KrisDDZ Napisano 24 Maja 2010 Napisano 24 Maja 2010 Może ktoś tam wędkuje i chciałby się podzielić jakimiś cennymi wiadomościami dla kolegi z regiony. Zauroczył mnie ten zbiornik i mam zamiar lepiej go poznać będę wdzięczny za każdą rade . Pozdrawiam Cytuj
nalewator Napisano 24 Maja 2010 Napisano 24 Maja 2010 Odwiedzam czasami ten zbiornik. Pływa tam praktycznie każdą ryba. Ja jeżdżę tam głównie ze spinem ale i czasami na białą rybę. Dobre miejsca są od strony ujścia zarówno na drapieżnika jak i na rybę spokojnego żeru. W jeziorze występuje tez całkiem spora populacja karpia. Jednak ja głównie biegam tam za okoniem (mój największy z Zagórza to 41cm i 1.1kg). Duży okoń jak i ładny szczupak to już okolice bliżej tamy ). W zeszłym roku pokazało się sporo sandacza , chociaż ryby wymiarowej nie złapałem ale to dobrze rokuje na przyszłość. Pozdrawiam Cytuj
KrisDDZ Napisano 24 Maja 2010 Autor Napisano 24 Maja 2010 okonia jest tam mnóstwo , sam sie o tym przekonałem ostatnio na pinke batem wyciągnełem 3 szt 25-30 cm . Cytuj
Jacek74 Napisano 13 Marca 2011 Napisano 13 Marca 2011 Tak dla pewności w kontekście moich długofalowych planów - Jezioro Bystrzyckie jest klasyfikowane jako wody nizinne? Cytuj
rafał12 Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 witam mam zamiar w tym sezonie odwiedzic te jezioro moze ktos mi napisze czy jest sens sie tam wybierac na jakie rybki sie nastawiac Cytuj
Piotr J Napisano 6 Marca 2012 Napisano 6 Marca 2012 Witam , Jezioro Bystrzyckie - Zagorze Śląskie , sezon 2011 obfitował w lepsze efekty niż na innych akwenach w regionie i po za nim . Co do gatunku to można złowić wszystko od płoci do szczupaka . Na jesieni byłem przy zarybianiu szczupakiem . Pozdrawiam i polecam ten zbiornik . Cytuj
nalewator Napisano 6 Marca 2012 Napisano 6 Marca 2012 Tak wolno. Tylko jest problem z wodowaniem . Dużej łodzi na przyczepie raczej nie zwodujesz (stromy brzeg,brak możliwości dojazdu przyczepą nad samą wodę). Ja mam łódkę 3.10m i we 2 osoby można ją zwodować "ręcznie" choć trzeba kawałek z nią drałować pieszo. Cytuj
rafał12 Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 wiec rozumiem ze takich miejsc w ktorych autem można stanąć przy samej wodzie tez jest mało ?? bo do tego jeziora mam troszke km i wybierał bym sie na pewno na jakieś 2moze 3 nocki tak ze auto pare metrów od stanowiska było by najlepszym rozwiązaniem Cytuj
technops Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 A od strony gdzie była ta knajpa zodiak można łowić? bo teraz nie wiadomo już czyje to jest ? chodzi o te zdewastowane domki. Cytuj
nalewator Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 rafał12 Do samej wody autem nie dojedziesz nigdzie. Ale nie jest tak źle auto zostawia się przy drodze i schodzi nad wodę, tak że auto masz jakieś max 30-50m od stanowiska. technops Chodzi ci chyba o Wodniaka ( ta zaraz za wiszącym mostem). Wolno tam łowić tylko nie wiem obecnie jak z dojazdem . Kiedyś można było dojechać od drugiej strony ale po jakimś czasie brama wjazdowa była zamknięta na kłódkę . Jaki jest stan obecny to nie wiem. Cytuj
Piotr J Napisano 10 Marca 2012 Napisano 10 Marca 2012 Witam , w ubiegłym roku z dojazdem od strony Wodniaka nie było problemu - można było podjechać pod same domki . Jak tylko rusza karp gorzej z dobrą miejscówką - chyba , że jesteśmy nad wodą 3 lub 4 rano to wówczas można dobrze zaparkować auto i usadowić tyłek w dobrym miejscu - wiem , bo jeździłem 2 rasy w tygodniu - pozdrawiam . Cytuj
rush111 Napisano 12 Sierpnia 2012 Napisano 12 Sierpnia 2012 Witam ! Dzisiaj rano na Zagórzu naprzeciwko Wodniaka na tzw. skałkach 4 leszcze / 35-40 cm / i 1 lin ! /36 cm/ . Łowiłem na pęczak barwiony na żółto i moczony w dipie o smaku ... na spławik . Brania leszczy wykładane a lin poprowadził i zatopił . Wszystkie rybki wróciły do wody . Żałuję że nie miałem aparatu bo w tego lina trudno uwierzyć , choć dawno dawno temu miałem w tym miejscu linka bodajże na kłódkę ale mniejszego . Pozdrawiam . Cytuj
rush111 Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 Dzisiaj z castem wzdłuż brzegu po stronie byłego Wodniaka ścieżką w stronę tamy - 1 mały szczupaczek na obrotówkę odhaczony w wodzie odpłynął w dobrej formie . Kilku wędkarzy ze spinem z brzegu i duet na pontonie . Cytuj
sez Napisano 8 Marca 2014 Napisano 8 Marca 2014 Byłem dziś rekreacyjnie ze spinem w Zagórzu. Rano ok 0°, w niektórych miejscach delikatny lód na wodzie Kilka delikatnych brań, w tym spięty mały klenik na obrotówkę "0". Dodatkowo zauważone 2 pstrążki i kilka całkiem ładnych okoni wygrzewających się na płyciznach. Z łowiących na spławik/grunt prawie każdy miał siatkę w wodzie, więc pewnie coś tam połapali. Woda na wlocie do zbiornika bardzo niska, zatoczki płytkie. Kilka zdjęć z dzisiaj poniżej, w tym ciekawostka - pan ze specjalistyczną siatką wędkarską prosto z tesco a w niej okonki wielkości palca wyciągnięte na boczny trok. Cytuj
sez Napisano 31 Marca 2014 Napisano 31 Marca 2014 Pogoda piękna więc w niedzielę kolejne podejście do Zagórza... krótka wycieczka, na miejscu wędkarzy chyba więcej niż potencjalnych zdobyczy... Woda *bardzo* podniesiona..ale dziś przynajmniej udało się wyłuskać ponad 15 sztuk większych lub mniejszych kropkowańców... największe lekko ponad 30cm. Cytuj
damian8324 Napisano 1 Lipca 2014 Napisano 1 Lipca 2014 witam czy ktos moglny podpowiedziec gdzie najlepiej usiasc za sandaczem z gruntu? Cytuj
Mario80 Napisano 2 Czerwca 2020 Napisano 2 Czerwca 2020 Witam czy płoć ma wymiar ochronny w Zagórzu śl. - jeż. Bystrzyckim? W rejestrze wałbrzych nic nie pisze to chyba nie ma wymiaru? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi