mermit87 Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 Witam. Kołowrotek mam od poprzedniego sezonu, konkretnie kupiony we wrześniu, dotychczas chodził bez zarzutu. Mantę kupiłem z przeznaczeniem do spina cw do 40g, główki na których łowiłem nigdy nie przekraczały 15g. Problem zaczął się na majówce, po kilku rzutach kopytem na 15g główce kołowrotek zaczął się trząść i stukać podczas nawijania. Początkowo było to tylko lekkie i słabo wyczuwalne, ale teraz jest tak że przy rzucie obrotówką 2 okropnie stuka. Co może być tego powodem? Czy jest to jakaś wada konstrukcyjna? Czy to jakaś poważna awaria. Nie stać mnie na drugi kołowrotek, a z doświadczenia wiem że jak pojedzie do serwisu to jakieś 2 - 3 miesięcy będę uziemiony. Proszę o poradę.
Unises Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 Jak masz go na gwarancji, to wyślij do serwisu. A jak nie chcesz czekać to możesz go rozkręcić i sam zobaczyć (ale wtedy tracisz gwarancje) Czy to jakaś poważna awaria. przyczyn może być wiele, mogło się coś wysypać, obłamać lub tylko poluzować.- Czy krecioł stuka w każdej pozycji ? {kiedy następuje stukniecie jak szpula jest wysoko nisko, czy w połowie} - Stuka więcej niż raz na jeden cykl ruchu 'wrzeciona' ?{ dół -góra -dół} - Czy mocniej stuka pod większym obciążeniem , czy zawsze tak samo ?
mermit87 Napisano 10 Maja 2010 Autor Napisano 10 Maja 2010 - Czy krecioł stuka w każdej pozycji ? {kiedy następuje stukniecie jak szpula jest wysoko nisko, czy w połowie}- Stuka więcej niż raz na jeden cykl ruchu 'wrzeciona' ?{ dół -góra -dół} - Czy mocniej stuka pod większym obciążeniem , czy zawsze tak samo ? Tak, stuka w każdej pozycji, niezależnie od tego czy szpula jest nisko czy wysoko. Stuknięć jest dość dużo podczas jednego cyklu. Dokładnie tak, czym większe obciążenie tym mocniejsze stukanie lecz o takiej samej częstotliwości. Co do wysyłki do serwisu, kręcioł zakupiony na allegro wiec najpierw chyba będę musiał wysłać go do sprzedawcy, czy może jest możliwość wysyłki prosto do serwisu, coś w stylu "door to door", bo z tego co mi wiadomo to raczej nie
Unises Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 Tak, stuka w każdej pozycji, niezależnie od tego czy szpula jest nisko czy wysoko.Stuknięć jest dość dużo podczas jednego cyklu. Strzelam...ale wygląda to niewesoło, jakby zęby na którymś kole może wałku poleciały, ja bardziej stawiam na wałek tym bardziej że pisałeś że go trzęsie. Oczywiście to tylko bardzo luźna hipoteza ale nie rozkręcaj, lepiej oddaj go do serwisu.
mermit87 Napisano 10 Maja 2010 Autor Napisano 10 Maja 2010 Unises, dziękuję za szybką odpowiedź, zaniosę go jeszcze do "zaprzyjaźnionego" sklepu wędkarskiego żeby pokręcili i zobaczyli jeszcze przed wysyłką do serwisu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.