ciechan Napisano 24 Lutego 2011 Napisano 24 Lutego 2011 Witam, korzystałem z szukajki ale nie znalazłem interesującego mnie tematu. mam pytanie: jaką akcję kija polecacie na klenia/jazia łowionego w małych i średnich rzekach na wobki do 4 cm i jaka na szczupaki łowione w jeziorze z łódki na wobki od 5 cm do 10cm i średniej wielkości gumy? Proszę też o napisanie jaka akcja jest polecana na Wiślane bolenie no powierzchniowe wobki?
DAWID Napisano 24 Lutego 2011 Napisano 24 Lutego 2011 Kleń jaź - med-fast. Szczupak - fast Na bolenia używam też fast ale jaka powinna być to nie wiem.
ciechan Napisano 24 Lutego 2011 Autor Napisano 24 Lutego 2011 dzięki, w sklepie sprzedawca natomiast mówił mi, ze na szczupaka parabolik a na kleń/jaź szczytowa
DAWID Napisano 24 Lutego 2011 Napisano 24 Lutego 2011 Wiesz co jeśli chodzi o parabolik na szczupaka to nie byłby to zły wybór, ale na klenia/jazia med-fast to najlepsze rozwiązanie.
ciechan Napisano 24 Lutego 2011 Autor Napisano 24 Lutego 2011 med-fast od średnio-szybkiej? Czyli akcja miedzy szczytową a paraboliczną?
DAWID Napisano 24 Lutego 2011 Napisano 24 Lutego 2011 Czyli akcja miedzy szczytową a paraboliczną? Tak dokładnie, ja posiadam taką wędeczke na klenia dokładnie team dragon med-fast 3-14 2,75.
ciechan Napisano 24 Lutego 2011 Autor Napisano 24 Lutego 2011 a czy taka wędka da sobie OKAZYJNIE radę ze szczupakiem? Pytam bo w tym sezonie zakupie jedna wędke spinningową a mam tygodniowy wypad na łódkę na szczupaczki takie 50-75 cm. Przynęty bedą do 15 gr.
Gobio Gobio Napisano 24 Lutego 2011 Napisano 24 Lutego 2011 większość dzisiejszych wędek (nawet wklejanki do 12gram) da sobie radę ze szczupakiem do 80cm pytanie brzmi czy osoba która trzyma ten kijek w ręku da sobie z nim radę . Większość poleci Ci pewnie na klenia typowego parabolika-krowi ogon , ja natomiast polecam coś szybszego.W tamtym sezonie używałem powermesha 5-30g 3,0m w tym będe łowił infinity 3-14g 2,7m
ciechan Napisano 24 Lutego 2011 Autor Napisano 24 Lutego 2011 a czy catanka 270 CX 7-21g pozwoli na wyczucie małych (do 4 cm) wobków?
Gość Tench Napisano 24 Lutego 2011 Napisano 24 Lutego 2011 Może coś tam poczujesz... Zależy czy założysz 4 cm horneta czy 2,5 cm orginal'a. To też zależy czy mówimy o sztywności czy o czasie(szybkości) jaki szczytówka potrzebuje na powrót do pierwotnej pozycji po wymachu.. Są kije które podczas holu gną się po rękojeść, podczas wymachu głęboko się ładuje ale kij nie jest rozchwiany tylko szybko się stabilizuję... I to wszystko w przedziale 2-10gr. O ile sztywniejszy kij na klenie będzie jako taki o tyle jazie będą spadać, na wędce o głębokim ugięciu wędkarze notują skuteczność holu bliską 100%, lub w ogóle się nie zapną... Od sztywniejszego kija ryby mogą się w ogóle odbijać. Będziesz czuł na dolniku puknięcie praktycznie nie do zacięcia. Dlatego blanki typu crankbait do łowienia bassów na woblery to zazwyczaj takie krowie ogony. Kij nie wykłada się podczas ściągania przynęty, głęboko się ładuję, co wpływa na dalekie rzuty, ale pozwala rybie swobodnie zassać przynętę. Osobny temat to kwestia lotności woblerów poniżej 4cm które zazwyczaj ważą 2-3gr. @Gobio Ta infinity 3-14 to nowe wydanie?
Gość Tench Napisano 24 Lutego 2011 Napisano 24 Lutego 2011 Wybierając kompromis nie będziesz łowił komfortowo ani kleniojazi ani szczupaków. Będziesz miał wędkę która będzie skuteczna w określonych warunkach przy określonych przynętach. Taką Cataną połowisz grubego klenia na większe przynety (4-6cm) w rzece i lekko szczupaka na stojącej wodzie. Nie da rady raz posłać 2 cm wobka na jazia a raz poprowadzic w nurcie wirówkę 4 lub średniego gnoma. @Gobio Napewno 3-14 a nie 3-18? Przy 3-18 4gr/3,5cm woblera da się rzucić ale szału nie ma. Im więcej cm przy tych 4 gr tym gorzej. Na małe bystre rzeki i grube klenie będzie ok. Na dużą nizinną rzekę i małe woblery nie. Pstrągi pewnie też da się tym w miarę połowić.
DAWID Napisano 25 Lutego 2011 Napisano 25 Lutego 2011 ciechan, catanka to typowy parabolik jak coś, strasznie miękka wędka.
ciechan Napisano 25 Lutego 2011 Autor Napisano 25 Lutego 2011 dzięki to rzeczywiście na początku kupię jeden kij a potem drugi. Jednym kijem połowię klenia/jazia a drugim szczupaka/bolenia. Jako, że na klenia/jazia mam zacząć po ustąpieniu pierwszych lodów to skupię się na tej wędeczce. Szczupaka i bolka połapię dopiero od połowy maja więc kijek może poczekać trochę. Na klenia/jazia proponujecie Panowie jakiś średnio-miękki bądź miękki kij? Tylko sprawdzę wiedzę - miękki czyli parabolę, sztywny czyli o szczytowej akcji?
Gobio Gobio Napisano 25 Lutego 2011 Napisano 25 Lutego 2011 @Gobio Napewno 3-14 a nie 3-18? Przy 3-18 4gr/3,5cm woblera da się rzucić ale szału nie ma. Im więcej cm przy tych 4 gr tym gorzej. Na małe bystre rzeki i grube klenie będzie ok. Na dużą nizinną rzekę i małe woblery nie. Pstrągi pewnie też da się tym w miarę połowić. poprawka 3-18g ...machałem countdownami 3cm i laduje się elegancko gorzej z originalami ale tez daje rade. Będę mógł napisać coś więcej jak znajdę chwilę czasu na ryby .
Gość Tench Napisano 25 Lutego 2011 Napisano 25 Lutego 2011 Mam ten kij i może się ładuje ale odległości dla mnie są niezadowalające.
Gobio Gobio Napisano 26 Lutego 2011 Napisano 26 Lutego 2011 20-25m 3cm woblerem na 0.18 jak dla mnie Ok!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.