Arek0402 Napisano 17 Marca 2011 Napisano 17 Marca 2011 Nie wiem gdzie powinienem umieścić ten temat ale chyba ten dział będzie najlepszy. Z tego co się orientuję to wędki "spod" mają 5lbs i więcej ale podobno aż taka wytrzymałość nie jest potrzebna, tylko czy to prawda ? Może ktoś ważył rakietę pełną kulek, pelletu lub gotowanej mokrej kuku ? Ja niestety nie mam na tyle dokładnej wagi żeby to zrobić Więc proszę o wyniki Być może kij 3lbs czyli jakieś 120-130g cw wystarczy. Rakietą zamierzam rzucać 50-60m.
SQra Napisano 18 Marca 2011 Napisano 18 Marca 2011 Zależ od kija, jeden da rade kilka sezonów inny pęknie po kilkudziesięciu rzutach a jeszczy inny po jednym rzucie. Ja bym nie ryzykował wędki jak chcesz ją używać jeszcze oprócz rakiety do łapania ryb. Dobra i tania alternartywa to surf. Ja mam jakiegoś Jaxona 4,5lb, dałem za niego chyba 50zł a daje rade nawet z dużymi ciężarami i miota daleka bo ma 4,5m
Arek0402 Napisano 18 Marca 2011 Autor Napisano 18 Marca 2011 Ja mam jakiegoś Jaxona 4,5lb, dałem za niego chyba 50zł Co to za Jaxon Szukałem w internecie i nie znalazłem niczego tak wytrzymałego za takie grosze. Zależ od kija, jeden da rade kilka sezonów inny pęknie po kilkudziesięciu rzutach a jeszczy inny po jednym rzucie. Zgadza się, ale jeżeli okaże się że taka rakieta pełna kuku waży 100g to chyba żaden kij o krzywej 3lb nie pęknie nawet po wielu sezonach. Jeżeli faktycznie da się kupić nową wędkę 4,5-5lb za 50-60 zł to temat do zamknięcia bo taki kij chętnie kupię, ale puki co takiej wędki nie znalazłem Właśnie znalazłem Jaxona CANTARA SURF 4,20m 200g (czyli jakieś 4,5lb) za 75zł http://allegro.pl/wedka-jaxon-cantara-surf-4-20m-200g-super-nowosc-i1419893078.html Ale mimo tego temat nadal aktualny, nadal jestem ciekaw ile waży taka rakieta pełna konopi lub kukurydzy.
maniek Napisano 18 Marca 2011 Napisano 18 Marca 2011 Może ktoś ważył rakietę pełną kulek, pelletu lub gotowanej mokrej kuku ?Moja rakieta napełniona na maxa wazy ok 500g , ale średnio ok 250g ,tylko że ja mam zrobiona z butelki po wodzie mineralnej, bo kto by sie bawił z taka firmową
Arek0402 Napisano 18 Marca 2011 Autor Napisano 18 Marca 2011 Może ktoś ważył rakietę pełną kulek, pelletu lub gotowanej mokrej kuku ?Moja rakieta napełniona na maxa wazy ok 500g , ale średnio ok 250g ,tylko że ja mam zrobiona z butelki po wodzie mineralnej, bo kto by sie bawił z taka firmową No ale raczej standardowe rakiety nie mają takiej pojemności W takim razie standardowa rakieta będzie ważyła 150-200g ? A przynajmniej tak mi się wydaje Więc chyba lepiej kupić tego Jaxona Cantara A jaką ty maniek wędką rzucasz tą butelkową rakietą ? To jakiś spod 5-6lbs ?
SQra Napisano 18 Marca 2011 Napisano 18 Marca 2011 A jaką ty maniek wędką rzucasz tą butelkową rakietą ? To jakiś spod 5-6lbs ? Z tego co pamętam z nad wody to Maniek ma cos takiego jak ja, Jaxona Surfcastingowego 4,5m i 4,5lb
maniek Napisano 18 Marca 2011 Napisano 18 Marca 2011 To jakiś spod 5-6lbs ?Jaki tam spod ,zwykły surf Jaxona z cw 150g protoplasta tego co chcesz kupić pewnie.
Arek0402 Napisano 18 Marca 2011 Autor Napisano 18 Marca 2011 Jaki tam spod ,zwykły surf Jaxona z cw 150g I ciskasz tym 500g ? Chyba nie doceniałem Jaxona W każdym razie chyba macie rację że lepiej nie ryzykować karpiowego kija na rakietę, tylko lepiej kupić tani surf cw 200g (4,5lbs). A i jeszcze jedno, czy po pierwszym żucie zaczepiacie żyłkę za klips na szpuli ? Czy jeżeli klips jest plastikowy to czy nawet przy lekkim szarpnięciu nie odleci ?
tomek1 Napisano 19 Marca 2011 Napisano 19 Marca 2011 W każdym razie chyba macie rację że lepiej nie ryzykować karpiowego kija na rakietę, tylko lepiej kupić tani surf cw 200g (4,5lbs). Tylko uwaga- nie każdy kij surfcastingowy się nadaje! Duża część wędek tego typu ma charakterystykę pracy, która utrudnia rzut rakietą (są zbyt miękkie mówiąc prosto). Musisz szukać wędki ze szczytową akcją.
maniek Napisano 20 Marca 2011 Napisano 20 Marca 2011 I ciskasz tym 500g ?Zdarza sie ,nie polecam takiego zachowania ,ale nie raz sytuacja wymusza np jak masz burze z piorunami nad głową . A i jeszcze jedno, czy po pierwszym żucie zaczepiacie żyłkę za klips na szpuli Nigdy tego nie rób ,naucz sie raczej rzucać w punkt 5x5m i git i nie ma czym sie stresować jak parę rakiet poślesz dalej czy bliżej.
Arek0402 Napisano 20 Marca 2011 Autor Napisano 20 Marca 2011 Musisz szukać wędki ze szczytową akcją. Z tego co się orientuję to bardzo mało wędek ma akcję szczytową i są to raczej kije drogie typowo rzutowe więc raczej Jaxon do 100zł będzie raczej miał akcję paraboliczną. Nigdy tego nie rób ,naucz sie raczej rzucać w punkt 5x5m i git i nie ma czym sie stresować jak parę rakiet poślesz dalej czy bliżej. W filmie "Na Karpie" Przemek Mroczek uczył żeby rzucać rakietą przy pomocy klipsa więc myślałem że to rozwiązanie jest ok.
tomek1 Napisano 20 Marca 2011 Napisano 20 Marca 2011 Z tego co się orientuję to bardzo mało wędek ma akcję szczytową i są to raczej kije drogie typowo rzutowe więc raczej Jaxon do 100zł będzie raczej miał akcję paraboliczną. Właśnie Jaxon to jedyna firma, która ma w ofercie wędki do surfcastingu o charakterystyce szczytowej w cenie około 150 zł. Tu pisaliśmy na ten temat http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=5032&postdays=0&postorder=asc&highlight=surf&start=45
Arek0402 Napisano 20 Marca 2011 Autor Napisano 20 Marca 2011 w cenie około 150 zł Jak to ma być kij tylko do rakiety to wolę rzucać bliżej ale za 70zł Jak będzie trzeba nęcić na dużej odległości to wezmę ponton. Ale mimo wszystko dzięki za informacje
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.