Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może ktoś tam wędkuje i chciałby się podzielić jakimiś cennymi wiadomościami dla kolegi z regiony. Zauroczył mnie ten zbiornik i mam zamiar lepiej go poznać będę wdzięczny za każdą rade .

Pozdrawiam

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Odwiedzam czasami ten zbiornik. Pływa tam praktycznie każdą ryba. Ja jeżdżę tam głównie ze spinem ale i czasami na białą rybę. Dobre miejsca są od strony ujścia zarówno na drapieżnika jak i na rybę spokojnego żeru. W jeziorze występuje tez całkiem spora populacja karpia. Jednak ja głównie biegam tam za okoniem (mój największy z Zagórza to 41cm i 1.1kg). Duży okoń jak i ładny szczupak to już okolice bliżej tamy ). W zeszłym roku pokazało się sporo sandacza , chociaż ryby wymiarowej nie złapałem ale to dobrze rokuje na przyszłość. Pozdrawiam

• 9 months later...
Napisano

Tak dla pewności w kontekście moich długofalowych planów - Jezioro Bystrzyckie jest klasyfikowane jako wody nizinne?

• 11 months later...
Napisano

Witam , Jezioro Bystrzyckie - Zagorze Śląskie , sezon 2011 obfitował w lepsze efekty niż na innych akwenach w regionie i po za nim . Co do gatunku to można złowić wszystko od płoci do szczupaka . Na jesieni byłem przy zarybianiu szczupakiem . Pozdrawiam i polecam ten zbiornik .

Napisano

Tak wolno. Tylko jest problem z wodowaniem . Dużej łodzi na przyczepie raczej nie zwodujesz (stromy brzeg,brak możliwości dojazdu przyczepą nad samą wodę). Ja mam łódkę 3.10m i we 2 osoby można ją zwodować "ręcznie" :wink: choć trzeba kawałek z nią drałować pieszo.

Napisano

wiec rozumiem ze takich miejsc w ktorych autem można stanąć przy samej wodzie tez jest mało ?? bo do tego jeziora mam troszke km i wybierał bym sie na pewno na jakieś 2moze 3 nocki tak ze auto pare metrów od stanowiska było by najlepszym rozwiązaniem

Napisano

A od strony gdzie była ta knajpa zodiak można łowić? bo teraz nie wiadomo już czyje to jest ? chodzi o te zdewastowane domki.

Napisano

rafał12 Do samej wody autem nie dojedziesz nigdzie. Ale nie jest tak źle auto zostawia się przy drodze i schodzi nad wodę, tak że auto masz jakieś max 30-50m od stanowiska.

technops Chodzi ci chyba o Wodniaka ( ta zaraz za wiszącym mostem). Wolno tam łowić tylko nie wiem obecnie jak z dojazdem . Kiedyś można było dojechać od drugiej strony ale po jakimś czasie brama wjazdowa była zamknięta na kłódkę . Jaki jest stan obecny to nie wiem.

Napisano

Witam , w ubiegłym roku z dojazdem od strony Wodniaka nie było problemu - można było podjechać pod same domki . Jak tylko rusza karp gorzej z dobrą miejscówką - chyba , że jesteśmy nad wodą 3 lub 4 rano to wówczas można dobrze zaparkować auto i usadowić tyłek w dobrym miejscu - wiem , bo jeździłem 2 rasy w tygodniu - pozdrawiam . :smile:

• 5 months later...
Napisano

Witam !

Dzisiaj rano na Zagórzu naprzeciwko Wodniaka na tzw. skałkach 4 leszcze / 35-40 cm / i 1 lin ! /36 cm/ . Łowiłem na pęczak barwiony na żółto i moczony w dipie o smaku ...:) na spławik . Brania leszczy wykładane a lin poprowadził i zatopił . Wszystkie rybki wróciły do wody . Żałuję że nie miałem aparatu bo w tego lina trudno uwierzyć , choć dawno dawno temu miałem w tym miejscu linka bodajże na kłódkę ale mniejszego .

Pozdrawiam .

• 1 year later...
Napisano

Dzisiaj z castem wzdłuż brzegu po stronie byłego Wodniaka ścieżką w stronę tamy - 1 mały szczupaczek na obrotówkę odhaczony w wodzie odpłynął w dobrej formie . Kilku wędkarzy ze spinem z brzegu i duet na pontonie .

• 5 months later...
Napisano

Byłem dziś rekreacyjnie ze spinem w Zagórzu. Rano ok 0°, w niektórych miejscach delikatny lód na wodzie ;) Kilka delikatnych brań, w tym spięty mały klenik na obrotówkę "0".

Dodatkowo zauważone 2 pstrążki i kilka całkiem ładnych okoni wygrzewających się na płyciznach.

Z łowiących na spławik/grunt prawie każdy miał siatkę w wodzie, więc pewnie coś tam połapali. Woda na wlocie do zbiornika bardzo niska, zatoczki płytkie.

Kilka zdjęć z dzisiaj poniżej, w tym ciekawostka - pan ze specjalistyczną siatką wędkarską prosto z tesco a w niej okonki wielkości palca wyciągnięte na boczny trok.

IS_P3080086.th.jpg IS_P3080088.th.jpg IS_P3080089.th.jpg IS_P3080099.th.jpg IS_P3080103.th.jpg IS_P3080104.th.jpg IS_P3080107.th.jpg IS_P3080108.th.jpg IS_P3080109.th.jpg IS_P3080110.th.jpg

• 4 weeks later...
Napisano

Pogoda piękna więc w niedzielę kolejne podejście do Zagórza... krótka wycieczka, na miejscu wędkarzy chyba więcej niż potencjalnych zdobyczy...

Woda *bardzo* podniesiona..ale dziś przynajmniej udało się wyłuskać ponad 15 sztuk większych lub mniejszych kropkowańców... największe lekko ponad 30cm.

normal_ps2.JPG

normal_ps1.JPG

• 3 months later...
  • 5 years later...
Napisano

Witam czy płoć ma wymiar ochronny w Zagórzu śl. - jeż. Bystrzyckim? W rejestrze wałbrzych nic nie pisze to chyba nie ma wymiaru?