pawelw Napisano 2 Marca 2011 Share Napisano 2 Marca 2011 Czu można uzywać przyponu strzałowego do the method? Strzałowkę chce wykonac o dlugosci 5m z zero memory TB 20 lb , a żyłka głowna 0,35. Czy do metody można używać przyponu włosowego z fluocarbon lub zero memory? Oczywiście kulka tonąca na włosie? Z ajkich innych materiałow dobrze wykonać jest przypon włosowy ? Bardzo proszę o opinie. Dzieki wielkie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 2 Marca 2011 Share Napisano 2 Marca 2011 można uzywać przyponu strzałowego do the method? Pewnie że tak,a nawet powinno bo jest duże prawdopodobieństwo zerwania zestawu podczas rzutu. Co do długości przyponu ja zawsze stosuje ok 7m a tak dokładniej to dwie dł. kija Do metody zazwyczaj stosuje się kulki pływające na przyponie max 10cm a przypon najlepiej jeśli będzie wykonany z miękkiego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 2 Marca 2011 Share Napisano 2 Marca 2011 Strzałówka z Zero Memory TB to średni pomysł Przecież to nie jest jakiś super jakościowo materiał i o ile na przypony jeszcze sie nadaje to strzałówki bym z tego nie zrobił. Daj jakieś grube dobrej jakości mono albo fluorocarbon i już. Ja tam osobiście wole plecionkę na przypon strzałowy i tamten sezon przeleciałem na Muscle Briad z TB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelw Napisano 2 Marca 2011 Autor Share Napisano 2 Marca 2011 Co do kulki to sie nie zgodze, stosuje się takie jakie sie sprawdzaja. Na zbiorniku gdzie lowie pop up nie sprawdzaja sie wcale , ale tonące przyney tak, ziarna i kulki. Ale to tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 2 Marca 2011 Share Napisano 2 Marca 2011 Co do kulki to sie nie zgodze, stosuje się takie jakie sie sprawdzaja Napisałem że najczęściej stosuje się pływaki,ale jest oczywiste że można stosować nawet białe robaki na klipsie czy też kukurydzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 Mam prośbę o wstawienie dokładnego opisu przyponu strzałowego jak go robicie jakie węzły stosujecie grubości i długości linek/plecionek krętliki haki najlepiej z jakimiś zdjęciami lub rysunkami bo nie wiem jak go stworzyć. Do tego poprosił bym o techniki wyrzutu takiego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 O ile niektóre szczegółowe i konkretne info ciężko znaleźć w sieci to akurat po wpisaniu w google "przypon strzałowy" jest tego pełno Zobacz: http://www.google.pl/search?client=opera&rls=pl&q=przypon+strza%C5%82owy&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest Wiem że po to jest forum ale chcesz konkretnych odpowiedzi z obrazkami itd to najlepiej skorzystaj z linku wyżej i przeglądnij chociaż pierwszych 5 wyników, będziesz wiedzaiał dużo więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 SQra, dla twojej informacji używam przyponów strzałowych robię je z plecionki 50 przywiązanej do plecionki głównej 40 węzłem albright+lock tworze dwie pętle na lince do których doczepiam krętliki morskie i do nich przywiązuje plecionkę 30 którą zakańczam haczykiem z oczkiem i węzłem palomar na końcu plecionki montuje ciężarek szczałowy z krętlikiem węzłem trzy końce 80g do 200g w zależności od potrzeb. Sposoby wyrzutu to za głowy zasięg rzutu do 100m lub rzut wleczony zasięg do 150m Pewnie jakbym zastosował tą metodę na jeziorze tylko z jednym hakiem to też by zdała egzamin ale chce się dowiedzieć jakie inne metody stosujecie na jeziorach a na gogle jak piszesz to tego już nie znajde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelw Napisano 4 Maja 2011 Autor Share Napisano 4 Maja 2011 Proszę o propozycje dotyczące meteriału na strzałowkę. Zestaw the methode, ok 120 g koszyk z zaneta, odległość ok 60 -70 m od brzegu. Drugie pytanie . Czy można łączyć przypon końcowy z miekkiej plecionki bezpośrednio do strzałówki np z fluorocarbonu TB 0,47 ? Czy należy zastosować miedzy zestawem wlosowym a fluorocarbonem kawałek leadcora i na nim montować koszytk to methody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo16 Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Proponuje Strzałówke TB Shock Braid. Używam jest i dobrze się sprawuje. I najlepiej strzałówke zawiąż węzłem Albright+ Lock. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 odległość ok 60 -70 m od brzegu. A po co ci strzałów-ka na takie odległości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelw Napisano 4 Maja 2011 Autor Share Napisano 4 Maja 2011 Chce stosować dość duże koszyku lub ciezarki z pasta pelletowa i ziarnami i boje sie zerwania zylki. Odległość nie jest duża ale taki zestaw wymaga dość dużej siły przy rzucie nawet na takie odległości, to są duże gabaryty o masie nawet ponad 120g. Zastanawiam sie tylko fluorocarbOn, mono czy plecionka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grodzio Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Fluorocarbon kolego sam używam 0,50 climaxa i jak na razie zdaje egzamin. Przetestowałem na takim ładnym miśku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo16 Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Jeśli nie bedziesz zbyt gwałtownie machał kijem przy rzucie to obejdzie sie bez strzałówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 I najlepiej strzałówke zawiąż węzłem Albright+ Lock Oglądając na jednej ze stron technikę wiązania tego węzła zalecane jest wykonanie od 20 do 25 oplotów. Czy to nie za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Czy to nie za dużo? 10 wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Wiążąc przypon tą metodą strzałówka robiona jest jest z żyłki i oplot wykonywany jest plecionką. Natomiast jeżeli przypon strzałowy robimy z plecionki to należy oplot wykonać "w drugą stronę" tzn. plecionką na żyłkę czy można oplot z żyłki zrobić na plecionce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salmiak Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Wykonujesz w tę samą stronę. Zawsze w tej samej kolejności bez znaczenia czy strzał robisz z plecionki, żyłki mono, czy fluorocarbonu. Na filmie Przemka Mroczka robią strzałówkę z czarnej Amnesii, proponuję te filmiki, dają duże wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi