Zbynek Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Chciałbym się dowiedzieć jak wyglądają sprawy wędzisk a mianowicie materiałów z jakich są wykonane. Czytam się często o węglówkach w innych opisach są jako kompozyty węglowe, czytamy o włóknach różnych rodzajów, o graficie , kompozytach grafitowych, grafitowo węglowych. Może ktoś mógłby mi troszkę bliżej wyjaśnij jak to się ma w przełożeniu na wędki i co jest czym ?
Gość Tench Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Do granicy kilkuset zł jest to tylko marketingowy bełkot;) czasem powyżej też...
Zbynek Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Napisano 1 Kwietnia 2011 bełkot - no oki więc z czego ów wędki wtedy są ?
kasko43 Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Grafit to inaczej węgiel. Wiadomo, że węgiel ma różne postacie, i tak np diament to też pierwiastek węgla, tak samo grafit. Wędziska węglowe są średnio mocne, elastyczne i bardzo lekkie. Kompozyty to pomieszane z jakimś innym tworzywem. Te wędki są cięższe ale zarazem mocniejsze. Pełne włókno szklane to wędki najcięższe i najmocniejsze, nie do złamania. Tylko, że te teleskopy za 20 zł to niby włókno szklane ale to tandeta .
Zbynek Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Napisano 1 Kwietnia 2011 tak pytam bo chciałem kupić jakąś matchówkę za ok 150 i czytam o nich i co opis to inne tworzywa
Gobio Gobio Napisano 2 Kwietnia 2011 Napisano 2 Kwietnia 2011 wędki boronowe HI END W WĘDKARSTWIE....... Zasadniczo wędki zbudowane z użyciem boronu wykazują cechy bliskie wędkom bambusowym. ..więc tak jak w modzie kolo się zamyka:)
Gość Tench Napisano 2 Kwietnia 2011 Napisano 2 Kwietnia 2011 tak pytam bo chciałem kupić jakąś matchówkę za ok 150 i czytam o nich i co opis to inne tworzywa To jest ten bełkot... nie ma znaczenia czy pisze im7, xt100, 80mln psi... za 150zł nie dostaniesz kosmicznej technologi... Zazwyczaj to co jest napisane na wędkach czy w katalogach ma niewiele wspólnego z prawda. Patrz na to czy wędka jest lekka, wytrzymała(forum) i czy leży w ręce/podoba się. Nie wierz też w bajki o przelotkach... To że ktoś napisze że przelotki są klasy/typu "sic" ma najwyżej odniesienie do ich koloru czy wyglądu, nie do jakości. @gobio Widziałeś chociaż na oczy blanki restaffine? Określenie Hi-end nie jest użyte na wyrost... A Ci co mieli w ręku już dawno pozamawiali wędki na tych blankach. Jak poszukasz w necie to znajdziesz dużo na temat tych blanków.
Gość Tench Napisano 3 Kwietnia 2011 Napisano 3 Kwietnia 2011 Stety lub niestety zdążyłem zamówić Batsona z rx8, na początek kij z "dolnej półki" wystarczy ale jak się znudzi to kto wie:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.