Tedi Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Witam. Chciałbym poprosic Was o pomoc w wyborze wędki spiningowej na szczupaka, pstrąga i ewentualnie okonia i jesiotra ale tych ryb jest znaczniej mniej niż poprzednich. Będę łowił głównie na obrotówki i twistery do tej wędki wybrałem sobie kołowrotek Spro Passion FD 730 nie wiem który model wędek firmy konger najlepiej się nadaje do połowy tych ryb. Oto modele: Konger Aviator Spin 270 Konger Carbomaxx Team Spin 270 Konger Black Tiger Spin 270 Konger Tiger Cross Maxx 270 Który model wybac? Z góry wszystkim dziękuje za pomoc.
przemo1992 Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Ja posiadam KONGER AVIATOR SPIN 2,40 wędka super.Nie spodziewałem sie tak dobrej pracy tej wędki.Moje cw to 10-40.Godna polecenia.
Sand Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 KONGER AVIATOR SPIN 2,40 Mam ten sam kij do łapania z łódki. Katuje go do oporu i jak na razie daje radę
Tedi Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Napisano 22 Czerwca 2010 Ale łowicie te same ryby co ja zmierzam prawda? Czekam na dalsze propozycje i opinie
Sand Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Ja używam Aviatora głównie do średniego spiningu - szczupaka. Jeśli wybierasz kij to staraj się go bardziej dopasować do rodzaju i gramatury przynęt które będziesz używał niż do gatunków ryb. Tym bardziej że kij typowo szczupakowy zasadniczo różni się od kija pstrągowego.
warszawa_24 Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Konger Carbomaxx Team Spin 270 Kuzn ma, stasznie gubi korek, chyba, że chcesz się bawić w jakies zabezpiecznie go, ale to będzie inny (gorszy) w dotyku. Pozatym są cięższe niż np. Arcusy.
Robal Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Tedi, na Twoim miejscu brałbym Aviatora bądź Tiger Cross Maxa.
Tedi Napisano 23 Czerwca 2010 Autor Napisano 23 Czerwca 2010 A która z tych wędek jest wklejanką a która węglówką i która bardziej będzie się nadawała na moje połowy? Ogólnie co jest lepsze węglówka czy wklejanka?
porcelan Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 A która z tych wędek jest wklejanką a która węglówką i która bardziej będzie się nadawała na moje połowy?Ogólnie co jest lepsze węglówka czy wklejanka? Mylisz pojęcia. "Węglówka" czyli wędka wykonana z maty węglowej , a czy będzie to wklejanka* (czyli wędka ze szczytówką z pełnego tworzywa - znowu "węgla" bądź "szkła") czy kij jednolity to inna bajka. * nie mylić z "klejonką" - wędki klejonej z odcinków bambusa
Grzes D. Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 Jesli mozesz dorzuc pare groszy i kup IMPULSE. Swietna seria! Lowie na ten kijek 2 lata i jestem zachwycony!
dzienis Napisano 10 Lipca 2010 Napisano 10 Lipca 2010 Witam ja łówie juz jakis czas Konger Tiger Cross Maxx 270 jest godny polecenia
Tedi Napisano 28 Lipca 2010 Autor Napisano 28 Lipca 2010 Chyba zdecyduje się na Konger Tiger Cross Maxx 270 tylko jeszcze nie wiem jaki ciężar wyrzutu wybrac 3-18g czy 7-25g na szczupaka do 75cm, sandacza i pstrąga proszę o pomoc
Damian21 Napisano 28 Lipca 2010 Napisano 28 Lipca 2010 Chyba zdecyduje się na Konger Tiger Cross Maxx 270 tylko jeszcze nie wiem jaki ciężar wyrzutu wybrac 3-18g czy 7-25g na szczupaka do 75cm, sandacza i pstrąga proszę o pomoc to pierwsze to na pewno wklejka. zadaj sobie pytania na jakie przynęty będziesz łowić te ryby a uzyskasz szybką odpowiedź.
Tedi Napisano 28 Lipca 2010 Autor Napisano 28 Lipca 2010 Będę łowił na obrotówki i twistery ale nie wiem jaką wędkę wybrac do tych przynęt dopiero zaczynam przygode ze spiningiem. Jeżli wędka 3-18g to wklejka to druga jaka jest?
Damian21 Napisano 28 Lipca 2010 Napisano 28 Lipca 2010 na takie ryby i typowe średnie przynęty jakich się używa do ich połowu(jeszcze żeby obsłużyła gumę i obrotówkę) wklejka będzie za słaba. na pstrągi też widzę że ludzie stosują z powodzeniem kij o jednolitej budowie o cw. do 25g. druga sprawa to opinie na temat uchwytu kołowrotka w tym konkretnym modelu - radzę zobaczyć na żywo czy Ci pasuje. stary temat poruszony wielokrotnie, widzę że z opcją SZUKAJ też jesteś mało obeznany, a widzę doisz odpowiedź w tym temacie od 22-06-10, czyli ponad miesiąc już powinieneś dawno pomacać kilka patyków o jednolitej/tradycyjnej budowie do 20g/25g z interesującego cię segmentu cenowego - w sklepie. jeżeli temat jest wyczerpany to "przybij pomógł" i do zobaczenia nad wodą.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.