bobiniarz Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 Wybieram się na to jeziorko na weekend, prosił bym o jakiekolwiek info. Cytuj
Marcin26Wro Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 Znalezione w sieci Powierzchnia Jeziora Narie to około 1230 ha, głębokość to 43 m - maksymalna i 10 m - średnia.Dno jest bardzo urozmaicone, z głębokimi rynnami i licznymi pagórkami. Przy brzegach jest piaszczyste i muliste, a miejscami kamieniste. Roślinność zanurzona występuje głównie na łagodnie wznoszących się wypłyceniach. Brzegi natomiast są wysokie, strome i miejscami zalesione. Linia brzegowa jest urozmaicona wieloma zatokami. Przy brzegach rośnie wąski pas roślinności szuwarowej. Czystość wód Narie to II klasa. Przejrzystość sięga do 5 metrów. Na jeziorze znajduje się aż 19 wysp, ich łączna powierzchnia to blisko 26 metrów. Rybostan jest całkiem bogaty. Dominujące gatunki ryb to: płoć, leszcz, szczupak, okoń, lin, wzdręga, węgorz oraz sielawa. Główny punkt turystyczny znajduje się na półwyspie Kretowniy. Drugim, pod względem wielkości jest zespół ośrodków wypoczynkowych i kwater prywatnych w pobliżu wsi Bogaczewo. Informacja o regulaminie połowu: Na jeziorze obowiązuje zakaz używania jednostek pływających z silnikami spalinowymi wprowadzony w drodze Uchwały Rada Powiatu na podstawie art.41 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym oraz art.116 ust.1 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. Adres: Kontakt: Zakład Rybacki Bogaczewo Sp. z o.o. Ośrodek Hodowli Pstrąga 14-300 Bogaczewo, gm. Morąg tel. 089 757 40 31 To oficjalnie teraz parę wypowiedzi ludzi tam będących i wędkujących Tak naprawdę to nie jest tak tragicznie z tym rybostanem,faktem jest iż rybacy z Bogaczewa przetrzebili Jezioro dość ostro , niemniej jest to spore jezioro i ryba ma gdzie się ukryć trzeba tylko wiedzieć gdzie szukać .Ja jeżdżę nad to jezioro od około 35 lat , oczywiście z małymi przerwami i praktycznie z nad wody nigdy nie wracam o kiju ( szczupak , okoń ). Ja polecam to łowisko ponieważ można tu złapać niezłe okazy szczupaka i okonia, tylko trochę cierpliwości i uporu. pozostałym polecam łowiska specjalne EXTRA zarybiane. Pozdrawiam. [2009-08-15 18:26] ja właśnie wróciłem z nad tego rozlewiska i powiem wam tak nie opłaca się wykupywac tam zezwolenia na ( 7 dni z łódki - 90 zł . 3 dni z brzegu - 50 zł ) i co najlepsze barak ryby !!!! jedyne co tam można złowić to płotka jezioro przetrzebione . w nocy stańcie na pomoście i posłuchajcie . słychać warkot silnika co podobno jest zabronione na tej wodzie . następnie jedzidzie do morąga i wejdźcie do byle jakiego wędkarskiego sklepu to panowie powiedzą wam dokładniej czemu nie ma ryby . pozdro dla was mordeczki [2010-07-29 15:59] wrocilem wlasnie z nad tego jeziora . powiem krotko cienizna jak na taki akwen ;([2010-08-29 20:12] Pozdrawiam Cytuj
bobiniarz Napisano 7 Września 2010 Autor Napisano 7 Września 2010 Chyba nawet wiem z której to strony jest Ale prosił bym o opinię któregoś z Haczykowców, zaznajomionego z tamtejszą wodą. Cytuj
kacperek Napisano 18 Maja 2012 Napisano 18 Maja 2012 W lipcu jadę do Bogaczewa na tydzień wszystkie wiadomości na forach są lekko przeterminowane,może ktoś udzieli mi świeżych informacji.Interesują mnie opłaty i czy można tam połapac rybki,grunt,spławik,spin.Będę bardzo wdzięczny za każde info.Pozdrawiam Cytuj
Gość tatamarcelka Napisano 18 Maja 2012 Napisano 18 Maja 2012 witam, od siebie mogę dodać też nieoptymistyczne wiadomości. To jezioro jest bez ryb i co więcej tam nie ma ryb już bardzo długo. Kiedy miałem 18 lat (teraz 37) wygrałem w WW pewien ogólnopolski konkurs i zostałem zaproszony przez ówczesnego szefa ds szkolenia młodzieży wędkarskiej szanownego Pana Wojtyńskiego, który wraz ze swoim przyjacielem zżyty był z tym jeziorem od lat 50-tych. Będąc na miejscu opowiedzieli mi wszystko o rybostanie tej wody. Konkluzja taka, że ryba została wytępiona z jeziora już w latach 90-tych przez sieciowców i kłusoli. Nasłuchałem się opowieści z dawnych lat i naoglądałem zdjęć ze szczupakami ułożonymi w dywan tyle było tam ryb. Pozostał im sentyment, wspomnienia i miłość do jeziora, które towarzyszyło im przez większość życia. Przede wszystkim przyciągała ich w to miejsce wielka przyjaźń. dziś Pan Wojtyński zapewne już nie żyje, podobnie jak ryby w tym jeziorze smutne, ale prawdziwe. Aha ale jezioro zajebiście czyste, w roku 93 piliśmy wodę z kubka czerpaną prosto z jeziora Cytuj
Raczej Napisano 23 Lipca 2012 Napisano 23 Lipca 2012 potwierdzam, jezioro piękne, bezrybie totalne, płoteczki jak dłoń biorą dopiero z 8-miu metrów , aż się serce kroi na taki widok, kolejne jezioro do kategorii "puste" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi