Skocz do zawartości
tokarex pontony

Kij do rakiety zanętowej

Arek0402

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem gdzie powinienem umieścić ten temat ale chyba ten dział będzie najlepszy.

Z tego co się orientuję to wędki "spod" mają 5lbs i więcej ale podobno aż taka wytrzymałość nie jest potrzebna, tylko czy to prawda ? Może ktoś ważył rakietę pełną kulek, pelletu lub gotowanej mokrej kuku ? Ja niestety nie mam na tyle dokładnej wagi żeby to zrobić :( Więc proszę o wyniki ;) Być może kij 3lbs czyli jakieś 120-130g cw wystarczy. Rakietą zamierzam rzucać 50-60m.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Zależ od kija, jeden da rade kilka sezonów inny pęknie po kilkudziesięciu rzutach a jeszczy inny po jednym rzucie. Ja bym nie ryzykował wędki jak chcesz ją używać jeszcze oprócz rakiety do łapania ryb. Dobra i tania alternartywa to surf. Ja mam jakiegoś Jaxona 4,5lb, dałem za niego chyba 50zł a daje rade nawet z dużymi ciężarami i miota daleka bo ma 4,5m

Napisano
Ja mam jakiegoś Jaxona 4,5lb, dałem za niego chyba 50zł

:shock: Co to za Jaxon :?: Szukałem w internecie i nie znalazłem niczego tak wytrzymałego za takie grosze.

Zależ od kija, jeden da rade kilka sezonów inny pęknie po kilkudziesięciu rzutach a jeszczy inny po jednym rzucie.

Zgadza się, ale jeżeli okaże się że taka rakieta pełna kuku waży 100g to chyba żaden kij o krzywej 3lb nie pęknie nawet po wielu sezonach.

Jeżeli faktycznie da się kupić nową wędkę 4,5-5lb za 50-60 zł to temat do zamknięcia bo taki kij chętnie kupię, ale puki co takiej wędki nie znalazłem ;)

Właśnie znalazłem Jaxona CANTARA SURF 4,20m 200g (czyli jakieś 4,5lb) za 75zł http://allegro.pl/wedka-jaxon-cantara-surf-4-20m-200g-super-nowosc-i1419893078.html

Ale mimo tego temat nadal aktualny, nadal jestem ciekaw ile waży taka rakieta pełna konopi lub kukurydzy.

Napisano
Może ktoś ważył rakietę pełną kulek, pelletu lub gotowanej mokrej kuku ?
Moja rakieta napełniona na maxa wazy ok 500g , ale średnio ok 250g ,tylko że ja mam zrobiona z butelki po wodzie mineralnej, bo kto by sie bawił z taka firmową :wink:

Napisano
Może ktoś ważył rakietę pełną kulek, pelletu lub gotowanej mokrej kuku ?
Moja rakieta napełniona na maxa wazy ok 500g , ale średnio ok 250g ,tylko że ja mam zrobiona z butelki po wodzie mineralnej, bo kto by sie bawił z taka firmową :wink:

No ale raczej standardowe rakiety nie mają takiej pojemności ;)

W takim razie standardowa rakieta będzie ważyła 150-200g ? A przynajmniej tak mi się wydaje :D Więc chyba lepiej kupić tego Jaxona Cantara ;)

A jaką ty maniek wędką rzucasz tą butelkową rakietą ? To jakiś spod 5-6lbs ?

Napisano
A jaką ty maniek wędką rzucasz tą butelkową rakietą ? To jakiś spod 5-6lbs ?

Z tego co pamętam z nad wody to Maniek ma cos takiego jak ja, Jaxona Surfcastingowego 4,5m i 4,5lb

Napisano
Jaki tam spod ,zwykły surf Jaxona z cw 150g

I ciskasz tym 500g ? :shock: Chyba nie doceniałem Jaxona ;) W każdym razie chyba macie rację że lepiej nie ryzykować karpiowego kija na rakietę, tylko lepiej kupić tani surf cw 200g (4,5lbs).

A i jeszcze jedno, czy po pierwszym żucie zaczepiacie żyłkę za klips na szpuli ? Czy jeżeli klips jest plastikowy to czy nawet przy lekkim szarpnięciu nie odleci ?

Napisano
W każdym razie chyba macie rację że lepiej nie ryzykować karpiowego kija na rakietę, tylko lepiej kupić tani surf cw 200g (4,5lbs).

Tylko uwaga- nie każdy kij surfcastingowy się nadaje! Duża część wędek tego typu ma charakterystykę pracy, która utrudnia rzut rakietą (są zbyt miękkie mówiąc prosto). Musisz szukać wędki ze szczytową akcją.

Napisano
I ciskasz tym 500g ?
Zdarza sie ,nie polecam takiego zachowania ,ale nie raz sytuacja wymusza np jak masz burze z piorunami nad głową . :wink:
A i jeszcze jedno, czy po pierwszym żucie zaczepiacie żyłkę za klips na szpuli
Nigdy tego nie rób ,naucz sie raczej rzucać w punkt 5x5m i git i nie ma czym sie stresować jak parę rakiet poślesz dalej czy bliżej.
Napisano
Musisz szukać wędki ze szczytową akcją.

Z tego co się orientuję to bardzo mało wędek ma akcję szczytową i są to raczej kije drogie typowo rzutowe więc raczej Jaxon do 100zł będzie raczej miał akcję paraboliczną.

Nigdy tego nie rób ,naucz sie raczej rzucać w punkt 5x5m i git i nie ma czym sie stresować jak parę rakiet poślesz dalej czy bliżej.

W filmie "Na Karpie" Przemek Mroczek uczył żeby rzucać rakietą przy pomocy klipsa więc myślałem że to rozwiązanie jest ok.

Napisano
Z tego co się orientuję to bardzo mało wędek ma akcję szczytową i są to raczej kije drogie typowo rzutowe więc raczej Jaxon do 100zł będzie raczej miał akcję paraboliczną.

Właśnie Jaxon to jedyna firma, która ma w ofercie wędki do surfcastingu o charakterystyce szczytowej w cenie około 150 zł. Tu pisaliśmy na ten temat

http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=5032&postdays=0&postorder=asc&highlight=surf&start=45

Napisano
w cenie około 150 zł

Jak to ma być kij tylko do rakiety to wolę rzucać bliżej ale za 70zł :D Jak będzie trzeba nęcić na dużej odległości to wezmę ponton. Ale mimo wszystko dzięki za informacje ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.