mirek z Napisano 13 Marca 2011 Napisano 13 Marca 2011 nurtuje mnie to od kilku ładnych lat ,sam robię zapiski jaka głębokość łowiska temperatura wody ciśnienie atmosferyczne itp ciekawią mnie wasze spostrzeżeniana ten temat .
slowik Napisano 13 Marca 2011 Napisano 13 Marca 2011 Ja zawsze stwierdzam że wczesną wiosną karpie zaczynają żerować w najpłytszych partiach wody,a najlepsze są osłonięte od wiatru zatoczki gdzie woda najszybciej się nagrzewa. Ciśnienie ma często wpływ na brania,jak i gwałtowne załamania pogody
mirek z Napisano 13 Marca 2011 Autor Napisano 13 Marca 2011 w pełni się z tobą zgadzam ale czy mirzyłeś temp.wody przy jakiej były optymalne brania ?z moich obseracji 8stC to minimalna temperatura przy , której karpie i amury dosyć intensywnie żerowały pod warunkiem że ciśnienie było w miare stabilne ,wiatr i pogoda "zewnętrzna" też nie miały większego wpływu
slowik Napisano 16 Marca 2011 Napisano 16 Marca 2011 ale czy mirzyłeś temp.wody przy jakiej były optymalne brania ? Nigdy wiosną nie mierzyłem,bo jak popływałem pontonem w miejscu gdzie rzucałem zestawy to zawsze przepłoszyłem karpie i miałem brak brań Ale wydaje mi się że woda miała na pewno te min.7-10st.
mirek z Napisano 16 Marca 2011 Autor Napisano 16 Marca 2011 dzięki słowik każde spostrzeżenie jest wartościowe ja mierze temp wody gdy przygotowuje łowisko do zasiadki ,w płytkiej wodzie widać czy ryba zbiera ziarno i przy okazji nęcenia robię pomiar
slowik Napisano 16 Marca 2011 Napisano 16 Marca 2011 Na tym zdjęciu zaznaczyłem miejsce położenia zestawu,głębokość około 1m woda przeźroczysta.http://img696.imageshack.us/img696/2370/p1000395p.jpg]WISENNY AMUR Takie miejsca staram się wybierać wiosną
SQra Napisano 16 Marca 2011 Napisano 16 Marca 2011 Metr za daleko od trzcin dlatego takie maleństwo Płycizna w zatoczce dosłownie metr od niedostępnego stromego brzegu oddalonego o 100m + bonus w postaci zwalenogo drzewa to moja bankowa miejscówka na tegoroczną majówkę Minus jest taki że pirwsze cztery rzuty w tamtym roku zakończyły się tym że zestaw został na gałęziach zwalonego drzewa a piąty się od nich odbił wpadł do wody i w nocy dał mi karpia +14kg
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.