filippstrag Napisano 25 Stycznia 2013 Share Napisano 25 Stycznia 2013 A wiec posiadm swoj wlasny staw 10x10 i w zime jest w nim przyducha,jaki macie patent zeby napowietrzyc staw zima,jakas pompa lub cos innego,bo same robienie przerembli jest malo efektywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filippstrag Napisano 25 Stycznia 2013 Share Napisano 25 Stycznia 2013 Kolego Maniek 72 ma rację . By dobrze napowietrzyć staw wystarczy mała pompa powietrza tak 50-100 W i dyfuzorki. Ważne by były one położone możliwie jak najniżej by kontakt powietrza z wodą był jak najdluższy . Pozdrawiam Filippstrag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 31 Stycznia 2013 Share Napisano 31 Stycznia 2013 U mnie to samo co u kolego dziś po odwilży wyłowiłem około 20 kg ryb głównie płocie takie około 25-30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz83 Napisano 11 Września 2013 Share Napisano 11 Września 2013 Witam jestem nowy na forum. Nie znalazłem takich informacji na ten temat w internecie dlatego chciałbym tutaj się dowiedziec czy wiecie coś na ten temat. W zeszłym roku wykopaliśmy staw 50x20 głęboki na 5m wody jest tak ok 4m. Staw znajduje się blisko granicy działki ok 5m skos ściany jest tak zrobiony do 1:1 czyli dno jest odsunięte od granicy ok 10m. Mamy tam zamiar wpuścić także karpie i inne ryby. Problem polega na tym ze dwie osoby nas wystraszyły bo mówili ze karp strasznie ryje dziury w brzegu i za kilka lat może być tak ze nasze ogrodzenie znajdzie się w stawie. A ogrodzenie mamy betonowe ze segmentów na 2.5m wysokie. Fundament tam jest solidny bo było kopane tak na 1.5m ale troszkę się wystraszyliśmy i teraz sami nieniemy co mamy zrobić. Moje pytanie polega na tych własnie karpiach czy one faktycznie robią takie dziury w ścianach i mogą i mogą podmyć fundament ogrodzenia. Jeśli tak to proszę doradźcie mi jak zabezpieczyć te ściany. Dodam jeszcze ze dno i ściany stawu to strasznie twarda glina była. Myśleliśmy już ze możne dobrym sposobem było by obłożyć ściany ze siatki PCV i wtedy karp nie miał by kontaktu ze ściano w stawie ale to wymaga strasznie dużo pracy i wypompowania wody o ile to w ogóle możliwe bo w stawie znajdują się dwa silne źródła gzie po wykopaniu stawu kilka dni i staw był pełny wody i poziom ten utrzymuje się do dzisiaj bez żadnych zmian czy to mokro czy sucho woda jest cały czas na jednym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghor Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 Grzegorz pomyśl o wysadzeniu brzegów stawu faszynką - są to poprzeplatane między kołkami gałązki wierzby i jak on się zakorzenią w brzegu bardzo go umocnią. Widziałem rzeki regulowane w ten sposób i myślę że na wodzie stojącej tym bardziej zda to egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mate200 Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 Widziałem gdzieś takie rozwiązanie, że burta stawu była betonowo-kamienna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aregmax Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 U mojego znajomego również ściany stawu wyłożone są kamieniami, do gotowego juz stawu taki dodatek to następny nie mały koszt (w zależności od dojść/zasobów itp) A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mate200 Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 Dokładnie, gdy jeszcze ma się jakieś polne kamienie za friko to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi