Skocz do zawartości
Dragon

Zamarznięty ??

Gość mroweczka177

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mroweczka177
Napisano

Mam pytanie czy Bałtyk jest tak zamarznięty że kutry z wędkarzami nie wychodzą ?? Czyżby najlepszy okres dorszowania jest pod znakiem zapytania?? Morze ma ktoś informacje ile metrów od brzegu Bałtyk przymarzł i jaka jest grubość lodu??

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Mam pytanie czy Bałtyk jest tak zamarznięty że kutry z wędkarzami nie wychodzą ?? Czyżby najlepszy okres dorszowania jest pod znakiem zapytania?? Morze ma ktoś informacje ile metrów od brzegu Bałtyk przymarzł i jaka jest grubość lodu??

Na Zatoce Puckiej między Rzucewem a Kuźnicą pokrywa lodowa sięga ok. 15 kilometrów w głąb morza. Zamarzły też zalewy Wiślany i Szczeciński. Grubość lodu ma do 20 centymetrów.

Gość mroweczka177
Napisano

tomek1 Dzięki wielkie :) :) :) czyli tak samo w Kołobrzegu bedzie:) :) :)

Więc wyprawa jest jak najbardziej pisana :) :) :)

Już sie martwiłem że nie popłynę , ale jednak po dorszuje po raz kolejny w tym sezonie ;)

Pozdrawiam wilków morskich :) :) :)

Gość mroweczka177
Napisano

tomek1 Tak masz racje że lepiej zadzwonić ale on daje znać dzień przed wypłynięciem.

A wiesz gdyby był już dziś lód to raczej wiadomo że by nie wypłynął a do wyprawy 4 dni więc nie ma sie czego bać ;) ;) ;) Chyba że wiaterek nie pozwoli ale wątpię żeby tak było ;) ;) ;)

Jeszcze raz dzięki i Plusik dla ciebie ;) chyba jesteś najbardziej aktywnym użytkownikiem forum w każdym temacie Pomagasz, bynajmniej dla mnie :) :) :)

Oby więcej takich ludzi na naszym forum :) :) :)

A mógłbyś mi podpowiedzieć w którym miejscu zamieścić coś o łowieniu belon ( łowiłem je w dani) i chciałbym opisać troszeczkę co i jak bo naprawdę belon połapałem :) :) :) i mam sprawdzony sposób co do tego i z chęcią podzieliłbym się z wędkarzami, którzy na polskim łowisku łowią tą cudną rybę, może i ja komuś pomogę :) :) :)

Napisano
A mógłbyś mi podpowiedzieć w którym miejscu zamieścić coś o łowieniu belon ( łowiłem je w dani)

Belona z plaży

Nie wiem czy łowiłeś z plaży, czy z łodzi. Osobnego tematu o połowach z łodzi nie pamiętam.

Gość mroweczka177
Napisano

Aha dzięki :) :) :) znajdę chwilkę to opiszę ;) ;) ;) Łowiłem z mola :) :) :) w sumie z wyjścia z portu od strony otwartej ;)

Gość mroweczka177
Napisano

Aha dzięki za informację bardzo cenną ;) A ty jaką jednostką pływasz??

Napisano

W Kołobrzegu zazwyczaj pływam na Nurku, byłem raz na Spinio, ale wole większe jednostki bo bardziej komfortowo się na nich czuję - więcej miejsca itp. Pozatym Nurek należał kiedyś do Marynarki Wojennej i to mnie kręci :mrgreen:

Napisano

Przyszły tydzień mam wolny i kusi mnie taki jednodniowy dorszowy spontan, tylko czy normalny człowiek w taką pogdę wypływa na ryby?? :roll: Czy zechciałby się ktoś podzielić doświadczeniami wyprawy o tej porze roku? (temperatura)

Napisano

Jeżeli nie chlapie podczas płynięcia to jest ok.

A jeżeli woda wlewa się na pokład i jest dodatkowo mróz to odradzam no chyba że masz raki do butów :mrgreen:

Dosłownie wszystko zamarza,kołowrotki są oblodzone,wędki tak samo,nic przyjemnego :sad:

I pewnie nie wszystkie kutry wypływają jak jest duży mróz :roll:

Napisano

Dzięki Słowik! Wiem, że weekend ma być mroźny, ale może po niedzieli odpuści trochę. Tyle czekałem na wolne a teraz jak mam wolne to pogoda... :shock: Wydaje mi się, że na morzu zimą jest o kilka stopni cieplej niż na lądzie, tylko jak to wygląda dokładniej? Tzn przy jakiej temperaturze byłby sens płynąć? Jak na lądzie byłby niewielki przymrozek to chyba można płynąć? Powiedzcie, że tak... :razz:

Gość mroweczka177
Napisano

Słuchaj jeśli na lądzie przekracza -8 stopni to już bym raczej nie płynął, bo w zasadzie tak jak slowik napisał że to nic przyjemnego wszystko wtedy zamarza kołowrotek wędki, przelotki, dosłownie wszystko. Tak zimą nad morzem jest cieplej niż na lądzie. Powiem ci tak to wszystko zalerzy też od tego czy będzie jakiś wiaterek czy nie. Bo jeśli troszke wieje to wiadomo odczuwalna znacznie rośnie w - , Ale ogólnie To ja twoją wyprawę widzę w CZWARTEK wydaje mi się najodpowiedniejszym dniem na wypłynięcie w przyszłym tygodniu ;) Więc mogę śmiało powiedzieć że jeśli zdecydujesz sie na czwartek Wyprawa dojdzie do skutku w dość dobrych warunkach atmosferycznych No chyba że się coś zmieni ale nie sądzę, jedyny warunek oby nie zaczeło wiać, choć prognozy są bardzo dobre i pomyślne ;) . Więc powodzenia I połamania kija ;) gdybyś pojechał czekam na relację ;)

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.