adasko Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Witam Wszystkich serdecznie! Jestem nowy na tym forum.Liczę na Waszą wyrozumiałość. Wracam do wędkarstwa po kilkuletniej przerwie.Kiedyś miało się wędkę do wszystkich metod(uniwersalną).Teraz rozglądam się za podobna wędką ale nie jestem pewien która będzie odpowiednia na kij uniwersalny , którym będę mógł połowić na spławik ,spiningować ale też korzystać z lekkiej sprężyny na grunt. Wiem że powstały wyspecializowane grupy wędzisk do różnych metod.Czytam różne opisy i zastanawiam się czy wędziska typu Float będą tymi uniwersalnymi? Mam kilka typów : 1. Konger Arcus Float 390/60 2.Daiwa Aqualite Power Float 3.60m / 15-50g 3.Konger Medalist Float 390 / 60g Czy ktoś z Was miał do czynienia z wymienionymi wędziskami?Chodzi mi o jakość wykonania i walory użytkowe.Jak sprawdzą sie w roli uniwersalnej wędki? Zastanawiem się też nad zakupem wędziska o cw.do 40g wówczas była bu to wędka pod spławik oraz spining , a do gruntu używał bym coś ze swoich bazarowych teleskopów. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon-zawodowiec Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 wedki typu float sa produkowane typowo pod spławik! w miare dobrym i uniwersalnym rozwiazaniem bedzie freeder , tylko potrzeba troche umiejetnosci i powinno byc ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelan Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 wedki typu float sa produkowane typowo pod spławik![...] Nie powiedziałbym, te o mniejszym wyrzucie - owszem, ale te przedstawione wyżej (czyli do 50-60g) można z powodzeniem traktować jako gruntówki (nie mylić z feederem) bądź lekkie żywcówki. Mimo wszystko - ani floata ani feedera do spinningu raczej nie użyjesz (za długie, za ciężkie, zbyt nieporęczne). Bardziej polecałbym kupno jednego floata o wyrzucie 30-40gram jako ciężki spławika/lekki grunt (bądź też feedera/quivera do 60-80g) a drugą typowo spinningową - klasycznie 2,7m z wyrzutem do 25-30gram i będzie całkiem elegancko. PS. Kiedyś wędkarstwo było prostsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dk2z Napisano 2 Lutego 2011 Share Napisano 2 Lutego 2011 Witam!!! Ja również chciałbym zakupić nową wędke uniwersalną, czyli troszke koszyk, troszke splawik"tzw pod krzaczkiem" oraz żywcówka mam taka jedną na oku: Konger medalist float 390/60g, mogę poznać Wasze zdanie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ras al Ghul Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 Kij któremu najbliżej do uniwersalnych to chyba feeder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 27 Października 2014 Share Napisano 27 Października 2014 Feeder nie jest wędką uniwersalną. Nie nadaje się do połowu spławikiem przelotowym na większych niż długość wędki głębokościach. Float cw 50+, to wędka którą połowisz spławikiem, rzucisz koszyk (bombka jako sygnalizator), a i ustawiona w pion przy nurcie zasygnalizuje dzwonkiem uderzenie np węgorza, czy leszcza niczym ciężki feeder. Jako, że nie ma wędki uniwersalnej to wszystko to ma swoje minusy: - rzuty lekkimi spławikami (<7-8g) będą nieładne i bliskie - koszyk w przypadku gruntówki z kolei nie może być za ciężki - sygnalizacja szczytówką .. nie ma co porównywać z pickerami czy feederami Tak czy inaczej ja wybrałbym float. Sam mam daiwe aqualite power float i używam jej do cięższego spławikowania (trudne zarośnięte łowiska). Spisuje się dobrze, choć jakość i odległość rzutów jest niska. Widzę ją bez problemu jako żywcówkę, czy lekką gruntówkę (tu pewnie nawet spisze się lepiej niż to do czego mi służy). Jako feeder też dałaby radę pod warunkiem, że łowimy w nurcie (agresywniejsze brania) i nie płoteczki, a np. leszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 27 Października 2014 Share Napisano 27 Października 2014 Ja feederem Mikado Golden Bay 3,90 do 150cv na rzece łowię ze spławikiem ''stałym'' Floatem 4,20 łowię na przystawkę i żywca a wędkę Konger Carbonmaxx Team spin 2,70 do 20g spininguję , łowię ze spławikiem przelotowym , a po odpięciu spławika z agrafki stosuję jako pickera i właśnie tą wędkę uważam za uniwersalną , chociaż mam też typowego pickera , jak i ciężkie czy lekkie spiningi. Mieszkam nad zarośniętą rzeką i nie lubię się przedzierać , przez pokrzywy i krzaczory z kilkoma wędkami , po prostu dostosowuję się nad wodą do zaistniałej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banita Napisano 29 Października 2014 Share Napisano 29 Października 2014 I ja przyłączę się do tematu, wędka uniwersalna na łódkę, spinning, spławik i może coś tam jeszcze. Prosiłbym o zaproponowanie 2 wędek, które obydwie nadawałyby się do tych metod, wiadomo spławik na łódkę nie może być za długi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banita Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Mój sprzęt wędkarski jest już poważnie sfatygowany i powinienem wymienić na nowy, prosiłbym wiec o radę. Mam jedną uwagę wędki i kołowrotki powinny być uniwersalne i niezbyt drogie. Może coś z tego: http://olx.pl/oferta/kolowrotki-wedki-i-inne-artykuly-wedkarskie-zylki-ubrania-przynety-itp-CID767-ID79mdd.html#036f73ce3e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi