Skocz do zawartości
tokarex pontony

Zestaw na krótkie kilkugodzinne zasiadki z marszu.

pawelw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z racji tego, że mam w tym roku mozliwośc wypadu na krótkie zasiadki chce dopytac o kilka detali:

1. Zestaw końcowy. Co myślicie o takim zestawie jak opiszę. Chce postarać sie o wieksze miśki i dlatego z góry piszę, żechce wyeliminować krótkie przypony. Wychodzę z założenia, że albo będzie odjazd poważnego miśka lub wcale. Z tego tez powodu chce zaorzestać używać kukurydzy , na które miałem liczne odjazdy karpi i amurów do 4 kg.

a)

- haczyk nr 4 na plecionce, standardowy zestaw włosowy z kulką tonącą 18 lub 20 mm

- przypon długości 15 do 20 cm

- ciężarek centryczny do methody oblepiony pastą peletową

- do haka zapięty tunel PVA z kilkoma kulkami

B)

- haczyk nr 4 na zeromemory D-rig, z połówka kulki pływającej i tonącej 18 mm

- przypon o długości 15 do 20 cm

- ciężarek centryczny oblepiony pastą pelletową

- do haka zapięty tunel PVA z kilkoma kulkami

Rzuty będe wykonywał na odległość max 60 m. Czy w takim celu stosować dodatkowe elementy jak np. przypon strzałowy lyb loeadcore? Wydaję mi się, że to nie jest konieczne ponieważ nie są to odległości ekstremalne. Przypon strzałowy z grubego materiału ograniczy plątanie zestawy, ale czy zeromemory lub fluorocarbon nie ogranicza liczby brań ?

Łowisko będę nęcił z marszu za pomocy procy kulami z pasty peletowej i kobrą kulkami zanętowymi.

Wiem, że to jest połączenie the method z tradycyjnym zestawem, ale czy takie rozwiązanie może się sprawdzić?

Sezon poświęcony będzie na krótkie zasiadki i odpoczynek z nadzieją na branie dużego miśka, których na zbiorniku jest sposro, ale bardzo trudno jest sie do nich dobrać, drobne zaś odjeżdzają regularnie.

Zbiornik o niregularnym dnie , zarośniety moczarką na wysokośc nawet do 1,5m dlatego rzuty są możliwe ale celne i w znane miejsce bez zarośli.

Co myślicie na temat mojej taktyki? Byłem juz na otwarciu sezonu z tradycyjną methodą i krótkim przyponem i jak zwykle we dwóch zaliczyl;iśmy 5 bąków w cztery godziny, największy ok 3 kg. A ja chce dać szansę większej rybie.

Proszę o opinie.

Dzięki z góry.

przynęty na klenia   Dragon

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.