hiperg Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 Mam pytanie odnośnie kołowrotka na łowienie na lodzie: jakich sprzętów używacie - wiadomo że musi to być malutki lekki kołowrotek - poleci ktoś coś ciekawego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon-zawodowiec Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 ja mam kongera morisa 410 i 2 goldeny tco3 na mormyszke i spławik a do szarpaka przyczepiony obecnie penn 720z wszystkie 4 są super , polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wędkarstwo u Zbyszka Napisano 8 Grudnia 2016 Share Napisano 8 Grudnia 2016 Odświeżę trochę wątek Kiedyś używałem małych wersji swoich ulubionych, sprawdzonych kołowrotków, głównie Shimano. Wszystkie poszły w odstawkę kiedy przerzuciłem się na Amerykańskiego Frabill'a. Obecnie używam głównie kołowrotków produkcji Litewskiej - IRON WOLF ale tylko model Basic35 oraz RUNOS RIZ-81, również Litewski. Najważniejszą cechą takich kołowrotków jest to że w ogóle nie skręcają żyłki, dzięki czemu przynęty nie wykonują niepożądanych ruchów a sama żyłka nie osłabia się. Dzięki wolnemu biegowi w tych modelach, przynęta sama wyciąga żyłkę ze szpuli i opada. Nie ma potrzeby ręcznego wyciągania żyłki i opuszczania przynęty. Hamulec również jest bardzo precyzyjny i wygodny w obsłudze (nawet w grubych rękawicach) w trakcie holu ryby. Kolejna ważna rzecz to zwijanie żyłki dużo szybsze niż w małych kołowrotkach ze stałą szpulą i małych multiplikatorach. Kołowrotki pracują w 2 trybach, cichym i z terkotką. Dodam, iż kołowrotki te świetnie nadają się również do metody spławikowej Na Przepływankę, właśnie dzięki doskonale pracującemu wolnemu biegowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 8 Grudnia 2016 Share Napisano 8 Grudnia 2016 Mam taki sam tyle że Amerykański Eagle Claw (made in china) Używany głównie pod blaszkę na głębokość powyżej 3m. bo do 3 m . używam wędki z kołowrotkiem o ruchomej szpuli , ale rybę holuję rękoma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi