Skocz do zawartości
Dragon

Jezioro Bachotek

tomik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W naszym konkursie dotyczącym opisów łowisk, który znajdziecie na stronach haczyka mamy kilka nadesłanych przez wędkarzy łowisk. Proponuje podyskutować o tych łowiskach także tu na Forum.

Jezioro Bachotek - opis łowiska nadesłał Mariusz z Gdańska

W tym regionie kraju (Pojezierze Brodnickie) mam dwa ukochane jeziora: Bachotek i Strażym.

Bachotek, które jest nazywane często "Brodnicką perełką" Położone jest w odległości ok. 7 km od Brodnicy na granicy województw Kujawsko-Pomorskiego i Warmińsko-Mazurskiego. Jest jeziorem polodowcowym, rynnowym, o maksymalnej głębokości 24 metrów. Jego długość wynosi 4115 metrów, szerokość zaś 900 metrów a powierzchnia lustra wody 211ha. Pośrodku leży wydłużona malownicza wyspa zwana wyspą skarbów. Jest to zbiornik typu leszczowego.

Jezioro otoczone jest na całej długości lasami sosnowymi i mieszanymi. Sporo w nich grzybów i jagód. Pas przybrzeżny Bachotka miejscami jest gęsto zarośnięty roślinnością, głównie rogatkiem i moczarką kanadyjską. W niewielkich zatokach lilie wodne tworzą urocze enklawy. Znajdują się wśród nich żerowiska ryb, obfitujące w wodne bezkręgowce. Należą do nich ulubione przez liny i karpie ślimaki wodne i pijawki. Ja nawet spotkałem tu raki, które udowadniają, że woda jest bardzo czysta. Brzegi są w zasadzie dostępne dla wędkarzy. Wyjątek stanowią północna i południowa część jeziora, gdzie wędkowanie możliwe jest tylko z łodzi. Najlepszymi łowiskami są rejony górek podwodnych, wyspy oraz na krańcach jeziora (z łodzi!!!) W północnej części Bachotka, wyznaczono obręb ochronny. Jest to tarlisko wielu gatunków ryb i obejmuje 200 m brzegu od stanicy PTTK w kierunku północno-zachodnim i 100 m w głąb jeziora. Zakaz połowów obowiązuje tutaj od 1 marca do 31 lipca.

Linia brzegowa jest bardzo urozmaicona. Liczne zatoki i zwalone drzewa pozwalaj każdemu wytrawnemu łowcy znaleźć odpowiednie łowisko. Wiele ryb znajduje się wśród roślinności przybrzeżnej.

Nad jeziorem znajdują się dwa ośrodki wypoczynkowe nad północnym i południowym brzegiem. Woda w Bachotku jest krystaliczna, nawet do 6 metrów głębokości. Jezioro jest systematycznie zarybiane w sumie na rok 2002 przeznaczono na ten cel 10 318zł, Zarybiono je między innymi węgorzem, sieją i sielawą. Dominującymi gatunkami w tym zbiorniku są leszcz, lin, okoń.

Można tu wyciągnąć leszcza nawet o masie powyżej 2 kilo, niemniej gównie łowi się kilogramowe sztuki. Często godzinami przesiadywałem nad połowem tych spryciarzy. Płoci jest równie dużo jak leszczy, dorastają nawet (uwaga!) do 0,5kg. Spotkania z linami jest zarezerwowane tylko dla najlepszych. Aby mieć je na kiju trzeba wstawać niemal, że o poranku i zachować absolutną ciszę. Podczas zasiadki nad leszczem a takich w moim pobycie nad tym jeziorem było dużo można złapać wielgachne karasie o masie do 1kg, które równie silnie walczą jak dorodne karpie.

W jeziorze jest mnóstwo okoni, każdy nawet najmłodszy szkrab może ich nałapać wiele, czy to na czerwone robaki, czy spinningiem twisterami i riperami. Miejsca ich występowania to jak wiadomo górki podwodne i ich okolice, są wszędzie, lecz najwięcej jest na górkach. Szczupaków może jest mniej niż okoni, ale także często można na nie trafić. Mają masę gównie do 2 kilo, ale miejscowi pamiętają jak w latach osiemdziesiątych 10 czy 15 kilowe sztuki były na porządku dziennym i rekordy nie należały do rzadkości. W Bachotku zimą można również połowić z pod lodu, przede wszystkim wielgachne okonie i płocie, choć również można wyholować leszcza.

Przez Bachotek przepływa piękna i malownicza rzeka, przez którą przechodzi szlak kajakowy. Od wypływu do ujścia rzeki Drwęcy jest ok. 1km. Można w niej spotkać wiele zwierząt. W tej krystalicznej rzeczce można spotkać gównie płocie, okonie jak również szczupaki, głownie 1 kilogramowe sztuki. Słyszałem, że w tej rzeczce można złapać klenia i jazia a nawet bolenia. Na tą rzeczkę poleciłbym głownie woblery pływające, gdyż wyściela ją wielki dywan roślin, z brzegu są grążele, gdzie może czaić się również lin. Polecam również wędkowanie niedaleko mostku, koło leśniczego jest to dobre miejsce dla początkującego wędkarza. Miejsce to obfituje w dużą ilość płoci, wzdręg i leszczy. Można je łowić na gumki a przy okazji okonie, co do szczupaków to nie wiem, ale przymierzam się na nie w kolejnym sezonie.

Wędkując w tak wspaniałej "dziczy" można przeżyć naprawdę wspaniałe chwile. Do Bachotka można dojechać samochodem drogą nr 52 wiodącą z Ostródy do Olsztyna, również pociągiem, lecz tego zbyt nie polecam, ale, jak kto woli. Trzeba dojechać do Iławy z stamtąd albo Pekaesem się tłuc albo znaleźć stopa do Brodnicy. Jezioro należ do ZO PZW w Toruniu. Więc aby tam sobie połowić należy wnieść opłatę krajową, lub zapłacić za każdy dzień według stawek tego ZO PZW. Tutejsi muszą wnieść składkę za wędkowanie na wodach ZO PZW Toruń.

Polecam również Strażym, niedaleko Bachotka. Można w nim złowić dużo dużych szczupłych takich ok. 5kg

Zdjęcia: http://www.haczyk.pl/lowiskajbachotek.html

• 4 years later...
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam.

Chciałbym sie dowiedziec czy sa na forum jakies osoby ktore chociaz raz na jakis czas odwiedzaja jez. Bachotek?

Planuje wybrac sie tam w czerwcu jednak czy warto? Ostatni raz bylem tam ok 10 lat temu wiec ciezko mi liczyc na te same efekty w postaci ryb :)

Napisano

Wedlug mnie opis przebajerowany

Co do samego Bachotka bylem na nim kilka razy z czego ostatni raz w sierpniu

Nie byl to typowo wedkarski wyjazd wiec nie lapalem wiele jednak troche porozmawialem z wedkujacymi wczasowiczami

Z brzegu jezioro w okresie letnim dosc zarosniete i braly tylko male glapki (krapie) i plotki

Innych ryb na lekarstwo

Z tego co kolega pisze o tych gorkach to raptem sa na tym jeziorze dwie :lol: dla zainteresowanych mam mape batymetryczna :twisted:

A dlaczego uwazam ze opis przebajerowany

Bo znacznie czesciej wedkowalem na Skarlance tak nazywa sie ta woda

I po pierwsze wystepowanie na niej ryb bardzo ale to bardzo zalezy od pory roku i wedrowek ryb miedzy jeziorami - potwierdzaja to sami miejscowi - byly wypady ze nalapalismy sie jak nigdy a byly ze nie bylo brania

To samo pokazuja wypady kajakowe na ta rzeczke

Poza tym warto zwrocic uwage na przepisy szczegolowe PZW Torun bo z tego co pamietam (jednak dla weryfikacji lepiej poszukac) na odcinku Bachotek Drweca jest w jakims okresie zakaz wedkowania :!:

Warto sie upewnic

Podumowuja - lubie tam (pojezierze brodnickie) pojechac nawet niekoniecznie z wedka bo i plywanie kajaczkiem daje duzo satysfakcji

Warto zwracac uwage na poruszanie sie po lesnych drogach - straz lesna ze wzgledu na park krajobrazowy jest surowa i to ze jezdza po nich inne samochody nie znaczy ze mozna po nich jezdzic :!::lol:

Co do jezior jesli juz lapac to wypozyczalnia lodek

Tyle z mojej strony

• 2 weeks later...
Napisano

Z tego co kolega pisze o tych gorkach to raptem sa na tym jeziorze dwie :lol: dla zainteresowanych mam mape batymetryczna :twisted:

Czy jest możliwość udostępnienia tej mapy (tzn. wysłanie skanu na maila)?

Napisano

Czy jest możliwość udostępnienia tej mapy (tzn. wysłanie skanu na maila)?

Nie jestes pierwszy

Wyslij mi na priv mailowy adres to pewnie cos sie da zrobic :wink:

• 2 months later...
Napisano

Czy wie ktoś może jak dojechać do jeziora do takiego miejsca, żeby można było zwodować łódkę?(Jedyny dojazd jaki tam znalazłem to do ośrodka PTTK)

Proszę o w miarę szczegółowy opis dojazdu. Pozdrawiam.

• 4 weeks later...
  • 1 year later...
Napisano

Witam wybieram sie nad jezioto bachotek pod koniec lipca na 2tyg macie jakies aktualne informacje na temat tej wody? na co najlepiej sie nastawic z gruntu?

• 4 weeks later...
Napisano

Na stronie

www.pzw.torun.pl

Znajdziesz wszystkie potrzebne informacje :)

Jesli nie chcesz przelewem oplacac a dysponujesz srodkiem transportu bez problemu wykupisz pozowolenie w Grzmiecy

Napisano

a mozesz coś wiecej napisac na tema tego jeziora? na co warto sie nastawic? wybieram sie tam w piatek na 2 tygodnie i nie wiem na co sie nastawic:)

Napisano
a mozesz coś wiecej napisac na tema tego jeziora? na co warto sie nastawic? wybieram sie tam w piatek na 2 tygodnie i nie wiem na co sie nastawic:)

Witam, wg mnie warto zasadzić się na lina, jest go sporo w Bachotku i to grubego. Najlepiej w nocy. a w dzień na okonia na żywca, są ładne sztuki. pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.