Mariusz1982 Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Witam wszystkich, od jakiegoś czasu próbuje skomponować przepis na zanętę zorientowaną na ryby karpiowate. Chcę się podzielić również ów tym przepisem, który już rozpisałem oraz bardzo chętnie skorzystam z Waszych rad - uwag odnośnie tej receptury. Planowa ilość gotowego produktu - 3kg Składniki Baza Chleb tostowy suszony prażony - 500g Bułka tarta prażona - 500g Śruta kukurydziana lub kasza kukurydziana - 500g Praca Konopie prażone mielone - 200g Sienie lniane prażone mielone - 200g Składniki klejące Płatki kukurydziane mielone - 200g Płatki owsiane mielone - 150g Składniki smakowo zapachowe Biszkopt - 750g Biszkopt mielony, przetarty przez sito z oczkiem 3mm z dodatkami: pasty waniliowej, syropu karmelowego do lodów i cynamonu. Jako składnik smakowy dodaje soli ale myślę że, równie dobrym składnikiem smakowym może być miód. Przynęta pasująca do zanęty: Ciasto z miąższu z chleba tostowego z dodatkami smakowo zapachowymi jak w zanęcie, plus odrobina oleju. Co sądzicie o takim przepisie na zanętę oraz przynętę ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Może być dobra zaneta, ale dodałbym jeszcze śrutę sojową. Obydwie śruty sojowa jak i kukurydziana są zajebistym klejem wiążącym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1982 Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 Zastanawiałem się właśnie, czy w mojej zanęcie nie brakuje troche białka które, jest pożądane na wiosnę przez ryby. Rozumiem żeby zamienić Płatki kukurydziane mielone - 200g Płatki owsiane mielone - 150g na równie dobrze klejącą Soje która dodatkowo wzbogaci zanętę o białko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.