Skocz do zawartości
Dragon

Niemcy Frankfurt am Main POMOCY

Adrianoffenbach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niemcy Frankfurt am main. jestem zapalonym wedkarzem posiadam polska karte lecz jestem zameldowany w niemczech, moje pytanie brzmi czy ma ktos dostep do jakiegos sklepu wedkarskiego na terenie hessen azeby zakupic pozwolenie na polow na danym akwenie. moj nr gadu gadu to 31206773

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

witam jesli jestes zameldowany musisz zaliczyc kurs 18godz czyli jeden w tygodniu jakies 9dygodni przystapic do egzaminu koszt wszystkiego jakies 170euro w zeszlym roku zdalem taki egzamin nie jest tak zle znajac troche jezyka niemieckiego da sie wykuc 342patania na egzaminie jast 10 pytan z kazdego tematu czyli 60 pozaliczeniu teori przystepujesz do praktycznego (skladanie wedek)po zaliczenu calego egzaminu na drugi dzien w gminie mozesz odebrac karte na rok 15 euro na 5lat 45euro oprucz tego na kazda wode wykupujesz zezwolenie

pozdrawiam :mrgreen:

Napisano

Pomimo, że jestem zameldowany w Niemczech mam co roku możliwość wykupienia karty turystycznej na 3 miesiące wydawanej na podstawie polskiej w urzędzie gminnym. Tak jest w Bawarii jak w innych landach nie wiem bo każdy ma inne przepisy wędkarskie. Na każdą wodę należy wykupić oddzielne pozwolenie tj Jahreskarte czyli kartę roczną która to jest w formie książeczki i daje możliwość 40, wędkowań. Należy wpisywać w nią każdy pobyt z wędką nad wodą jak i złowione ryby gatunków które umieszczone są na jej ostatniej stronie. Dostępne też są Wochenkarte czyli pozwolenia tygodniowe i jednodniowe Tageskarte. Jednak te trzy miesiące to stanowczo za mało i wolałbym wyrobić pełne niemieckie pozwolenie, jednak mój niemiecki leży i wątpię bym dał rade zrobić ten kurs i zdać egzaminy. Widziałem w necie oferty kursów w j. Rosyjskim którego też nie znam, a kursów w j. Polskim czy Angielskim którym to jako tako władam nie znalazłem. Jeśli ktoś posiada jakieś informacje na temat kursów czy egzaminów w j. Polskim czy Angielskim prosiłbym o podzielenie się tym na forum.

pozdrawiam

Napisano
jednak mój niemiecki leży i wątpię bym dał rade zrobić ten kurs i zdać egzaminy.
Kuzyn robiąc kurs i zdając egzamin w Niemczech jakieś 3-4 lata temu zabrał kumpla jako tłumacza ,może warto zapytać czy jest taka możliwość.
Napisano

Takich prywatnych obiektów jest pełno po całych Niemczech, jednak ceny jakie trzeba tam płacić za dzień wędkowania są czasami niesamowicie wysokie, a i pobyt nad takim stawem na ogół nie gwarantuje obłowienia się. W większości przypadków wymagana jest karta, choćby polska w celu udokumentowania znajomości rzemiosła wędkarskiego.

strona z adresami stawów w twojej okolicy

pozdrawiam

• 2 weeks later...
  • 5 months later...
Napisano

Karta wedkarska w niemczech.

Ilosc pytan zalezy od landu w jakim zdajesz.

Turystyczna jest wazna w Hessen tylko jak jestes nie zameldowany i posiadasz Polska.

Tulmacz -tylko w Offenbachu(Hessen)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.