Skocz do zawartości
Dragon

Wędka spiningowa Konger- jaka?

Tedi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciałbym poprosic Was o pomoc w wyborze wędki spiningowej na szczupaka, pstrąga i ewentualnie okonia i jesiotra ale tych ryb jest znaczniej mniej niż poprzednich. Będę łowił głównie na obrotówki i twistery do tej wędki wybrałem sobie kołowrotek Spro Passion FD 730 nie wiem który model wędek firmy konger najlepiej się nadaje do połowy tych ryb.

Oto modele:

Konger Aviator Spin 270

Konger Carbomaxx Team Spin 270

Konger Black Tiger Spin 270

Konger Tiger Cross Maxx 270

Który model wybac?

Z góry wszystkim dziękuje za pomoc.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
KONGER AVIATOR SPIN 2,40

Mam ten sam kij do łapania z łódki. Katuje go do oporu i jak na razie daje radę :grin:

Napisano

Ja używam Aviatora głównie do średniego spiningu - szczupaka. Jeśli wybierasz kij to staraj się go bardziej dopasować do rodzaju i gramatury przynęt które będziesz używał niż do gatunków ryb. Tym bardziej że kij typowo szczupakowy zasadniczo różni się od kija pstrągowego.

Napisano
Konger Carbomaxx Team Spin 270

Kuzn ma, stasznie gubi korek, chyba, że chcesz się bawić w jakies zabezpiecznie go, ale to będzie inny (gorszy) w dotyku. Pozatym są cięższe niż np. Arcusy.

Napisano

A która z tych wędek jest wklejanką a która węglówką i która bardziej będzie się nadawała na moje połowy?

Ogólnie co jest lepsze węglówka czy wklejanka?

Napisano
A która z tych wędek jest wklejanką a która węglówką i która bardziej będzie się nadawała na moje połowy?

Ogólnie co jest lepsze węglówka czy wklejanka?

Mylisz pojęcia.

"Węglówka" czyli wędka wykonana z maty węglowej , a czy będzie to wklejanka* (czyli wędka ze szczytówką z pełnego tworzywa - znowu "węgla" bądź "szkła") czy kij jednolity to inna bajka.

* nie mylić z "klejonką" - wędki klejonej z odcinków bambusa

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Chyba zdecyduje się na Konger Tiger Cross Maxx 270 tylko jeszcze nie wiem jaki ciężar wyrzutu wybrac 3-18g czy 7-25g :roll: na szczupaka do 75cm, sandacza i pstrąga proszę o pomoc :smile:

Napisano
Chyba zdecyduje się na Konger Tiger Cross Maxx 270 tylko jeszcze nie wiem jaki ciężar wyrzutu wybrac 3-18g czy 7-25g :roll: na szczupaka do 75cm, sandacza i pstrąga proszę o pomoc :smile:
to pierwsze to na pewno wklejka. zadaj sobie pytania na jakie przynęty będziesz łowić te ryby a uzyskasz szybką odpowiedź.
Napisano

Będę łowił na obrotówki i twistery ale nie wiem jaką wędkę wybrac do tych przynęt dopiero zaczynam przygode ze spiningiem.

Jeżli wędka 3-18g to wklejka to druga jaka jest?

Napisano

na takie ryby i typowe średnie przynęty jakich się używa do ich połowu(jeszcze żeby obsłużyła gumę i obrotówkę) wklejka będzie za słaba. na pstrągi też widzę że ludzie stosują z powodzeniem kij o jednolitej budowie o cw. do 25g.

druga sprawa to opinie na temat uchwytu kołowrotka w tym konkretnym modelu - radzę zobaczyć na żywo czy Ci pasuje. stary temat poruszony wielokrotnie, widzę że z opcją SZUKAJ też jesteś mało obeznany, a widzę doisz odpowiedź w tym temacie od 22-06-10, czyli ponad miesiąc :mrgreen:

już powinieneś dawno pomacać kilka patyków o jednolitej/tradycyjnej budowie do 20g/25g z interesującego cię segmentu cenowego - w sklepie.

jeżeli temat jest wyczerpany to "przybij pomógł" i do zobaczenia nad wodą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.