Arek0402 Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Wędkarstwo jest moim hobby odkąd pamiętam, próbowałem już chyba wszystkich metod z wyjątkiem jednej, muchy. To chyba dlatego że nikt kogo znam nie łowi na muchę, mnie ta metoda wydaje się interesująca już od dłuższego czasu ale do rzeczy. W jaki kij powinienem się zaopatrzyć żeby rozpocząć przygodę z tą metodą ? Długość to chyba 2.7m będzie najlepsza ? Ale jaka klasa AFTM ? No i ile kasy potrzeba na taki w miarę przyzwoity kij ? Taki np. Jaxon Eternum Fly (130zł) wystarczy ? No a kołowrotek w tej metodzie nie odgrywa zbyt ważnej roli więc jakiś za 50zł wystarczy na początek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gobio Gobio Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Muchówka Konger world champion fly AFTMA 4-5 2,7m najbardziej uniwersalne kołowrotek za 50 pln będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Konger world champion fly Na razie mnie jakieś konkretne modele nie interesują. Czyli długość tak jak myślałem 2,7m a klasa AFTM 4/5. Składów im mniej tym lepiej ? A jak z akcją ? A sznur do tego jaki ? AFTM 4 DT czy L ? A może WT ? I jaki stopień tonięcia na początek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolat66 Napisano 5 Kwietnia 2011 Share Napisano 5 Kwietnia 2011 4DT plywajacy.Kij o akcji szczytowej,dwu skladowy.Osobiscie zaczynalem na kiju 5/6 i sznurze DT5.Taki zestaw nadaje sie i do suchej jak i mokrej muchy.Z biegiem czasu i nabywaniu wprawy przechodzi sie na coraz mieksze kije.Jaxon na poczatek bedzie ok.Zainwestoj w dobry sznur plywajacy np:cortlanda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 5 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2011 Z biegiem czasu i nabywaniu wprawy przechodzi sie na coraz mieksze kije Czyli o coraz mniejszej klasie AFTM ? Czyli na początek na klenie, pstrągi itp. 5/6 będzie najlepsza ? A na grubszą rybę to nawet 12 na początek ? Może to banalne pytania ale jeżeli chodzi o muchę to jestem zielony więc proszę o wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tezeusz400 Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Co sądzicie o zestawie z Decathlonu na początek. Mam na myśli zestaw muchowy Go Fishing Fly Caperlan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frank_lucas Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Kiedyś z ciekawości rozłożyłem ją w sklepie, kij niczego sobie, na klenia, jazia w sam raz. Do tego wszystko jest w komplecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 1 Kwietnia 2013 Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Poszukaj może Kongera World Champion Fly 9'' klasa 4/5 (choć może lepsza na początek 5/6) używki możesz kupić dość tanio. W porównaniu z tym kijem z decathlonu to jest niebo a ziemia. Sam kierowałem sie opiniami bardziej doświadczonych kolegów odnośnie doboru sprżetu na początek i polecano mi właśnie WC Fly Ta wędka jest idealna na pocżatek przygody, do tego jakis prosty młynek za 50 zł (na poczatek nie ma co przesadzać). Ważny jest w miare dobry sznur i tutaj nie radziłbym oszczędzać zanadto (jak poszukasz to kupisz uzywkę w dobrej cenie i bardzo dobrym stanie) - np jakiś Pływający DT lub WF (w klasie dopasowanej do wędki oczywiscie) Zamknąć się w 200 zł z cąłym zestawem moim zdaniem się nei da. Dochodzą do tego materiały na muchy a jeśli nie kręcisz to muchy, których urwiesz na początek całkiem sporo (szczegolnei nimf) , łączniki, przypony, floatanty potem dojdzie ochota na spodniobuty, kamizelki, lepsze materiały i prawdziwa zabawa sie zaczyna ;D ;D Niemniej polecam, pierwsza ryba na własny sprzęt i przynęty wynagradza wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frank_lucas Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 cannibalus, miałeś ten kij z decathlonu w ręce? Nie oceniałbym tak pochopnie sprzętu firmy caperlan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi