snipe Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 Chciałbym w tym temacie napisać, do jakich parametrów mocy silnika pozaburtowego elektrycznego nie trzeba mieć uprawnień, silnik miałby być do pontonu. Nie mogę znaleźć w Google odpowiedzi, a chętnie zobaczyłbym źródło takiej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 Na elektryki nie potrzebujesz żadnych uprawnień . Na spaliny już tak od mocy 9,9 do 9,9 możesz pływać bez żadnych uprawnień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 22 Czerwca 2020 Share Napisano 22 Czerwca 2020 13 godzin temu, zajac222 napisał: Na spaliny już tak od mocy 9,9 do 9,9 możesz pływać bez żadnych uprawnień Należy dodać, że chodzi o 10 kW, czyli 13,6 koni mechanicznych. Reasumując można pływać bez patentu np. z silnikiem 10 KM, co jest już przyzwoitą mocą- szczególnie jak na ponton. Mówimy oczywiście o wodach w Polsce, bo np. w Chorwacji należy mieć patent motorowodny nawet do najmniejszych silników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snipe Napisano 22 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2020 Dziękuję za odpowiedzi. Jaki silnik elektryczny będzie najlepszy dla pontonu do 300cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Don Gucak Napisano 22 Czerwca 2020 Share Napisano 22 Czerwca 2020 Tylko i wyłącznie najmocniejszy. Przy większej fali i tak będziesz w dupie, chyba że masz kil - to też będziesz w dupie ale nie aż takiej Polecam Haswinga lub Haibo. W przypadku Haibo D65 lbs, taki właśnie użytkuję. Jest też wersja m150, najmocniejszy chyba pod 12v z maximilizerem ale cena dwukrotnie większa. Taki bym chciał mieć, mój kolega go użytkuje. Zaznaczam, że mamy te silniki z pierwszych rzutów jak nikt jeszcze o nich nie słyszał. Teraz jest trochę opinii (mowa o m150) że awaryjny itd. My nie narzekamy ino golimy durś już 3 lata i zero problemów. Wiadomo, że teraz wszystko robią w Chinach. Patrz na gwarancję. Jak przeszło 3 lata temu szukałem silnika to Haswing miał 4 lata a Haibo 5. Te dwa modele brałem pod uwagę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 22 Czerwca 2020 Share Napisano 22 Czerwca 2020 Miałem łódkę 3,10 jak i ponton 3 m i podczepiony był 40 lbs. Dupy nie urywalo ale nie narzekałem, niczego więcej mi wtedy nie brakowało . Dopóki nie zmieniłem gumiaka na 360 cm. Jeżeli nie pożałujesz kasy to kup sobie trochę mocniejszy 55 - 60 lbs ( w razie W) przyda się czasami. Teraz pływam na 360 cm z silnikiem 70 lbs i mam cały czas rogala na gębie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 22 Czerwca 2020 Share Napisano 22 Czerwca 2020 18 minut temu, Don Gucak napisał: Tylko i wyłącznie najmocniejszy. Przy większej fali i tak będziesz w dupie, chyba że masz kil - to też będziesz w dupie ale nie aż takiej Polecam Haswinga lub Haibo. W przypadku Haibo D65 lbs, taki właśnie użytkuję. Jest też wersja m150, najmocniejszy chyba pod 12v z maximilizerem ale cena dwukrotnie większa. Taki bym chciał mieć, mój kolega go użytkuje. Zaznaczam, że mamy te silniki z pierwszych rzutów jak nikt jeszcze o nich nie słyszał. Teraz jest trochę opinii (mowa o m150) że awaryjny itd. My nie narzekamy ino golimy durś już 3 lata i zero problemów. Wiadomo, że teraz wszystko robią w Chinach. Patrz na gwarancję. Jak przeszło 3 lata temu szukałem silnika to Haswing miał 4 lata a Haibo 5. Te dwa modele brałem pod uwagę. Ta cena to jest jeszcze do przełknięcia patrząc na MK , a co do awaryjności silników to może stać się z każdym jaki zakupisz , czy to będzie MK , Haswing , Jaxon czy Neraus . Acz kolwiek użytkowałem Nerausa jakieś osiem lat i nie miałem żadnej awari z tym silnikiem . Przy moim Haibo M150 jedyny zgrzyt jaki miałem a mam ten silnik dopiero rok to to że kable na szybkozłączce były luźno i silnik się rozłączał . Tylko mam nadzieję że mi posłuży jak poprzedni silnik i z dziesięć lat dłużej i jeszcze jeden dzień 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi