Skocz do zawartości
Dragon

Shimano Sonora 2500 FB

Lemmy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Czy ktoś, posiada może kołowrotek Shimano Sonora 2500?

Bardzo mało opini w sieci o tym kręciole.

Czy sprawdzi się on w metodzie odległościowej?

Jak klasyfikowany jest ten kręcioł w stosunku do Catany?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam ponownie. Do rywalizacji doszła jeszcze Okuma Epix PRO 20 RD.

Cataną kręciłem w sklepie (ładna praca). Okumę, tylko że Travertine TRR 30 RD mam przy tele Kongera. Kręci może też fajnie, ale:

- po dwóch tygodniach pękła blaszka od sygnalizacji hamulca

(trochę może z mojej winy ale jednak pękła)

- wg mnie źle nawija żyłkę, tworzy jakby scięty stożek o mniejszej średnicy przy dole szpuli.

Sonory nie miałem w rękach, sprzedawcy którzy maja te kręcioły u siebie w sklepach mówią, że Sonora wygrywa z Cataną przede wszystkim jakością wykonania i rodzajem użytego łożyskowania. Z tego co się dowiedziałem jest to kołowrotek wyprodukowany na rynek amerykański i dlatego ta różnica w jakości.

Za te pieniądze cudów oczywiście nie oczekuję, ale chciałbym z tych trzech kręciołów wybrać najlepszy

Pozdrawiam

Napisano

- wg mnie źle nawija żyłkę, tworzy jakby scięty stożek o mniejszej średnicy przy dole szpuli.

Jak Ci nawija żyłkę w stożek to się to reguluje podkładkami,podkładasz lub odejmujesz podkładki pod szpulą...

Napisano

Jak Ci nawija żyłkę w stożek to się to reguluje podkładkami,podkładasz lub odejmujesz podkładki pod szpulą...

Ok. Tylko, że on mniej nawija przy dole szpuli, czyli musi ona głębiej wchodzić, czyli idźmy dalej, trzeba odjąć podkładkę, tylko, że pod szpulą nie ma żadnych podkładek:(

Chyba, że chodzi o jakieś inne podkładki.

Napisano

Tylko nie wiem co rozumiesz przez (na dole szpuli) czyli od nakrętki hamulca czy od korpusu dla Ciebie jest dół szpuli ?

Bo jeśli dół szpuli jest od korpusu to musisz dołożyć podkładkę po szpulę żeby ona się bardziej wysunęła.

Napisano

Ok. Moja pomyłka. Niedowija od strony korpusu. Zaraz spróbuję coś podłożyć. Jakiej grubości ma to być podkładka, oczywiście "+" '-".

Napisano

0,5mm lub 1mm grubości,zależy jak mocno robi stożek.Wystarczy minimalna podkładka a już jest różnica dzień do nocy w poprawnym nawijaniu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.