunkach różne zanęty różnie działają - metoda prób i błędów. Ale jeżeli nie rajcuje Cię komponowanie zanęt to możesz spokojnie popróbować z Traperami i Lorpio. Łowisz na rzece - co prawda nie wiem o jakim uciągu, ale prawdopodobnie potrzebna jest glina, żeby zanęta szybko nie spłynęła z nurtem. gdzie szukać leszczyka itp Leszcze występują na podwodnych "zgórkach" (zazwyczaj troszkę dalej od brzegu) jaki zestaw stworzyć ? Leszcz żeruje przy dnie, więc jeżeli chcesz łowić na spławik, to musisz dobrze sprawdzić głębokość łowiska i zastosować odpowiedni grunt, tak żeby "jedzonko" było tuż nad dnem, a lepiej żeby spoczywało na dnie. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to "wal". postaram się w miarę wiedzy odpowiedzieć Pozdrawiam
Gość tom3hs Napisano 23 Grudnia 2009 Napisano 23 Grudnia 2009 No wiadome Traperki i Lorpio podstawa nie są mega exstra ale z Lorpio mają za tą kasę niezłe produkty raz sprawdziła mi się Trabucco Aborella ale troszku droga jest a powiesz łowisz ma rzekach leszcze czy tylko na stawach ? jeśli na rzekach to jak komponujesz tą zanęta jakie dodatki używasz tzn melasa itp może jakieś ziółka i jaką zanętę kupujesz jako bazową ? A no i proszę o więcej wypowiedzi bo coś słabo na takie exstra forum i na taką wspaniałą społeczność wędkarską tylko jedna osoba fajnie podchodzi do tematu i coś próbuje odp..
Danny1661 Napisano 23 Grudnia 2009 Napisano 23 Grudnia 2009 a powiesz łowisz ma rzekach leszcze czy tylko na stawach ? No właśnie ja łowie na jeziorkach zazwyczaj (właściwie to zawsze), dlatego tak ogólnie podchodze do tematu, ponieważ nie bardzo się znam na łowieniu w rzece - tyle tylko co przeczytałem w WW, na haczyku, lub w książkach. Jeżeli chodzi o rzekę to dajmy się wypowiedzieć komuś bardziej obcykanemu w temacie. Może ktoś się jeszcze udzieli Pozdrawiam
Danny1661 Napisano 25 Grudnia 2009 Napisano 25 Grudnia 2009 Mam w formacie pdf taką ni to książkę, ni to publikację - takie coś na temat zasad tworzenia zanęt. Jeżeli reflektujesz to moge Ci to wysłać.
Gość tom3hs Napisano 26 Grudnia 2009 Napisano 26 Grudnia 2009 oczywiście dawaj nigdy nie czytałem lektur ale za to książki i gazety wędkarskie uwielbiam zgłębiać już tyle tego naczytałem że mam dużą wiedzę ale nie ma to jak wypowiedzi i zdania prawdziwych wędkarzy którzy swoje zdanie i i teorię popierają wynikami na łowisku xD moja poczta: tomekpanet@poczta.onet.pl
Gość tom3hs Napisano 27 Grudnia 2009 Napisano 27 Grudnia 2009 ty wysłałeś mi to ? bo nie mam nic na poczcie jeszcze?
Danny1661 Napisano 27 Grudnia 2009 Napisano 27 Grudnia 2009 Teraz powinno dojść. Coś mi sie poczta zrypała .
Krzysiek Napisano 4 Marca 2010 Napisano 4 Marca 2010 Witam !! Jestem młodym wędkarzem mam zaledwie 16 lat ale już od 4 lat łowię na zawodach wędkarskich o randze wojewódzkiej Mój sprawdzony przepis na zanętę wiosenną jest : 2 kg. Secret Mvde (Jest ciemny i jasny ) 1kg. gliny sensasa jasnej (drugie kilo dodaje do jokersa) Atraktor według uznania Twojego Ja stosuje wanilie 0.5 kg jokersa i do tego to pozostałe 1kg. gliny Możesz dodać trochę pinki zależy od łowiska Zanętę odpowiednio dociąż Ja jokersa i zanętę podaje osobna nie mieszam ich ponieważ zanętę podaje na dno a jokersem robię chmurę pod wodą w której łowię Życzę powodzenia
warszawa_24 Napisano 13 Marca 2010 Napisano 13 Marca 2010 Możecie mi doradzić jakąś zanęte zawodniczą (ale tylko 1, bez dodatkowych dodadków itp) do feedera na leszczo-krąpio-płocio-karasie?
Robertoo Napisano 14 Marca 2010 Napisano 14 Marca 2010 leszczo-krąpio-płocio-karasie och Ty, w życiu......ale teraz można ryby krzyżować...
warszawa_24 Napisano 14 Marca 2010 Napisano 14 Marca 2010 Nie, nie, nie chodzi mi o krzyżówki. O takie rybki lecz pojedyńcze.
Robertoo Napisano 14 Marca 2010 Napisano 14 Marca 2010 Fajnie wyszło to połączenie Ja nie jestem specjalistą w sprawach zanęt zawodniczych, ale jak sam zauważyłeś zanęty firmowe ukierunkowane na dane ryby wyglądają mniej więcej tak:- masz zanęty leszczowe, zanęty na płoć albo karp-lin-karaś....Więc napewno da się zrobić jakąś zanętę, którą potrzebujesz, tylko nie wiem czy będzie ona w 100% "zadowalać" rybki .....p.s. znawcy tematu coś wymyślą
Danny1661 Napisano 14 Marca 2010 Napisano 14 Marca 2010 (ale tylko 1, bez dodatkowych dodadków itp) Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Chodzi Ci o jedną zanętę (ze sklepu) bez dosypywania swoich "tajemnic"?
warszawa_24 Napisano 14 Marca 2010 Napisano 14 Marca 2010 Tak, Danny1661, jestem w trakcie uzupełniania sprzętu, zostały drobiazgi i 2 kołowrotki, na ryby czas mam w weekend i chciałbym kupić jakąś dobrą zanęte, ponieważ: 1. Chcę czas wykorzystać na maxa. 2. Nie mam pięniędzy na dopalanie zanęty. Wolę kupić jedną super, robaki i nad wodę.
Danny1661 Napisano 14 Marca 2010 Napisano 14 Marca 2010 Niestety ja również nie za bardzo orientuję się w kupczych zanętach. Oczywiście, są zanęty "uniwersalne", ale można tu przytoczyć pewną zasadę, że jeśli coś ma być dobre na wszystko, to nie jest dobre na nic. Przy tworzeniu własnych zanęt można pokombinować - np dodając po jednym składniku ulubionym przez dany gatunek, ale wtedy łatwo popełnić błąd - składnik, który przyciągnie jeden gatunek ryb, może skutecznie odstraszyć drugi. Dlatego nie jestem fanem uniwersalnych zanęt. A jeśli mowa o zanęcie "kupczej" - jeśli w ogóle takowej używam to jest to marka lorpio. Na moich wodach się sprawdza, chociaż na palcach jednej ręki mogę policzyć przypadki, gdy do zanęty kupionej w sklepie nic od siebie nie dodałem.
Lord Konrad I Napisano 17 Marca 2010 Napisano 17 Marca 2010 MVDE feeder jest zanętą typową do koszyczka, myślę że byłaby idealna prosto z paczki na łowienie rekreacyjne, ale podkreślam że jej nie stosowałem. Podaj mi na pw jaka kwota/paczkę Cię interesuje to Ci coś doradzę konkretnego. Napisz też gdzie łowisz
Nuk Napisano 19 Marca 2010 Napisano 19 Marca 2010 Witam. 1 kwietnia ruszam na płoć na kanał żerański. Może ktoś pomoże skomponować mi zanętę na tą wodę i taką rybkę??
Danny1661 Napisano 19 Marca 2010 Napisano 19 Marca 2010 Witam. 1 kwietnia ruszam na płoć na kanał żerański. Może ktoś pomoże skomponować mi zanętę na tą wodę i taką rybkę?? Tak na odległość niestety się nie da. No chyba, że się zna dany zbiornik/rzekę/kanał. Owszem skomponować zanętę można, ale bez wcześniejszego poznania wody to jak trafienie w toto lotka. Może pomoże Ci ktoś kto zna tę wodę.
Michał90 Napisano 4 Kwietnia 2010 Napisano 4 Kwietnia 2010 Witam, Już nie długo mam zawody wędkarskie, wędkuje pare lat ale na zawodach używałem prostych zanęt Trapera (z tych tańszych) Jakie receptury polecacie na płoć,leszcz,krąp. Jest to staw, dno czarne. Chciałbym spróbować coś z zanęt MVD, Sensas ? Raz na zawodach spróbowałem MVD + ziemia bełchatowska oraz jokersa i to był mój pierwszy raz na jesień i zdobyłem 2 miejsce pare gramów brakło mi do 1, wszyscy byli zdziwieni, że byłem tak wysoko bo zawsze znajdowałem się w granicach 6-12 miejsce ;] Co polecacie? Jak rozproszyć jokersa? Pozdrawiam Dziękuje i Wesołych Świąt
dudi82 Napisano 4 Kwietnia 2010 Napisano 4 Kwietnia 2010 moją ulubioną wiosenną mieszanką jest MVDE Secret i Special i atraktor Brasem. Ale oczywiście musiałbyś to przetestować najpierw u siebie.
Lord Konrad I Napisano 4 Kwietnia 2010 Napisano 4 Kwietnia 2010 Skoro raz Ci się sprawdziła tamta zanęta Marcela, to może warto znów po nią sięgnąć? A jeśli nie to Sensas 3000 Gardons
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.