Lary Napisano 13 Maja 2006 Share Napisano 13 Maja 2006 Mam pytanie. Jakie ryby łowicie na groch(na rzece i na jeziorach), jeśli ktoś łowi na groch to czy dodaje do niego jakiegoś atraktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 13 Maja 2006 Share Napisano 13 Maja 2006 Goch stosuję głównie na jazia. Ale czasami warto nastawić się z grochem na lina ale trzeba go najpierw podnęcić parę dni grochem. Żadnych zapachów nie stosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacper0 Napisano 14 Maja 2006 Share Napisano 14 Maja 2006 Wedlug mnie groch jest skuteczny tylko na rzekach na jazie lub wieksze plocie. Nigdy nie dodawalem atraktora, mozna sprobowac ale delikatnie i z wyczuciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wigor Napisano 15 Maja 2006 Share Napisano 15 Maja 2006 Na jazia jak dla mnie nie ma lepszej przynęty niż gotowany groch. Często na groch trafiają się też wyrośnięte płocie i klenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 25 Maja 2006 Share Napisano 25 Maja 2006 Witam! Właśnie się zarejestrowałem. Forum przeglądam już od jakiegoś czasu a trafiłem tu z powodu ABC koguciarstwa. Co do pytania- gotowany groch to przedewszystkim karp (przyłowem może być duży karaś). Kilka ważnych spraw: 1. groch nie może być rozgotowany (najpierw moczenie potem chwila gotowania a potem najlepiej do termosa) 2. Haczyk musi być dość duży nr 1 lub 2 (w zależności od ilości ziaren) ja niestosuje więcej niż dwóch. Ziarna muszą być delikatnie przebite przez to miejsce gdzie jest taki kiełek pod skórką inaczej pękną 3. Łowię na groch metodą gruntową ze spręzyną zanętową. Warto wcisnąć do sprężyny kilka ziaren grochu. Dodatkowo nęcić procą lub kobrą (co jest trudniejsze) 4. Dobrze wbij podpórki. Branie karpia na goch ZAWSZE jest gwałtowne. Jak tego zaniedbasz możesz nie mieć wędki. Nawet dla dwu kilowego karpia to nie jest problem. 5. Najlepsza pora na połów na groch to według mnie sierpień Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobosik Napisano 1 Czerwca 2006 Share Napisano 1 Czerwca 2006 Witam, Nigdy nie łowiłem na groch więc proszę was o pomoc . Jak go przygotować , gdzie na niego łowić ??????????????????????????? Jakie ryby biorą na niego ?????????????????????? Z GÓRY DZIĘKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 1 Czerwca 2006 Share Napisano 1 Czerwca 2006 Witam Moze tutaj http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=782 lub tutaj http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1068 Jesli nie chcesz zbyt dlugo go gotowac dodaj tak juz bylo pisane sody oczyszczonej do gotujacego sie grochu okolo lyzke tak na 0,5 kg ale uwazaj bo groch po 5 minutach od zagotowania i dodania sody bedzie juz praktycznie gotowy jesli potrzymasz go dluzej rozgotuje sie Haczyki ja uzywam z krotkim trzonkiem o okraglym kolanku jesli powiesz w sklepie ze chcesz lapac na groch to podpowiedza ci jakie sie nadaja Co do rozmiarow to kwestia indywidualna Metody polowu tez kazdy stosuje inne bo to zalezy od tego gdzie bys chcial na ten groch lapac i na co bys sie nastawial Ja lapie na leciutka przystawke na Wisle i lapie jazie i leszcze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wigor Napisano 1 Czerwca 2006 Share Napisano 1 Czerwca 2006 Haki bym proponował o okrągłym łuku kolankowym koniecznie czarne, na złote jest dużo mniej brań. A jak zakładasz groch to przebijaj za taki wystający kiełek, wtedy się groch nie rozpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 1 Czerwca 2006 Share Napisano 1 Czerwca 2006 Ciekawa sprawa z tymi kolorami haków. Łowiłem na takie i takie i nigdy nie zwróciłem uwagi na które jest więcej brań. No ale ja jestem karpiarz sezonowy- wtedy jak nie wolno łowić drapieżników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wigor Napisano 1 Czerwca 2006 Share Napisano 1 Czerwca 2006 Niezbyt precyzyjnie sie wyraziłem. Czarne haki znacząco zwiększają ilość brań przy łapaniu na groch jazi, a jak jest z innymi rybami to nie wiem, bo innych ryb na groch nie łapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobosik Napisano 1 Czerwca 2006 Share Napisano 1 Czerwca 2006 Serdeczne dzięki dla Wigora i tomka1 i pana P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 Dobosik nie pana nie pana Przemek jestem A nicka nie mam Przemek bo taki juz byl zajety wiec zostalo w skrocie P No a forum w koncu jest po to aby sobie pomagac no nie Co do haczykow nie testowalym innych niz zlote ale zakupie jakies czarne i zobaczymy napisze cos o tym tak za dwa tygodnie jesli bede mial czas na rybki w koncu zaczynaja sie MS i trzeba naszym pokibicowac A ty Dobosiku tez moglbys napisac po tym jak polapiesz na groch jak ci sie spodobalo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
młody_karpiarz Napisano 11 Czerwca 2006 Share Napisano 11 Czerwca 2006 Witam,Nigdy nie łowiłem na groch więc proszę was o pomoc . Jak go przygotować , gdzie na niego łowić ??????????????????????????? Jakie ryby biorą na niego ?????????????????????? Z GÓRY DZIĘKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stasiek348 Napisano 18 Sierpnia 2006 Share Napisano 18 Sierpnia 2006 Cz możesz podać dokładny sposób gotowania grochukacper0, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianxtx Napisano 9 Maja 2007 Share Napisano 9 Maja 2007 Ja groch stosuje głównie na wiosnę do nęcenia jazi i karpi.Moim zdaniem to własnie groch jest jena z lepszych przynet roślinych na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lin Napisano 11 Maja 2007 Share Napisano 11 Maja 2007 czy moze byc groszek z puszki konserwowy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 11 Maja 2007 Share Napisano 11 Maja 2007 Witam Kto odswiezyl taki temat stary W temacie o zanentach roslinych jest napisany dokladny sposob przygotowania szybkiego grochu Poszukajcie Ja zapach ktory dodaje to anyz sprawdza sie na rzece a efektami byly przede wszystkim jazie ale rowniez wyrosniete glapy (krapie) rzadziej leszcze albo klenie czy plotki Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 11 Maja 2007 Share Napisano 11 Maja 2007 czy moze byc groszek z puszki konserwowy??Tak ,niekiedy daje lepsze efekty ,ale nie stety tylko na niektórych wodach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 11 Maja 2007 Share Napisano 11 Maja 2007 czy moze byc groszek z puszki konserwowy?? Może być Tylko trzeba trochę podnęcić najpierw. Możesz liczyć zwłaszcza na brania karpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sebek Napisano 31 Maja 2007 Share Napisano 31 Maja 2007 Jak lepiej podać groch jako przynęte czy bezposrednio na haczyku czy lepiej na włosie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 31 Maja 2007 Share Napisano 31 Maja 2007 haczyku czy lepiej na włosie?Zdecydowanie na haczyk ,na włosie groch mi się rozpadał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sebek Napisano 31 Maja 2007 Share Napisano 31 Maja 2007 Maniek dzięki za szereg porad punkcik dla ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DooLiN Napisano 22 Czerwca 2008 Share Napisano 22 Czerwca 2008 Ja nęcę karasie grochem i efektem są karasie nawet ponad 40cm musza lubic groch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
opium1221 Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 Ja łowie na włosie i mi sie nie rozpada to kwestia ugotowania grochu musi być w sam raz nie za miki nie za twardy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Ja łowie na włosie i mi sie nie rozpada to kwestia ugotowania grochu musi być w sam raz nie za miki nie za twardyDokładnie ,ale jak masz ziarno "jednorodne" z tego samego zbioru ,a ja polecam wszystkim "grochołapom" ciecierzyce nie udało mi się jeszcze rozgotować i jest w miarę twarda na włos idealna ,tylko ta cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi