Pavlo Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 Niemal równolegle do Kwisy płynie rzeka Czerna Wielka, która ma 71,9 km długości. Wypływa ona z Pogórza Izerskiego i ma swój bieg przez Bory Dolnośląskie. Po drodze zasilana jest m.in. przez Czerną Małą. Czerna Mała to właśnie najdłuższy dopływ rzeki Czerna Wielka. Także wypływa z Pogórza Izerskiego, ok. 2,5 km od źródeł Czernej Wielkiej. Obie rzeki płyną przez województwo dolnośląskie i lubuskie. Obie łączą się w Iłowej i od tego momentu powstaje jeden nurt, czyli Czerna. Do samego ujścia w Żaganiu rozciąga się ona na długości ok. 20 km. - Właśnie ten fragment zasługuje na uwagę, przy tym warto dodać, że nie ma już statusu górskiego .Szerokość rzeki wynosi średnio 8-10 m, natomiast głębokość waha się od 0,5 do 1 m. W kilku miejscach zdarzają się elektrownie, np. w Żagańcu i Żaganiu. Koryto jest najczęściej kręte, ale są też dość długie proste odcinki. Na dnie znajduje się żwir, piasek, glina i muł. Na powierzchni jest szybki nurt, powstają także zawirowania.Specyfika rzeki powoduje, że brzegi są mocno podcięte i są tam spore skarpy. Prawie na całej długości jest dziewiczy teren, wśród lasów, a nawet mokradeł. Do rzeki można dojechać w niewielu miejscach, m.in. w Iłowej, Czernej, Żagańcu i Żaganiu. Przyznam że mam chęć wybrać się ze spininngiem na spacerek wzdłuż koryta tej rzeczki ale najpierw muszę ją troszkę poznać Jeżeli ktoś łowił na tej rzeczce i posiada jakieś wędkarskie informację to chętnie poczytam _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 23 Lutego 2011 Autor Share Napisano 23 Lutego 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 23 Lutego 2011 Autor Share Napisano 23 Lutego 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 23 Lutego 2011 Autor Share Napisano 23 Lutego 2011 Okolice dawnej papierni przy której był kręcony jeden z odcinków 4 pancernych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 26 Lutego 2011 Autor Share Napisano 26 Lutego 2011 Kiedyś jakieś 8 lat temu łowiłem ładne płocie na zakolach tej rzeczki ale to na spławik, na spininng nie próbowałem bo wtedy jeszcze byłem zielony w tym temacie ale słyszałem że łowią piękne pstrągi np. w okolicach elektrowni w Żagańcu.Nie wiem ja teraz się tam ma sytuacja bo od tamtej pory nie byłem na Czernej i nie łowiłem także nie mam rozeznania w temacie ale mam zamiar się rozeznać i połazić wzdłuż jej brzegu z kijem w tym sezonie.Jak będziesz miał okazję zawitać w te rejony to daj znać to może się omówimy na wspólne wędkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amstaf358 Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Jakieś nowe wiadomosci z Czernej,łowi ktoś z kolegów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amstaf358 Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Co tam nowego na Czernej...łowi ktoś..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi