Skocz do zawartości
Dragon

Sum vs Jesiotr

MisterDexter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Panowie ( i Panie)

Stoję przed pewnym wyzwaniem i chciałbym Was poprosić o radę. A mianowicie.

W pewnym prywatnym stawie, o ok. 9 arów lustra wody, czyli relatywnie niewielkim, o głębokości od 1,5 do 3,5 metra, z dopływem wody ze źródła, żyją sobie różne gatunki ryb (m.in. karpie, karasie, płocie, szczupaki). Oczywiście jest to staw zarybiany. Ale obok tych gatunków żyją też sobie wpuszczone jesiotry( sztuk. 5-6, obecnie mają ok. 80 – 95 cm) oraz sumy. Te ostatnie dość chętnie wyjadają raki, które tam sobie żyły.

Próbowałem łapać sumy na lekko gnijącą wątróbkę podczas zasiadki w nocy, na rosówki, na ślimaki itp. Ale wyciągałem same jesiotry. I teraz pytanie dla Was: jak i na co złapać sumy nie łapiąc jesiotrów?? Oczywiście mógłbym je spróbować wyłowić, ale nie wiem jaki czas potrzebowałbym by wyłowić sumy i gdzie miałbym przechować do tego czasu jesiotry, więc raczej ta opcja odpada.

Za wskazówki serdecznie dziękuję 

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Próbowałem łapać sumy na lekko gnijącą wątróbkę podczas zasiadki w nocy, na rosówki, na ślimaki itp. Ale wyciągałem same jesiotry. I teraz pytanie dla Was: jak i na co złapać sumy nie łapiąc jesiotrów??

Większe żywce na spławiku lub spinning z powierzchni (woblery typu Big S) w letnie noce.

Napisano
Próbowałem łapać sumy na lekko gnijącą wątróbkę podczas zasiadki w nocy, na rosówki, na ślimaki itp. Ale wyciągałem same jesiotry. I teraz pytanie dla Was: jak i na co złapać sumy nie łapiąc jesiotrów??

Większe żywce na spławiku lub spinning z powierzchni (woblery typu Big S) w letnie noce.

No to jest opcja - a coś wcześniej niż na letnie noce polecasz?

Napisano

spróbuj na kawałek na cząstkę ryby płoć leszczyk , cząstka to znaczy główka z kawałkiem korpusiku i wnętrzności

Napisano
spróbuj na kawałek na cząstkę ryby płoć leszczyk , cząstka to znaczy główka z kawałkiem korpusiku i wnętrzności

Trapper - spróbuję, jak tylko lód puści - bo jest to staw do marca nie "lizany" bezpośrednimi promieniami słońca (wtedy w parę dosłownie dni, lód topnieje). Dzięki, popróbuję byle nie z dna podawać, bo jesiotry wszystko normalnie zjedzą.

Napisano

sam napisałeś, że sumy z tego stawu lubią raki. Idź do tesco kup krewetek albo raków, nadziej na hak i oczekuj efektów :)

Napisano

według mnie zanęć peletem sumowym i łów na pelet i większego żywca:)znam osoby które tak robią i sukces murowany:)

Napisano

A spinning?? Próbowałeś?? Jeżeli nie to proponowałbym większe woblery (ok 15cm) o agresywnej pracy lub duże algi.

Powinny wykurzyć suma z kryjówki. Z jesiotrem wogóle nie mam doświadczenia.

• 2 weeks later...
Napisano

Hej, tak próbowałem, ale niewiele wyszło.

W kole powiedziano mi że może bym spróbował martwą rybkę podać 10-20 cm ponad dnem, tak by jesiotry nie mogły tego zjadać (bo są typowo denne jeśli chodzi o odżywianie). Rybkę nafaszerować styropianem, zaszyć i podać. No, ale tak czy siak jeszcze trochę za wcześnie na łowienie ich :)

A spinning?? Próbowałeś?? Jeżeli nie to proponowałbym większe woblery (ok 15cm) o agresywnej pracy lub duże algi.

Powinny wykurzyć suma z kryjówki. Z jesiotrem wogóle nie mam doświadczenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.