Skocz do zawartości
Dragon

Kołowrotek do quivera lekkiego feedera

diverek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Wpadła mi przypadkowo w łapki Daiwa D Feeder 11FQ 3,30m, o której nie wiem zbyt wiele, ale oceniam na lekkiego feederka w zakresie gdzieś 5-30, może 5-40g z progresywną akcją.

Potrzebuję do niej dobrać lekki kołowrotek (250-300g), w zasadzie myślę o Okumie Epix Pro 30, ale nie potrafię ocenić czy brać z wolnym biegiem czy tylko z przednim hamulcem. Nie mam jeszcze takiego doświadczenia i nie do końca wiem kiedy ten wolny bieg mógłby się przydać, a kiedy będzie przeszkadzał. Łowić nim będę oczywiście na wodzie stojącej, nie za duże okazy na jakiś niewielki zestaw z małym koszyczkiem lub jedynie z samym ciężarkiem. Podoba mi się cholernie drgająca szczytówka i nie wiem czy wolny bieg nie będzie tutaj przeszkadzał. Z drugiej strony jakiegoś sandacza też można wyciągnąć takim wędziskiem... Zgłupiałem na dobre... :roll:

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Do quivera/pickera kołowrotek z WB to małe nieporozumienie. Łowisz na DS przecież, wolny bieg jest zbędny, chyba, że chcesz łowić węgorze.

Niby racja, ale przy feederze też można łowić na DS... Czy wtedy też wolny bieg to nieporozumienie?

Napisano
Tak (no chyba ,ze często łazisz po brzegu i nie chce ci się kabłąka otwierać przed każdym spacerem :wink: )

Otwieranie kabłąka... Niby proste, tylko wpaść na to :oops: Dobra zima, dooobra, uczymy się, uczymy :mrgreen:

Poczytaj sobie po co jest ten w.b.

http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=6630

Super wątek, dzięki za link :wink:

Czyli wezmę sobie chyba Okumę Epix Pro FD 30, żeby lekki zapas mocy był i tyle w temacie :grin:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.