robcio Napisano 22 Kwietnia 2010 Napisano 22 Kwietnia 2010 Tegoroczną majówkę spędzę w okolicach Lichenia. Chciałbym spróbować szczęścia w wodach jeziora Licheńskiego. Wiadomo, że w tak krótkim okresie czasu (bez wcześniejszego nęcenia) nie można nastawiać się na wielkie karpie i amury z których słynie zbiornik, ale będę wdzięczny za wszelkie informacje na temat tego jeziora- w których partiach najlepiej nastawić się na białoryb, jakie przynęty będą najlepsze, jak wyglądają opłaty za wędkowanie... Z góry dzięki za wszelkie informacje
robcio Napisano 3 Maja 2010 Autor Napisano 3 Maja 2010 Tak jak wcześniej pisałem, byłem nad Licheńskim pierwszego maja. Nie posiadałem wcześniejszego rozeznania w kwestii dostępności brzegów do wędkowania więc wybór padł na jeden z pomostów w pobliżu Sanktuarium. Bardziej obiecujące miejscówki widać było na przeciwnym, bardziej dzikim brzegu(zachodnim), ale z powodu ograniczeń czasowych pozostałem przy Sanktuarium. Przez pierwswze kilka godzin bez brania, dopiero zmiana zanęty z zielonej płoci Sameta, na słodką karasiowo-linową przyniosło efekt- w zanętę weszły karasie po około 30-35 cm, trochę płoci i leszcza Trafił się też karpik. Miejscówka raczej kiepska, co chwilę ryby płoszyła cumująca przy Sanktuarium łódź motorowa, w pobliżu kąpielisko, głębokość do półtora metra, więc połów tym bardziej cieszy Jednodniowe zezwolenia na wędkowanie kosztuje 30 zł, z Łodzi do Lichenia daleko ale na pewno jeszcze tam zajrzę... Szkoda tylko, że w pobliżu Łodzi nie ma tak ciekawych łowisk
robcio Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Napisano 22 Kwietnia 2011 Na tegoroczną majówkę znów się wybieram nad j. Licheńskie. Może ktoś tam wędkował od czasu kiedy napisałem ostatni post w tym temacie Tym razem planuję odwiedzic miejscowość Niedźwiady Małe. Często karpiarze organizują zawody w tej wsi. Oczywiście wszelkie informacje mile widziane...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.