geferss Napisano 14 Czerwca 2010 Napisano 14 Czerwca 2010 Witam ma problem z amurem a mianowićie ostatnio łowie sobie takie amury po 60-70 cm i nie wiem co im jest - hol wykonuje powoli, delikatnie gdy ryba znajduje się w podbieraku odchaczam ją delikatnie i do siatki i gdy znajduje się w siatce to pływa do góry brzuchem. Gdy wypuszcze ją bezpośrednio do wody również leży do góry brzuchem i nie wiem co im jest czy w którymś momencie np przy odchaczaniu uszkadzam im jakies kręgi czy coś ? Prosze o pomoc bo bardzo mi zalaży na tym by dowieź żywego i w pełni sprawnego amura do domu bo chciałbym sobie do stawku takiego puścić
tomek1 Napisano 14 Czerwca 2010 Napisano 14 Czerwca 2010 hol wykonuje powoli Prosze o pomoc bo bardzo mi zalaży na tym by dowieź żywego i w pełni sprawnego amura do domu bo chciałbym sobie do stawku takiego puścić To holuj szybko a nie powoli
geferss Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Napisano 14 Czerwca 2010 ostatnio holowałem amura ok 5 minuty amur miał 63cm - bałemk się ze sprzęt nie wytrzyma tomek1 myślisz że jak będę holował ok 1 minute to będzie miał więcej siły i przeżyje ?
przemekli Napisano 14 Czerwca 2010 Napisano 14 Czerwca 2010 czym dłużej holujesz rybę tym więcej kwasu mlekowego gromadzi się w jej mięśniach i ryba traci więcej sił, więc siłą rzeczy krótszy hol jest lepszy dla ryby
geferss Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Napisano 14 Czerwca 2010 ok wielkie dzięki a i w czasie delikatnego obchodzenia się z rybą (nie zucanie itp ;p) odchaczania czy holu jest to raczej nie mozliwe żeby sobie ryba cos zrobila w kręgi czy coś takiego co uniemożliwi jej pływanie , tak ?
przemekli Napisano 14 Czerwca 2010 Napisano 14 Czerwca 2010 jak nie wyginasz jej w jakiś dziwny sposób to powinno być ok, nie należy też za długo ryb trzymać poza wodą, a jak nie chce odpłynąć o własnych siłach to chwycić za ogon poruchać parę razy do przodu , do tyłu, żeby woda przepływała przez skrzela i ryba się dotleniła
geferss Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Napisano 14 Czerwca 2010 i teraz zaczeło mi sie wszystko układać jak złowiłem amura i miałem słaby sprzęt i trochę długo go holowałem i po wpuszczeniu do siatki pływał do góry brzuchem, a kiedyś kolega złowił amura takiej samej wielkosci i bardzo krótko go holował i gdy puscił go do siatki to normalnie pływał. I gdy ten mój amur był w siatce to napoczątku to próbował z nią popłynąc i gdy dojechałem z nim do domu po ok 16 minut drogi ryby bez wody to strasznie słabo z nim było ledwo płetwami ruszał ale ciała nie miał sztywnego, tak jak kiedyś szczupak którego złowiłem i który w plecaku połamał i w wodzie oddychał ale był sztywny. czyli podsumowując krótki hol i transport w wodzie = żywa ryba
Gość FALUBAZ_ZG Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 Co ty sobie szczupaka do stawu w plecaku niosles, czy cos nie tak posklejalem?
geferss Napisano 15 Czerwca 2010 Autor Napisano 15 Czerwca 2010 jak jechałem na ryby to nie planowałem nic złowic i nie wziołem sobie żadnego wiaderka, tylko siatke, a złowiłem szupaka i musiałem go jakois przywieź do domu a zbiornik jest ok 8 minut drogi od mojego domu to przeciez przez ten czas nie udusiłby się ;p
Gość FALUBAZ_ZG Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 Ale asior jestes. To tak jak by ciebie ktos w sloiku z woda zakrecil i wiozl 8 minut rowerem. Mysle, ze podobnie do szczupaka bys wygladal. Niestety, trzeba bylo sobie darowac.
geferss Napisano 15 Czerwca 2010 Autor Napisano 15 Czerwca 2010 no wiem że trochę go męczyłem ale ryba o wiele dłużej wytrzyma bez wody na powietrzu niż człowiek w wodzie .
Maciek393 Napisano 17 Sierpnia 2010 Napisano 17 Sierpnia 2010 Geffers mam pytanie na co łowisz te amury??
lukas1 Napisano 22 Sierpnia 2010 Napisano 22 Sierpnia 2010 Mam pytanie. Łowiłem ostatnio liny na stawie w swoich okolicach i płocie. Była ładna pogoda i w pewnym momencie słońce tak świeciło że z daleka było widać 2 stada amurów które się wygrzewały na słońcu 15-15 metrów od brzegu. Rzucałem na kukurydze i na czerwonego robaka ale nic. Grunt 1,0m spławik 15g i ołów 10g żeby dotrzucić daleko ale nic z tego. Doradzicie coć
Sebastian10010 Napisano 23 Sierpnia 2010 Napisano 23 Sierpnia 2010 Jak się wygrzewają to nawet jak im do pyska trafisz to na 90% wyplują. Gdybyś widział że zbierają coś z powierzchni to wtedy na kule wodną można popróbować.
lukas1 Napisano 23 Sierpnia 2010 Napisano 23 Sierpnia 2010 Dzięki przynajmniej nie bede się męczył z nimi
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.