KrzysztofKarpiński Napisano 9 Listopada 2021 Napisano 9 Listopada 2021 Mam pytanie odnośnie nawijania plecionki na kołowrotek, a dokładnie problem z pojemnością. Kołowrotek OKUMA TOMCAT 14000 o pojemności deklarowanej 290m plecionki 0,45 mm. Nawinąłem 250 metrów plecionki 0,45 mm i wystaje z brzegów szpuli. Co zrobiłem nie tak. Proces nawijania przebiegał następująco: kołowrotek zamontowany na kiju plecionka przełożona przez pierwszą przelotkę na szpulę założona pętla z węzłem zaciskowym szpula z plecionką trafiła do pudełka z wodą (w pionie) podczas nawijania plecionka dociśnięta do kija Cytuj
jony Napisano 25 Listopada 2021 Napisano 25 Listopada 2021 Przede wszystkim plecionkę przed nawinięciem należy namoczyć w wodzie, osobiście moczę dobę, a dopiero później nawijam. Chodzi o to, żeby plecionka w wodzie "spuchła" wtedy będzie wiadomo ile trzeba nawinąć. Pamiętaj, że pomiędzy rozmiarami plecionek też są różnice w grubości. Z ciekawości zapytam jakiej firmy jest plecionka, i po co Ci taka wytrzymałość. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi