Skocz do zawartości
Dragon

Dozbrajanie gum

Ziemko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam nieco noobowe pytanie, ale wczesniej nie mialem z tym tematem stycznosci. Planuje z kuzynem wyprawe do Szwecji, a co sie z tym wiaze - lowienie na duze gumy. Duze gumy = dozbrajanie ich czy nie?? W jaki sposob najlepiej dozbrajac gume?? (gdyby ktos wkleil jakis tutorial ze zdjeciami to w ogole byloby cudownie) Od jakiej wielkosci powinno sie dozbrajac gumy? Czy dozbrojenie nie wplywa na usztywnienie ogona? Z checia przeczytam kazda informacje na ten temat, gdyz jestem zielony w tym temacie (nigdy wczesniej nie lowilem 12,5 czy 15 centymetrowymi gumami)

Z gory dzieki za odpowiedzi.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Dzieki za line - swietny artykul. Jednak nie odpowiedzial on na wszystkie moje pytania. Od ilu cm powinno sie dozbrajac gumy? Czy pokazany wyzej sposob dozbrajania jest tym najlepszym/najpopularniejszym??

Napisano

Ziemko, dozbrajanie gum to indywidualne podejście do tego tematu ,osobiście nie używam bardzo długich haków na główkach bo uważam że ryby częściej się wypinają ,oczywiście długich haków solo .Sam dozbrajam gumy przy długości ok10cm i to tylko jedną kotwiczką ,powód jest prozaiczny w rzece jest dużo zaczepów .

Napisano

Ziemko, ja stosuję ten z drucikami wciskanymi w gumę i się sprawdza.

A co do

Od ilu cm powinno sie dozbrajac gumy?
To wszystko zależy od rybek :wink: czasami i 10 cm gumy trzeba dozbroić.

Nie polecam do kopyt 6 cali kupować główek z wielkimi i grubymi hakami (GŁÓWKI JIGOWE VMC BARBARIAN http://www.allegro.pl/item860957681_glowki_jigowe_vmc_barbarian_50g_hak_8_0.html ), lepiej kupić ciężką główkę ze średnim zwykłym hakiem, coś jak GŁOWKI JIGOWE GAMAKATSU http://www.allegro.pl/item854475073_glowki_jigowe_gamakatsu_hak_6_0_50g_12_70zl.html . i dołożyć dwie kotwice na dozbrojkę.

a8b6d0a895aae357m.jpg haki na tej fotce są tragiczne, a co do dozbrojki to teraz dokładam jeszcze jedną kotwicę około 1 cm od główki i umieszczam ją na tej samej stalce co tą z tyłu.

Napisano

Wiesz co czytałem artykuł Marka Szymańskiego który uważa że dozbrojki to totalna ściema, kiedy używał dozbrojek 80% ryb zapinała się właśnie na nie więc można by pomyśleć że nie używając ich stracisz tyle właśnie ryb, ale nic bardziej mylnego kiedy ich nie użuwasz po prostu ryba zacina się za hak głowny bo nie zdąży zachaczyć o dozbrojke. Jednak wiesz zależy którą szkołe wolisz Kolędowicz preferuje dozbrojki a jak pisałem Szymański nie, wybór należy do ciebie. :neutral:

Napisano
Wiesz co czytałem artykuł Marka Szymańskiego który uważa że dozbrojki to totalna ściema, kiedy używał dozbrojek 80% ryb zapinała się właśnie na nie więc można by pomyśleć że nie używając ich stracisz tyle właśnie ryb, ale nic bardziej mylnego kiedy ich nie użuwasz po prostu ryba zacina się za hak głowny bo nie zdąży zachaczyć o dozbrojke.
Ciekawe co stanie się kiedy szczupak zaatakuje od "głowy" przynęty lub gdy od haka główki jigowej do końca przynęty zostaje jeszcze około 15 cm :wink:
Napisano
Ciekawe co stanie się kiedy szczupak zaatakuje od "głowy" przynęty lub gdy od haka główki jigowej do końca przynęty zostaje jeszcze około 15 cm

Wiesz co artech wiadomo jakiś procent ryb spadnie ale nie będzie to 80% jak by się wydawało, a o szczegóły trzeba zapytać pana Marka :wink:

• 4 weeks later...
Napisano

Mam jeszcze takie pytanie czy jest jakas firma wedkarska, ktora produkuje od razu gotowe dozbrojki, bo powiem szczerze, nie chce mi sie tego robic ;) Jesli dozbrajac w 1 kotwice to lepiej przed hakiem czy za hakiem?

No i jeszcze jedna rzecz , czytalem artykul Rajmunda Litwinskiego w WW o shakerach no i pisal o dozbrajaniu, ze dodaje tylko jedna kotwice tylko o to bez stalki , przeklada ja tylko przez oczko glowki jigowej - czy ktos tak dozbrajal z Was i jakie ma z tym doswiadczenia?

• 9 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.