Skocz do zawartości
Dragon

Dragon Millenium Power Jig 5-25g

Koniuch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, dzisiaj zakupiłem wędke spinningową Dragon Millenium Power Jig 5-25g. Kupiłem ją z zamiarem na szczupaka, lecz ktoś powiedział, że nie nadaję się ta wędka na szczupaka. Chciałbym poznać wasze opinie na ten temat. Czy ta wędka nie nadaję się na szczupaka ?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Cześć!

Posiadam ten kijek od jakiegoś czasu. Łowiłem nim głównie sandacze, ale także okonie (ciężki trok boczny oraz klasyczny opad 4-6g) oraz niewielkie szczupaczki (przyłów).

Powiem Ci, że to bardzo dobra wędka do jigowania (opad), ale czuła wklejona szczytówka nie jest potrzebna do łowienia kaczodziobych i może stanowić pewien problem. Zapas mocy jest duży, owszem, ale czy kijek zapewni komfortowy hol dużego, dynamicznie walczącego szczupaka? Nie jestem pewien. Czy celnie podasz przynętę szczupakową? Nie sądzę. Czy odpowiednio ją zaprezentujesz? Też wątpię.

Nie wiem jaki masz styl wędkowania ani nie znam Twoich łowisk, ale powiem Ci, że ta wędka nie poradzi sobie z ciężkimi wahadłówkami (używam takich od 18 do 42g), ani ciężkimi, mocno pracującymi woblerami czy dużymi gumami na średnich i ciężkich główkach. Tutaj problemem jest ciężar wyrzutowy oraz ta delikatna szczytówka.

Ta ostatnia będzie poddawać się i wariować podczas pracy woblera, co może zniekształcić jego pracę, a maksymalne ugięcie może spowodować, że nie wyczujesz brania (nawet tego szczupakowego!). Stosunkowo niewielki c.w. uniemożliwi używanie ciężkich przynęt, a takie bywają przynęty na szczupaka.

Naprawdę jestem fanem serii Millenium, używam kilku wędzisk z tej serii i jestem z nich naprawdę zadowolony. Także nie piszę tego, aby zdyskredytować producenta czy ową serię, nie piszę tego, żeby zepsuć Ci humor, po prostu takie jest moje zdanie.

Kij na szczupaka powinien być stosunkowo sztywny, o ugięciu szczytowym albo progresywnym (pod ciężarem ryby przechodzącym w paraboliczne), o szybkiej reakcji.

Już lepszy byłby Super Fast (c.w. też 5-25, ale szczytówka klasyczna), ale z tej serii na szczupaka poleciłbym Ci model Pike albo Wobbler, zależy od sposobu wędkowania, łowiska oraz przynęt.

Napisz czym i gdzie łowisz, a może uda się doradzić coś innego (niekoniecznie z Millenium, niekoniecznie z Dragona)/

Pozdrawiam

• 5 months later...
Napisano

no dobra skoro jest taka dobra to dlaczego przelotka tak szybko sie ściera i powstają w niej rowki.Kwestia łowienia 3 miesięcy METODĄ OPADU na plecionie i pozamiatane

Napisano

Bo trzeba łowić na konkretne plecionki, a nie sznurki :razz: Od czerwca łowię i brak śladów na przelotkach. Jedna z większych wad i bardziej denerwujących to chorendalna masa kija...po dniówce mój przegub mówi dość :mad:

Napisano

Plecionka 0.18 chyba jaxson :?: a co do masy to masz rację :mad: .To jakiej plecionki najlepiej zastosować :?:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.