Skocz do zawartości
tokarex pontony

Posocznica u ryb czy można taką rybę skonsumować.....

Łukasz789

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolega ma sporo ryb zarażonych ta chorobą ( karasi , karpi itp.) ostatnio pokazywał mi np. karasia który miał wytrzeszcz oczu ( mój miał normalne a ten jakieś dziwne oprócz tego reszta normalna-tak mi się wydaje ) ,wygląd jak kosmita bo oczy wystają bardzo poza obrys...Ponieważ ten staw jest rekreacyjno-hodowlany stąd moje pytanie.Czy jest to ryzykowne?? Czy po prostu taką rybę trzeba tylko lepiej wysmazyć....

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

posocznica to inaczej sepsa w akwarium kończy się totalnym odkażaniem zbiornika i zazwyczaj likwidacją ryb , jakie ma działanie na ludzi ? nie wiem spróbuj to się dowiemy ja bym nie ryzykował

Napisano

Posocznica to choroba bakteryjna bakterie te występują w każdym zbiorniku tylko pytanie czy za bardzo się rozwineły czy ryby osłabły i dlatego chorują. W każdym razie może się przenieść na człowieka i to nie tylko przez zjedzenie surowej rybki ale na przykład przez zamoczenie części ciała zranionego w wodzie jeśli to wina wody ja bym nie ryzykował z tą wodą i rybami chociaż trochę przesadzam ale istnieje możliwość zarażenia się w pewnych warunkach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.