tomek123123 Napisano 3 Maja 2006 Napisano 3 Maja 2006 Mam pytanie od tej pory zaczynam łowić na grunt i mam do was pytanie czy moglibyście mi powiedzieć jakiej ryby moge sie spodziewać i jakiej na wielkosć i na jaką przynęte. łowię na stawie gdzie jest duzo gatunków ryb. POZDROWIENIA:) A I Z GÓRY DZIĘKI
keri Napisano 3 Maja 2006 Napisano 3 Maja 2006 Staw niejako z automatu kojarzy się mi z karasiem, karpiem, amurem, linem może tam dyć również leszcz i płoć. Moja rada jest taka: wypytaj miejscowych wędkarzy co w tym stawie najczęściej łowią i wtedy na te gatunki się nastawiaj. Jak poznasz te gatunki to daj znać i wtedy na pewno ci pomożemy.
tomek123123 Napisano 3 Maja 2006 Autor Napisano 3 Maja 2006 no w tym stawie jest lin karaś okoń amur karp leszcz szczupak i podobno sum i węgorz
Gość bogdan39 Napisano 5 Maja 2006 Napisano 5 Maja 2006 staw to cos małego i zamulonego ,jeśli jest stary. zastosuj robaczka czerwonego to zobaczysz jak bierze jak wejdzie drobnica i niebedziesz mugł sie opedzić to może kukurydza rasówka.Jesli jest zarosniety odradzam grunt a obejrzyj sie za spławikami. chyba zeby czyscic . no ale czyscic a pużniej grunt nie myśle ze spławiczek. Zreszta bardziej scharakteryzuj ten staw głebokosc wielkośc czy zarośniety
artech Napisano 5 Maja 2006 Napisano 5 Maja 2006 A jakiej wielkości jest to staw i jakie dno w nim przeważa bo może się okazać, że gruntówka będzie zupełnie nieskuteczna
Gość Anonymous Napisano 25 Czerwca 2006 Napisano 25 Czerwca 2006 NIE NIE NIE ... POWIEM WAM JAK TO MOŻNA ZROBIC, I POWIEM JAK NA TO WPADŁEM ... WIĘC SIEDZIMY Z KOLEGĄ NAD STAWEM DOSYĆ DUZYM , GODZINA 5 RANO,ZARZUCAMY SPŁAWICZKI, JA 2,5 GRAMA A ON 3 GRAMY..(CIĘZKIE DLATEGO BO MYSLELISMY ZE CZYM DALEJ TYM WIĘCEJ RYB ITP, A TO NIE PRAWDA) PO 15 MINUTACH PRZYSZEDŁ GOŚCIU I PYTA SIE CZY MAMY BIALE ROBAKI , ODPOWIEDZIALEM MU ZE MAM I DAŁEM Z 10 SZTUK.PODCHODZIMY DO NIEGO A ON ZAKŁADA SPWAŁIK 0,5 GRAMA I DOSŁOWNIE 2 MOZE 3 METRY OD BRZEU ZARZUCA SPŁAWIK I SYPIE BUŁKA TARTA BEZ ZADNYCH DODATKOW, MYSLE SOBIE JAKIS DEBIL TAM JEST PŁYTKO I MOZE SE TAK CZEKAC... A TU PO 40 SEKUNDACH OKOŁO SPŁAWIK NA DNO I KOLES WYCIAGA LESZCZA 15 CM (WĘDKE TRZYMAŁ CAŁY CZAS W RĘCE, BEZ PODPOREK), STALISMY TAK Z 10 MINUT U W TYM CZASIE WYCIĄGNOŁ 8 SZTUK RYB 3 LESZCZE I 5 PŁOCI (NA ŻYWACA BRAŁ) WIĘC JESLI CHODZI O ŁOWIENIE NA GRUNT TO ZROB TAK : WEZ NAJMIJESZY HAK JAKI MASZ, KROTKI PRZYPN Z 25 CM (TO NIE ŻART) I SPŁĄWIK MAX 0,5 GRAMA I 2 BIALE ROBAKI, I ZARZUC TAK OKLO 2,3 METRY OD BRZEGU I TRZYMAJ WĘDKE W ŁAPACH (BO BRANIA SA CO CHWILE) W MIEJSCE ZARZUCENIA SPŁAWIKA SYPNIJ GARŚĆ BUŁKI TARTEJ... JA ZŁAPAŁ TAK W CIAGU 2 H 18 RYB (10 LESZCZY OD 15 DO 29 CM I 8 PŁOCI OD 15 DO 21 CM) JAK BY KTOŚ CHCIAŁ SIE DOWIEDZIEC O TEJ METODZIE NIECH PISZE NA MOJE GG 780 35 84
trini Napisano 25 Czerwca 2006 Napisano 25 Czerwca 2006 mam prośbę, jak piszesz posty - możesz wyłączać capslocka? :/ pozdr.
wesoły Napisano 25 Czerwca 2006 Napisano 25 Czerwca 2006 tomkiwi123 chyba chodziło jakieś większe ryby
Gość Anonymous Napisano 26 Czerwca 2006 Napisano 26 Czerwca 2006 większe ? ... przeciez przy brzegu tak jak ja łowie sa tez wieksze, w moim przypadku sa to ponad 35 cm albo i wieksze zalezy jak kto łowi i na co... PRZEDEWSZYSTKIM TRZEBA SIE TROCHE ZNAĆ I WIEDZIEC GDZIE SA ODPOWIEDNIE STANOWISKA, BO NA NIEKOTRYCH TO PŁYWAJA TYLKO 5 CM RYBKI PZDRO ALL
wesoły Napisano 27 Czerwca 2006 Napisano 27 Czerwca 2006 widać że masz już doświadczenie w tym gdzie jaka ryba pływa ile masz lat??? i jak długo łowisz ryby
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.