Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

mam pytanie do was czy mogli byscie napisac wszystko co powiniem wiedziec o stawie hodowlanym? nie zadaje pytan bo pewnie bylo by ich duzo :)

Informacje ogolne chce zalozyc staw hodowlany (moze kilka) rozmnazac w nich ryby sprzedawac narybek. nie mam ani dzialki anie zadnej wiekszej wiedzy o rybach (tylko wedkarska) jakie gatunki ryb polecacie i ile stawow co musze wiedziec...i wszystko co tylko przyjdzie wam na mysl :)

z gory dziekuje

Pozdrawiam Gumel

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam

Na Twoje pytania niestety nie odpowiem, bo nie znam sie na tym, ale jesli jest to ta chodziez w wielkopolsce, to ciesze sie, ze ktos planuje cos zalozyc w moich okolicach :mrgreen:

Napisano

tak jest to ta chodziez w wlkp a skad jestes dokladnie? a juz widze ujscie :) mysle o tym tylko nie weim czy to wypali i dlatego pytam :) jak zaloze zaprosze cie na rybki :)

Napisano

Ja myślę że musisz zrobić co najmniej trzy stawy jeden dla ryb drapieżnych czyli np szczupak , okoń , sandacz , sum , węgorz następny dla białej ryby np lin , karaś , karp , leszcz , płoć , wzdręga itp i trzeci dla amura i tołpygi tak ma mój wujo u siebie :)

Napisano

Z checia zawitam :mrgreen:

Zapewne bedzie to droga przez meke, bo zdaje sie ze taka inwestycja pochlonie mase pieniedzy i czasu... Ale zycze powodzenia :wink:

Chyba dobrym rozwiazaniem bylby jeszcze osobny staw- karp + amur...

Napisano

tak wlasnie myslalem o kilku stawach... mysle jeszcze o tym zeby zrobic tam obok lowisko specjalne po jakims czasie. co wy o tym sadzicie ? a jakie ryby by sie najlepie sprzedawaly? chodzi o narybek

Napisano

buthidae, masz rację mój wujo jak robił to bardzo duże pieniądze w to wpakował kopanie , narybek to już są koszty ale teraz jak patrze na te stawy to wiem dlaczego chciał to zrobić i wydał tyle pieniędzy:)

Napisano

gumel, mój wujo sprzedaje najczęściej karpie , liny , szczupaki , sumy i amury reszta popularnością taką wielką jak te ryby powyżej się nie cieszą:)

Napisano

Ale są też kupowane ale rzadziej:) mój sąsiad zarybił sobie staw rybami od wujka i teraz pływają tam ładne liny i szczupaki:)

Napisano

twoj wuja sprzedaje narybek czy duze ryby? ja na poczatku myslalem o 1 staw karp i amur 2 staw sandacz i karas...na poczatek

Napisano

Raczej narybek taki od 11 do 15 cm:) Ale jak z nim się pogada to można kupić i duże ale niechętnie to robi ponieważ mówi że te duże składają ikrę i są rybki:) No takie stawy też mogą być

• 1 year later...
Napisano

witam posiadam swój własny staw dosyc duzy posiadam prawie kazdy gatunek ryby najwiecej jest karpi i amurów nie wiem czym je karmic dotychczas rzucałem chleb jak myslicie czy karmienie gotowanym zbozem i ziemniakami nie zakwasi wody? jak tez bede miał pewnosc ze ryby to jedza ?

Napisano

maciej741, wszystkim możesz zakwasić wode musisz dozować tak karme by była zjadana w całości aby nie pozostawała i zalegała na dnie ryba zawsze musi być najedzona tak na 90% a nie na 110 :mrgreen:

Napisano

jeux, ma rację, chleb nie jest zbyt dobry dla ryb, najlepsze są ziarna zbóż (pszenica, kukurydza, łubin) I całość pokarmu musi być na bieżąco zjadana, najlepiej żebyś zrobił sobie karmidło i codziennie to monitorował, inaczej możesz zniszczyć sobie staw.

Napisano

hmm nie pomyślałem o tym nawet ale to świetny pomysł jutro będę starał się coś takiego zrobić a jak nie to użyje podrywki na ryby dzięki za wskazówki :wink:

Napisano

Maniek mógłbyś opisać budowę takiego karmidła?? Też u siebie się zastanawiam

nad takim rozwiązaniem ale nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać??

Oglądałem raz coś takiego u kolegi na moje oko wyglądało jak poidło dla kur

ale nie wiem czy kombinuje w dobrą stronę (dużo to się różni od takiego poidła?? ) :sad:

Bardzo był bym wdzięczny za pomoc w zrobieniu czegoś takiego albo namiaru na kupno!! :mrgreen:

pozdrawiam

Gość Placek
Napisano

po co to karmidło? nie lepiej rozsypac karmy w paru dobrych wedkarsko miejscach na stawie?:)

Napisano

Karmidło po to, żeby karma niezjedzona nie zakwaszała wody. W takim karmidle po dobie(czy tam tygodniu) wybieramy to co ryby nie zjadły.

Podrywka byłaby dobra, tylko czy ryby nie będą się bały z niej jeść?

Napisano

panowie widze że mylicie pojęcia staw hodowlany na zarobek a staw hodowlany rekreacyjny - to są dwie całkiem diametralne różnice

Napisano

jeżeli chcesz hodować rybę to jakieś karmidło nie jest konieczne. W zależności jeszcze jakie gatunki planujesz. Wiadomo że hodowle taką musisz na bierząco monitorować.

po co ci karmidło? U nas w miejscach gdzie podaje się paszę są siatki pare cm pod powierzchcnia ale tylko po to by ptactwo wodne nie wyjadało paszy rybom. Tak tylko trzeba sprawdzać co dzien albo co 2 czy ryby zjadły i jeżeli jest pusto to dosypywać. Ilość karmy na dnie sprawdzamy po prostu kijem z pojemniczkiem na końcu. jak się przeciągnie 2-3razy to widać ile paszy jest w pojemniku i wiemy czy dosypać czy nie. Najprostszą paszą jest jęczmień i kukurydza, przyrost np: karpia w przeciętnym roku.

(dla przyblizenia wpuszcza się kroczka w kwietniu 15-24cm wiadomo są różne a w pazdzierniku odławia się około 40cm) w zależności od roku. Można stosować też specjalne pasze dla ryb drapieżnych i nie tylko, które są dostosowane do zapotrzebowania ryb

Napisano
Maniek mógłbyś opisać budowę takiego karmidła?? Też u siebie się zastanawiam

nad takim rozwiązaniem ale nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać??

Ja mam to zrobione dość profesjonalnie; Wyspawany żuraw ze stabilną (płyty betonowe) podstawą. (co to jest "żuraw"- kojarzysz stare wiejskie studnie??- to coś takiego)). I do tego zaczepiona rama wyspawana z kątownika, a podłoga zrobiona z gęstej drucianej (kwasówka) siatki. Taka ciekawostka, jak chcę złapać rybkę to zamiast karmidła czepiam do żurawia podrywkę (taką 3/3 metra) i jak sypnę jeszcze trochę karmy to mam i świeżą rybkę. Mnie tam to dużo nie kosztowało- sam se zrobiłem z elementów wziętych ze złomu (jakaś rura, kilka kątowników. Ale wcześniej miałem o wiele prostszą; Arkusz blachy; np metr na metr, pozaginany z każdej strony powiedzmy po 5cm i w środku gwoździem zrobione tysiąc dziurek- zrzucałem go z pomostu na dno i tyle. I ja karmię ryby latem codziennie. Tzn pod warunkiem że jak wyciągam karmidło to jest puste, jeżeli jest w nim jakieś żarcie, to nie dosypuje, tylko czekam aż wyczyszczą do zera- dopiero wtedy następną porcja żarcia- zostawianie takiej karmy (przekarmianie) jest bardzo niekorzystne- zwłaszcza w ciepłej wodzie- momentalnie potrafi skwaśnieć, i wtedy nawet jak na to dosypiesz świeżego to i tak ryby już nie jedzą, poza tym strasznie zakwasza wodę.

jeżeli chcesz hodować rybę to jakieś karmidło nie jest konieczne

Oczywiście że nie jest konieczne, ale jeżeli często karmisz ryby, i chcesz żeby rosły- ja polecam.

Napisano
maniek72, a czym karmisz ryby

Czasami gotowym granulatem, ale najczęściej parzonymi ziarnami zbóż; pszenica, kukurydza, łubin.

Ziemniaki nie mają w sobie specjalnie kaloryczności- ryby to jeść będą, ale czy będą od tego rosły? Moim zdaniem słabo.