KrzysztofKarpiński Napisano 9 Listopada 2021 Share Napisano 9 Listopada 2021 Mam pytanie odnośnie nawijania plecionki na kołowrotek, a dokładnie problem z pojemnością. Kołowrotek OKUMA TOMCAT 14000 o pojemności deklarowanej 290m plecionki 0,45 mm. Nawinąłem 250 metrów plecionki 0,45 mm i wystaje z brzegów szpuli. Co zrobiłem nie tak. Proces nawijania przebiegał następująco: kołowrotek zamontowany na kiju plecionka przełożona przez pierwszą przelotkę na szpulę założona pętla z węzłem zaciskowym szpula z plecionką trafiła do pudełka z wodą (w pionie) podczas nawijania plecionka dociśnięta do kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 25 Listopada 2021 Share Napisano 25 Listopada 2021 Przede wszystkim plecionkę przed nawinięciem należy namoczyć w wodzie, osobiście moczę dobę, a dopiero później nawijam. Chodzi o to, żeby plecionka w wodzie "spuchła" wtedy będzie wiadomo ile trzeba nawinąć. Pamiętaj, że pomiędzy rozmiarami plecionek też są różnice w grubości. Z ciekawości zapytam jakiej firmy jest plecionka, i po co Ci taka wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi