Aikuman Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 Witam, nie wiem czy zakładam temat w dobrym dziale jeśli nie to proszę o przeniesienie. Zakupiłem niedawno swingera bo chciałem go przetestować. I mam pytanie jak powinno się go poprawnie założyć? Za którą przelotką? I jak powinna być ustawiona wędka na podpórce, poziomo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 Wszystko zależy od tego jak masz ustawione podpórki/rod poda, jeżeli pierwsza przelotka jest za widełkami podpórki, to inaczej nie ustawisz swingera jak przed pierwszą przelotką. Wędkę ustawia się w zależności od metody połowu i wody na której łowisz, a nie ustawiasz ją do swingera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aikuman Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2020 Jeszcze mam pytanko, jak polecasz ustawić wędkę na podprokach na jeziorze rynnowym, jest lekki nurt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 22 Czerwca 2020 Share Napisano 22 Czerwca 2020 Zasada jest prosta: im większy nurt (uciąg) tym wędka wyżej. Chodzi o to żeby zminimalizować napór wody na żyłkę. Osobiście preferuję opcję ustawiania wędzisk jak najbliżej wody, chyba że łowisko wymaga innych rozwiązań. Jeżeli masz czystą wodę i nie będzie Ci ściągało żyłki to ustawił bym wędki poziomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 22 Czerwca 2020 Share Napisano 22 Czerwca 2020 17 godzin temu, Aikuman napisał: I mam pytanie jak powinno się go poprawnie założyć? Ja dodałbym jeszcze jeden szczegół, bo widzę nad wodą, że wędkarze czasem popełniają ten błąd. Chodzi o ustawienie "pozycji pracy" samego swingera. Przy typowym wędkowaniu karpiowym nie powinien on się znajdować zbyt nisko, ponieważ w takim układzie żyłka nie będzie dobrze napięta i nie będą sygnalizowane brania "do brzegu"- jak to często mają w zwyczaju amury lub leszcze. W skrajnym przypadku można przesiedzieć całą noc z leszczem powieszonym na zestawie samozacinającym, który nie wygeneruje nawet jednego piknięcia sygnalizatora. Reasumując swinger powinien być w pozycji bliskiej poziomej, dzięki temu będzie sygnalizował brania zarówno od jak i do brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi