Gość HGO Napisano 22 Września 2010 Napisano 22 Września 2010 Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich użytkowników tego forum i mam kilka pytań. Chcę kupić krętliki, stopery gumowe i nitkowe. Chciałbym żebyście mi wytłumaczyli jak dobierać rozmiar krętlików i stoperów do zyłki, bo np. na allegro widziałem w kilku rozmiarach. Moja żyłka to 0,20. Proszę się nie śmiać, bo dopiero zaczynam przygodę z wędkowaniem. Pozdrawiam.
mirek z Napisano 23 Września 2010 Napisano 23 Września 2010 metoda połowu to podstawa inne do odległościówki ,feedera i np.karpiowania zależy to od wytrzymałości żyłki i całego zestawu co do stoperów sprawa ma się podobnie im delikatniejszy zestaw analogicznie mniejszy stoper przynajmniej ja tak robię
Gość HGO Napisano 23 Września 2010 Napisano 23 Września 2010 No więc mam wędkę typu mach, żyłkę 0,20 (5kg). Przymierzam się do kupna krętlików z agrafką, żebym mógł szybciej wymieniać spławik, tylko nie wiem jaki rozmiar wybrać. A co do stoperów to wydawało mi się że dobór rozmiaru zależy od grubości żylki.
mirek z Napisano 1 Października 2010 Napisano 1 Października 2010 tak jak pisałem krętlik +agrafka dobrane do wytrzymałości źyłki stoper ...bracie ta sama zasada zabezpieczeniem zestawu zawsze jest przypon o średnicy i wytrzymałości mniejszej niż żyłka główna , dasz rade tylko troche pokombinuj bo nie wszyscy producenci podają wytrzymałość krętlika i agrafki powodzenia ...
mirek z Napisano 1 Października 2010 Napisano 1 Października 2010 ps . codo wymiany spławika ...nie jestem znawcą metody odległościowej , ale ja stosuje system firmy stonfo polecony mi przez wieloletniego zawodnika ...jeśli trochę poszukasz to znajdziesz to na tym forum,ja stosuję odległościówkę tylko na wiosenne karpie i amury więc moja wiedza jest uboga w tym temacie sorki...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.