maniek Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 marwin1516, Na razie proszę o stonowane wypowiedzi w stronę użytkowników .diaflex, daj spokój nie warto.
marwin1516 Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 dobra maniek a ty co o nim sądzisz w sensie zestawu co jest w nim źle oprócz tego złego haczyka?
maniek Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 marwin1516, Dobrze ci radzi diaflex, to żaden wstyd uczyć się u lepszych .sam to czynie jesli czegoś nie wiem. Teraz sam zestaw zbudowany uważam poprawnie ,oprócz tego co napisał słowik ,faktycznie haczyk nie nadaje sie ,dodam ze na trzonku haka jest minimalnie za mało zwoju plecionka ,skutkuje to tym ze po krótkim czasie zam węzeł po naprężenie na mokro sie skraca jeszcze bardziej ,ja robię taka omotkę do zadziorka ,a jak się skurczu i zaciągnie to jest w sam raz ,sama długości włosa jest ok ,pamiętaj że włos można skrócić z kulkami okręcając go na kolanku. A gdzie na jakiej wodzie łowisz.
marwin1516 Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 łowie na wodzie stojącej niewielka ilość mułu ... a wracając do twego zwrotu ,,pamiętaj że włos można skrócić z kulkami okręcając go na kolanku ...?
SQra Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 ... a wracając do twego zwrotu ,,pamiętaj że włos można skrócić z kulkami okręcając go na kolanku ...? Jak po założeniu kulki stwierdzisz za włos jest za długi to owijasz go wokół trzonka do momentu aż uznasz że jest ok. Swoją drogą lepiej wiązać przypon na łowisku pod konkretną kulkę bo takie owijanie na pewno wplywa na prezentacji kulki co w efekcie może pogorszyć chwytność haka
maniek Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 Swoją drogą lepiej wiązać przypon na łowisku pod konkretną kulkę bo takie owijanie na pewno wplywa na prezentacji kulki co w efekcie może pogorszyć chwytność hakaPewnie tak ,ale jak masz nie ustalone jaki rozmiar kulki ,lub kulek bo może sie okazać że jedna to mało ,to lepiej mieć nie co dłuższy włos.Ja nie mam z tym problemu bo łowie na rzece ,a na rzece to jest nie istotne [prezentacja] zawsze staram sie wiązać włos na długość dwóch kulek fi20 ,jeśli sie okazuje za długi to owijam na kolanku.
SQra Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 Ja nie mam z tym problemu bo łowie na rzece ,a na rzece to jest nie istotne [prezentacja] Tu masz rację chociaż tak myślałem żeby w przyszłym sezonie wypróbować kilka sposobów prezentowania kulki, które teoretycznie są bardziej chwytne niż zwyczajny węzeł bez węzła który stosujemy na Odrze. Chce poprostu sprawdzić czy przewaga ilościowa złapanych amurów nad karpiami jest spowodowana występowaniem, intensywnością i sposobem żerowania obu gatunków a nie np. większym sprytem jakim wykazują się karpie przy pobieraniu i pozbywaniu się przynęty. Mowa oczywiście cały czas o naszej kochanej rzece.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.