Tonyformia Napisano 2 Marca 2011 Napisano 2 Marca 2011 Witam, Obecnie mieszkam i pracuje na poludniowym wybrzezu Turcji (antalya-alanya-fethiye-kas etc) czasu wolnego mam sporo wiec pomyslalem zeby powrocic do wedkowania...wody tutaj wbrod Jako ze wole spacerowac i rzucac wybor padl na spinning. Nigdy w morzu nie lowilem, nie mam zielonego pojecia na temat sprzetu... oraz jakie ryby tam wystepuja Ogolnie wybrzez to gora wciskajaca sie w wode, stoi sie na krawedzi przy samej wodzie, szybko robi sie bardzo gleboko. Myslalem nad wedka spiningowa do okolo 40gr i dlugosci okolo 2.7metra. Urzywac bede glownie woblerow i blach. Czy ma ktos doswiadczenie jakich wedek urzyc w takich warunkach? :/ ryby nie sa ogromne blisko brzegu ale wiem ze moze sie trafic cos co polamie wedke w kilka sekund oO Wystepuja takze belony. Mysle o czyms podobnym do ponizszego: http://www.avmarketi.com/asp/product/13803/SHIMANO-ALIVIO-BX-SPINNING-2-70-MT-MEDIUM Shimano Alivio Bx spinning 2.7m 270cm boy (dlugosc) 10-30gr atar (ciezar wyrzutu) 243gr ağırlık (waga) 139cm kapalı boy (rozmiar po zlozeniu) 2 parça (2 czesciowa) PORSELEN : 7 ADET (7 przelotek) Czy taka wedka nada sie do spinningu z brzegu? (powtorze ze robi sie gleboko bardzo szybko) Jest jescze podobna: http://www.avmarketi.com/asp/product/13808/SHIMANO-CATANA-BX-SPINNING-2-70M-10-30-GR Jezeli ktos moglby mi pomoc z wyborem bylbym bardzo wdzieczny, moge dostarczyc wiecej informacji oraz linkow z powyzszej strony na temat dostepnych wedzisk (jest po turecku i niektorzy moga miec problemy z nawigacja ) kazde informacje na temat paramatrow porzadanych na takie warunki beda mile widziane. Z gory dziekuje i pozdrawiam. P.s: Rybki ktore moga sie trafic to cos takiego: (moze ktos mi poda nazwe polska, turecka to Sinarit)
jeux Napisano 3 Marca 2011 Napisano 3 Marca 2011 Tonyformia, ta długość co podajesz jest dł. tą minimalna lepsza była by 3 metry i cv trochę za małe by głęboko łowić używasz cięższe blachy więc i cv większe , nawet w polskim morzu łowiąc tak używam kija 3 m i cv 10 - 40
Tonyformia Napisano 3 Marca 2011 Autor Napisano 3 Marca 2011 Czesc, Zastanawialem sie wlasnie nad 3 metry poniewaz nieraz ciezko jest dojsc do wody, takie wedkarstwo extremalne troche. jak znajde zdjecie do wkleje jak to wyglada. Niejestem pewien do glebokosci lowienia. Wiem ze lowia przy dnie na morzu a z brzegu to drapiezniki atakuja male rybki przy powiezchni....ale jak napisalem wczesniej niewiem co tu plywa...wiem ze na pewno osmiornice oO I w przystani widac duzo takich belono-podobnych rybek. takie dlugie na okolo 30-50cm z dlugim pyskiem ale zielonkawe. Wiem ze niema sprzetu uniwersalnego do wysztkiego, ale na poczatek musze wybadac co i gdzie zlapac...jak beda braly wiecej na glebokiej wodzie to dokupie druga wedke z wiekszym cw...jak wedka bedzie za dluga lub za krotka rozmiar tez ulegnie zmianie... Ta pierwsza wedka to taki bardziej experyment i proba przed kupieniem kolejnego kija. Wiem ze pozniej kupie ciezszy i krotszy kij do polowu z lodki ale to pozniej. Z 3 metrowek i wiekszym cw dostepne sa: SHIMANO Catana BX 300MH 15-40g http://www.avmarketi.com/asp/product/13812/SHIMANO-CATANA-BX-SPINNING-300MH-15-40-GR oraz: SHIMANO Alivio bx MT-MH 15-40g http://www.avmarketi.com/asp/product/13804/SHIMANO-ALIVIO-BX-SPINNING-3-00-MT-MH Jedyna roznica jaka widze to material wykoniania? ale nie jestem pewien. Catana to wegle XT30/40 a Alivio to XT30 + Glass. Catana wydaje mi sie troche lepsza. P.s.: Czy moglby mi ktos powiedziec ktora z tych firm jest dobrej klasy? (dostepne marki tutaj w Turcji) Fladen, PROFILINE, OKUMA, Lineaeffe, PROLOGIC, TOLEE. Teraz zastanawiam sie nad kolowrotkiem do tego sprzetu... ale najpierw wybiore wedke.
slowik Napisano 3 Marca 2011 Napisano 3 Marca 2011 Tonyformia, Po przeczytaniu pierwszego postu to widzę że nawet nie wiesz jakie są tam głębokości,na jakie przynęty się tam łowi,itp. Ciężko cokolwiek Ci doradzić Równie dobrze to może się także sprawdzić sprzęt taki jak używamy w Norwegi czy Szwecji Na tym filmie to mają sprzęt jak na Norweskie Halibuty
Tonyformia Napisano 3 Marca 2011 Autor Napisano 3 Marca 2011 hehe nie wiem jak jest gleboko bo nie sprawdzalem...wiem ze szybko moze sie i 40 metrow zrobic....ale moze byc tez 2 metry....zalezy jak gora "wchodzi" do morza :/ Bede lowic bardziej przy brzegu...moze tez troche na przystani. Nic nie wiem bo miejscowi nic niewiedza Tutaj wioski tureckie...ludzie biora zylke w reke albo ruskeigo teleskopa i lapia male rybki na przystani. Duze drapiezniki to tylko rybacy na lodkach. Jak sie spytasz "Jak tutaj jest gleboko" to odpowiedza "insallah....cok cok..." oO (cos jak "na boga...bardzo bardzo..." ) i wez tutaj z takim gadaj Ale widzialem jak drapiezniki atakuja przy powiezchni na przystani. To jest najgorsze ze aby wiedziec co tam plywa jak gleboko to musze posprawdzac. zeby posprawdzac musze miec sprzet zeby kupic sprzet msuze pojechac do wiekszego miasta... nie za ciezkie nie za lekkie przynety. Tutaj z lodek lowia nawet na gumowego kalmara co wazy okolo 1kg :/ ale to na glebinach. z brzegu widzialem na chleb i na mieso kraba. :/ Ogolnie nastawiam sie na lowienie woblerami i blachami.(waga woblera to okolo 6-10g...) Co do glebokosci...powiedzmy do 20metrow max. glownie okolo 10m Z brzegu ze skalek. 3 metrowy spining z 15-40g jako poczatek potem, po eksperymentach, parametry nastepnego kija dobiore juz z lepsza precyzja. Cw mi troszke nie pasuje do woblerow mniejszych, ale porzucam popatrze. Pytanie o kolowrotek powininem zadac w dziale kolowrotki czy moze lepiej kontynuowac tutaj? Firmy dostepne dla mnie to: http://www.avmarketi.com/asp/listgroup.asp?group=03000000 Ktore z tych firm sa godne polecenia? Myslalem nad Okuma albo Shimano. Troche sie rozpisuje za duzo....
slowik Napisano 3 Marca 2011 Napisano 3 Marca 2011 Przejrzyj TEN temat,jest tam sporo na temat kołowrotków do średniego spina. Wiadomo że ilu wędkarzy to tyle opini na temat sprzętu,ale na pewno potrzebny będzie kręcioł o wielkości 3500-4000.
Tonyformia Napisano 3 Marca 2011 Autor Napisano 3 Marca 2011 Dzieki juz czytam. Dzisiaj moze sie wybiore do sklepu i zobacze co maja z kolowrotkow i pobawie sie troche. Najgorzej ze jak widza obcokrajowca to zaraz im sie kasa widzi i wciskaja wszystko co maja hehe
Tonyformia Napisano 3 Marca 2011 Autor Napisano 3 Marca 2011 Zamowilem.... Kij: Shimano Catana CX 3m 14-40g Kolowrotek: Shimano Nexave FC 4000 Nic lepszego niebylo... reszta to nawet uznawane sa za made in china w Chinach :/ Mam nadzieje ze sie sprawdzi... Za miesiac lub dwa bede nad samym morzem wiec bede mial czas na wyprobowanie. Dzieki za wszystkie odpowiedzi chociaz temat byl troche pokrecony
Tonyformia Napisano 11 Marca 2011 Autor Napisano 11 Marca 2011 Dostalem paczke...zamiast po 2 dniach to po prawie tygodniu. ale jest... Tyle ze kij zamiast 14-40 przyslali 20-50...ale po namysle zostawilem taki jaki jest. Jednak mam 2 problemy. Pierwsze poczatkujacego: Prosilbym o obejzenie zdjec i poinformowaniu czy powininem mocniej docisnac dwie czesci ze soba, do konca czy poporstu na czuja zeby mocno trzymalo. Z racji mojej sily nie chce poprostu zniszczyc albo zakleszczyc i stworzyc 1 czesciowego spiningu 3m. A mzoe poprostu lacze jest swieze i "niewyrobione"? :/ Fotki: Rozlozona: Zlozona: Drugie pytanie dotyczy woblerow. Mam kilka woblerow Rapala X-Rap saltwater 100mm. waza okolo 13-14gr. (wedka c.w 20-50gr). Mam tez kilka mniejszych (waga niejest podana ale sa duzo lzejsze). Czy beda jakies wieksze problemy z wyrzutem? Nie mam narazie mozliwosci pojscia nad wode i sprawdzic. Jak,w razie problemow z wyrzutem, dociazyc woblery? (na forach tylko o bocznym troku mowia) Dodac mala oliwke przed woblerem? czy moze cos na kotwice? Po przejzeniu stron kazdy poleca boczny trok ale z racji ze cale dno pokryte jest skalami najprawdopodobnie kazdy rzut bedzie sie konczyl utrata zestawu, wiec ten sposob raczej odpada. Jezeli ktokolwiek mialby jakis pomysl prosilbym o informacje. Pewnie pomecze Was jesze pytaniami ale lepiej spytac niz robic bzdury z niewiedzy Z gory dzieki.
Stradic Napisano 11 Marca 2011 Napisano 11 Marca 2011 Z wedka wszytko jest ok jak by dochodzilo do konca po jakims czasie skladania i rozkladania kija powstal by luz, a tak masz lekki zapas w razie w. Woblerki dociążyć możesz lameta ołowiana nawinięta na kotwice
Tonyformia Napisano 11 Marca 2011 Autor Napisano 11 Marca 2011 Dzieki bardzo juz jestem spokojny hehe Co do woblerow. czytalem o sposobie zeby dodac tasme olowiana na kotwicach. tylko mam maly problem...gdzie to kupic w Turcji i jak to bedzie po Turecku bo niemam zielonego pojecia...a zonie jak wytlumacze to niebedzie wiedziala o co chodzi Moze jakis inny sposob? co jak dodam obciazenie przed woblerem? czy zmienia to znaczaco jego prace itp?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.