Adrianoffenbach Napisano 5 Lutego 2011 Napisano 5 Lutego 2011 Niemcy Frankfurt am main. jestem zapalonym wedkarzem posiadam polska karte lecz jestem zameldowany w niemczech, moje pytanie brzmi czy ma ktos dostep do jakiegos sklepu wedkarskiego na terenie hessen azeby zakupic pozwolenie na polow na danym akwenie. moj nr gadu gadu to 31206773
forelle Napisano 6 Lutego 2011 Napisano 6 Lutego 2011 witam jesli jestes zameldowany musisz zaliczyc kurs 18godz czyli jeden w tygodniu jakies 9dygodni przystapic do egzaminu koszt wszystkiego jakies 170euro w zeszlym roku zdalem taki egzamin nie jest tak zle znajac troche jezyka niemieckiego da sie wykuc 342patania na egzaminie jast 10 pytan z kazdego tematu czyli 60 pozaliczeniu teori przystepujesz do praktycznego (skladanie wedek)po zaliczenu calego egzaminu na drugi dzien w gminie mozesz odebrac karte na rok 15 euro na 5lat 45euro oprucz tego na kazda wode wykupujesz zezwolenie pozdrawiam
Zbrojarz Napisano 6 Lutego 2011 Napisano 6 Lutego 2011 Pomimo, że jestem zameldowany w Niemczech mam co roku możliwość wykupienia karty turystycznej na 3 miesiące wydawanej na podstawie polskiej w urzędzie gminnym. Tak jest w Bawarii jak w innych landach nie wiem bo każdy ma inne przepisy wędkarskie. Na każdą wodę należy wykupić oddzielne pozwolenie tj Jahreskarte czyli kartę roczną która to jest w formie książeczki i daje możliwość 40, wędkowań. Należy wpisywać w nią każdy pobyt z wędką nad wodą jak i złowione ryby gatunków które umieszczone są na jej ostatniej stronie. Dostępne też są Wochenkarte czyli pozwolenia tygodniowe i jednodniowe Tageskarte. Jednak te trzy miesiące to stanowczo za mało i wolałbym wyrobić pełne niemieckie pozwolenie, jednak mój niemiecki leży i wątpię bym dał rade zrobić ten kurs i zdać egzaminy. Widziałem w necie oferty kursów w j. Rosyjskim którego też nie znam, a kursów w j. Polskim czy Angielskim którym to jako tako władam nie znalazłem. Jeśli ktoś posiada jakieś informacje na temat kursów czy egzaminów w j. Polskim czy Angielskim prosiłbym o podzielenie się tym na forum. pozdrawiam
maniek Napisano 6 Lutego 2011 Napisano 6 Lutego 2011 jednak mój niemiecki leży i wątpię bym dał rade zrobić ten kurs i zdać egzaminy.Kuzyn robiąc kurs i zdając egzamin w Niemczech jakieś 3-4 lata temu zabrał kumpla jako tłumacza ,może warto zapytać czy jest taka możliwość.
Adrianoffenbach Napisano 6 Lutego 2011 Autor Napisano 6 Lutego 2011 maniek a orientujesz sie czy w okolicy hessen sa pry
Zbrojarz Napisano 6 Lutego 2011 Napisano 6 Lutego 2011 Takich prywatnych obiektów jest pełno po całych Niemczech, jednak ceny jakie trzeba tam płacić za dzień wędkowania są czasami niesamowicie wysokie, a i pobyt nad takim stawem na ogół nie gwarantuje obłowienia się. W większości przypadków wymagana jest karta, choćby polska w celu udokumentowania znajomości rzemiosła wędkarskiego. strona z adresami stawów w twojej okolicy pozdrawiam
maniek Napisano 6 Lutego 2011 Napisano 6 Lutego 2011 Adrianoffenbach, niestety nie mam takiej wiedzy .
Adrianoffenbach Napisano 7 Lutego 2011 Autor Napisano 7 Lutego 2011 A karte moze ktos zalatwi zaplace
peter Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 Karta wedkarska w niemczech. Ilosc pytan zalezy od landu w jakim zdajesz. Turystyczna jest wazna w Hessen tylko jak jestes nie zameldowany i posiadasz Polska. Tulmacz -tylko w Offenbachu(Hessen)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.