Skocz do zawartości
Dragon

Długość wędki

Łokonek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć mam okazję kupić dobrą wędkę z nie wielkie pieniądze tylko, że ma ona długość 2.70 no i nie wiem czy nie jest trochę za długa jak na wędkowanie z łódki jest to wyklejanka c.w 2-12. Proszę o pomoc z góry dzięki.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

jest zdecydowanie za dluga optymalne na lodke to 1,80-2,55m dłuzsze moga przeszkadzac ;)

ale po co chcesz kupowac spina jak nie mozesz jeszcze spinningowac ,to tak poza tematem?

Napisano

Gdyż uważam, że regulamin przesadza. A bardzo polubiłem spinning (od roku) i nie chce mi się czekać dwóch lat :mrgreen: .

A i czy jeśli łowie z brzegu to 2.40 będzie za krótkie? (chodzi mi o okonie na troka).

Napisano
ale po co chcesz kupowac spina jak nie mozesz jeszcze spinningowac ,to tak poza tematem?

Sory za offtop, ale czy moze mi ktos to wytlumaczyc w koncu bo nie ogarniam, jak to ma sie z tym wiekiem i czy zalezne jest to od danego okregu ?

Ja biala karte wyrobilem chyba w wieku 12 lat, wtedy zapisalem sie do PZW i od wtedy lowie na spinning i nigdy nie mialem problemow z tym ze jestem za mlody :???:

Napisano
Gdyż uważam, że regulamin przesadza. A bardzo polubiłem spinning (od roku) i nie chce mi się czekać dwóch lat :mrgreen: .

A i czy jeśli łowie z brzegu to 2.40 będzie za krótkie? (chodzi mi o okonie na troka).

nie bedzie ,ja na przyszly sezon kupuje kije 2,40 na brzeg i lodke i na takie bede łowil ,duzo lepuiej sie lowi podczas wiatru lepszt kontakt z przyneta bo plecionke masz pod innym kątem wzgledem wody.

Regulamin zawsze przeadzał ;) tylko wiesz ze jak cie zlapia za lamanie to mozesz dostac mandat od 200-500zl.

U nas mozna spinningowac od 16 wiec i chyba u ciebie ;) musisz sie poprostu dowiedziec.

No chyba ze posiadasz odznake wzorowy młody wedkarz wtedy mozesz nawet w wieku 13 lat spiningowac.

Napisano

ale to wcale nie oznacza że masz łamać regulamin .... to już świadczy o Twoim podejściu ... szczupaka nie wymiarowego w okresie ochronnym też zabierzesz bo uznasz że regulamin przesadza ? ... Mariusz ja też się przeżuciłem na krótkie kije ;) lepiej i wygodniej ;)

Napisano
ale to wcale nie oznacza że masz łamać regulamin .... to już świadczy o Twoim podejściu ... szczupaka nie wymiarowego w okresie ochronnym też zabierzesz bo uznasz że regulamin przesadza ? ... Mariusz ja też się przeżuciłem na krótkie kije ;) lepiej i wygodniej ;)

Szczerze mówiąc to jest chyba jedyna rzecz, którą łamie. Jeśli chodzi o ryby to mam do nich duży szacunek i wiem, że ryba nie jest zabawką.

Napisano

wielu ludzi odradza ,ale ja wcale niepotrzebuje rzucac 70m bo lepiej rzucic celniej niz dalej ;) dlatego sie przezucam na krotsze. Do lowienia z opadu czy na troka nietrzeba rzucac kto dalej bo nie o to chodzi.

Niestety lub na szczęście na "moich" jeziorach nigdy nie sprawdzają...

A jak można dostać tą odznakę?

Odznaka "Wzorowy Młody Wędkarz", zwana dalej "odznaką", przyznawana jest

przez Zarząd Koła PZW najbardziej aktywnym i wyróżniającym się młodym

wędkarzom, na wniosek opiekuna młodzieży wędkarskiej tego koła,

2. Kandydatami do otrzymania odznaki są młodzi wędkarze w wieku do 16 lat, po co

najmniej rocznym stażu przynależności do PZW, legitymujący się dobrymi

wynikami w nauce, przestrzegający zasady etyki wędkarskiej, biorący aktywny

udział w pracach społecznych oraz innych akcjach i imprezach organizowanych

przez Zarząd Koła PZW,

3. Odznaki powinny być wręczone uroczyście, np. podczas zebrań okolicznościowych

w obecności przedstawicieli szkół, z którymi współpracuje koło oraz w obecności

przedstawicieli różnych organizacji młodzieżowych,

4. Wyróżnienie odznaką odnotowuje się w legitymacji członka w rubryce "posiadane

odznaczenia PZW" wraz z ostemplowaniem w kartotece ewidencyjnej,

5. Ewidencję imienną przyznawanych odznak prowadzi Zarząd Koła PZW.

to sie ciesz ze jeszcze niemiales kontroli ;) kiedys niespodziewanie podejda i nawet niezauwazysz i zamiast kupic sobie wedki zaplacisz mandacik.

Napisano

to sie ciesz ze jeszcze niemiales kontroli ;) kiedys niespodziewanie podejda i nawet niezauwazysz i zamiast kupic sobie wedki zaplacisz mandacik.

Spróbuje się wiwinąć :mrgreen: Zresztą i tak raczej wędkuje z tatą.

A swoją drogą to co myślicie o tym kiju może ktoś posiadał jeśli tak to niech wyrazi swoją opinię.

dragon millenium hd-x-fine 2-40m 2-12g

Napisano

Spróbuje się wiwinąć :mrgreen: Zresztą i tak raczej wędkuje z tatą.

A swoją drogą to co myślicie o tym kiju może ktoś posiadał jeśli tak to niech wyrazi swoją opinię.

dragon millenium hd-x-fine 2-40m 2-12g

nawet jak lowisz z tata to jescze gorzej ,bo on powinien znac regulamin puszczajc cie nad wode ;)

jak to kije milenium ,dobry kijek za niewielkie pieniadze. ta gramatura na paproszki bedzie w sam raz ;)

Napisano
Cześć mam okazję kupić dobrą wędkę z nie wielkie pieniądze tylko, że ma ona długość 2.70 no i nie wiem czy nie jest trochę za długa jak na wędkowanie z łódki jest to wyklejanka c.w 2-12. Proszę o pomoc z góry dzięki.

Wracając do zapytania i tematu...

Gość grzechuce
Napisano

dlugosc wedki dobierasz do komfortu lowienia. ja osobiscie lubie kije 2.7m jak dla mnie to idealna dlugosc a mam spinningi od 1.8 do 3m wlacznie. bardziej patrze na mozliwosci kija. jak dla mnie 2.7 z lodki czy pod krzakami jest ok kwestia przyzwyczajenia... faktem jest ze z lodzi nie ma szczegolnej potrzeby by rzucac 50m i dlugi kij moze okazac sie troche nie na miejscu ale przywyczjenie druga natura czlowieka.

musisz sie zastanowic ile razy w sezonie bedziesz na lodce. jak to bedzie 5 wyjadow w roku a reszta z brzegu to chyba nie ma sensu kupowac krotkiego kija jesli to ma byc Twoj jedyny kij spinningowy. no chyba ze zrobisz tak ze kupisz 2 rozne kije na brzeg i lodke pod warunkiem ze $ masz pod dostatkiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.