MisterDexter Napisano 22 Stycznia 2011 Napisano 22 Stycznia 2011 Witam Panowie ( i Panie) Stoję przed pewnym wyzwaniem i chciałbym Was poprosić o radę. A mianowicie. W pewnym prywatnym stawie, o ok. 9 arów lustra wody, czyli relatywnie niewielkim, o głębokości od 1,5 do 3,5 metra, z dopływem wody ze źródła, żyją sobie różne gatunki ryb (m.in. karpie, karasie, płocie, szczupaki). Oczywiście jest to staw zarybiany. Ale obok tych gatunków żyją też sobie wpuszczone jesiotry( sztuk. 5-6, obecnie mają ok. 80 – 95 cm) oraz sumy. Te ostatnie dość chętnie wyjadają raki, które tam sobie żyły. Próbowałem łapać sumy na lekko gnijącą wątróbkę podczas zasiadki w nocy, na rosówki, na ślimaki itp. Ale wyciągałem same jesiotry. I teraz pytanie dla Was: jak i na co złapać sumy nie łapiąc jesiotrów?? Oczywiście mógłbym je spróbować wyłowić, ale nie wiem jaki czas potrzebowałbym by wyłowić sumy i gdzie miałbym przechować do tego czasu jesiotry, więc raczej ta opcja odpada. Za wskazówki serdecznie dziękuję
tomek1 Napisano 22 Stycznia 2011 Napisano 22 Stycznia 2011 Próbowałem łapać sumy na lekko gnijącą wątróbkę podczas zasiadki w nocy, na rosówki, na ślimaki itp. Ale wyciągałem same jesiotry. I teraz pytanie dla Was: jak i na co złapać sumy nie łapiąc jesiotrów?? Większe żywce na spławiku lub spinning z powierzchni (woblery typu Big S) w letnie noce.
MisterDexter Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Napisano 22 Stycznia 2011 Próbowałem łapać sumy na lekko gnijącą wątróbkę podczas zasiadki w nocy, na rosówki, na ślimaki itp. Ale wyciągałem same jesiotry. I teraz pytanie dla Was: jak i na co złapać sumy nie łapiąc jesiotrów?? Większe żywce na spławiku lub spinning z powierzchni (woblery typu Big S) w letnie noce. No to jest opcja - a coś wcześniej niż na letnie noce polecasz?
jeux Napisano 22 Stycznia 2011 Napisano 22 Stycznia 2011 spróbuj na kawałek na cząstkę ryby płoć leszczyk , cząstka to znaczy główka z kawałkiem korpusiku i wnętrzności
MisterDexter Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Napisano 22 Stycznia 2011 spróbuj na kawałek na cząstkę ryby płoć leszczyk , cząstka to znaczy główka z kawałkiem korpusiku i wnętrzności Trapper - spróbuję, jak tylko lód puści - bo jest to staw do marca nie "lizany" bezpośrednimi promieniami słońca (wtedy w parę dosłownie dni, lód topnieje). Dzięki, popróbuję byle nie z dna podawać, bo jesiotry wszystko normalnie zjedzą.
Michcio Napisano 25 Stycznia 2011 Napisano 25 Stycznia 2011 sam napisałeś, że sumy z tego stawu lubią raki. Idź do tesco kup krewetek albo raków, nadziej na hak i oczekuj efektów
diego87 Napisano 26 Stycznia 2011 Napisano 26 Stycznia 2011 według mnie zanęć peletem sumowym i łów na pelet i większego żywca:)znam osoby które tak robią i sukces murowany:)
Supersobi Napisano 27 Stycznia 2011 Napisano 27 Stycznia 2011 A spinning?? Próbowałeś?? Jeżeli nie to proponowałbym większe woblery (ok 15cm) o agresywnej pracy lub duże algi. Powinny wykurzyć suma z kryjówki. Z jesiotrem wogóle nie mam doświadczenia.
MisterDexter Napisano 5 Lutego 2011 Autor Napisano 5 Lutego 2011 Hej, tak próbowałem, ale niewiele wyszło. W kole powiedziano mi że może bym spróbował martwą rybkę podać 10-20 cm ponad dnem, tak by jesiotry nie mogły tego zjadać (bo są typowo denne jeśli chodzi o odżywianie). Rybkę nafaszerować styropianem, zaszyć i podać. No, ale tak czy siak jeszcze trochę za wcześnie na łowienie ich A spinning?? Próbowałeś?? Jeżeli nie to proponowałbym większe woblery (ok 15cm) o agresywnej pracy lub duże algi. Powinny wykurzyć suma z kryjówki. Z jesiotrem wogóle nie mam doświadczenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.