Skocz do zawartości
tokarex pontony

Jak zawiązać zestaw do odległościówki?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Powiedzcie mi jak prawidłowo zawiązać zestaw do odległościówki, może jakieś instruktarz, filmik? Czytałem troche o tym wiem, że ma być spławik typu wagger i ciężarki 3 od krętlika każdy 2 razy większy... Oglądałęm też ten filmik

" Jak zawiązać zestaw na spławik - Wędkarstwo" - http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zawiazac-zestaw-na-splawik-wedkarstwo

Pytania:

a) jak zawiązać zestaw z krętlikiem bo na filmiku jest bez

B) będę łowił raczej na płytkich wodach więc jak zawiązać spławik "na stałe"?

c) np z tych spławików SPŁAWIK JAXON WAGGLER - NA JEZIORO - 2+3g

http://allegro.pl/splawik-jaxon-waggler-na-jezioro-2-3g-tanio-i1576510533.html

oznacza to że 2 gramy waży i cięzarki mają mieć 3 gramy min czy max?

d) im cięższy ciężar własny spłąwika tym dalej zarzucamy, chciałem mięc więc i daleki i bliski czyli jakiej wagi wybrac?

Proszę o pomoc... Wędka Mikado 3.9 metra 10-40 gram

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

krętlik wiążesz do żyłki głównej, a do niego zakładasz przypon. spławik montujesz na stałe za pomocą konektorków np stonfo lub craluuso. jeżeli jest płytko to polecam ci spławiki które posiadają większe obciążenie własne, a na żyłkę nie większe niż 1g. gramatury to już zależą od twoich potrzeb. najlepiej zaopatrz się w kilka np 3+1; 4+1; 5+1 itd

Napisano

Rozumiem, a spławiki tego typu będą dobre czy np lepsze firmy expert? No i jeszcze jednego nie wiem:/ Piszecie, że należy spławik wyregulować tak aby wystawiał np 3cm z wod ale jak to się reguluje w tym przypadku?

Napisano

i jeszcze jedno, jak wędzisko mam 3.9 metra a połowy na 2-3 metrach to musze na stałem mocować ten spławik ?

Napisano

możesz zamontować na stałe lub przelotowo. to zależy już od ciebie jak będzie ci się łatwiej zarzucać. a to ile ma antenki wystawać nad wodą to regulujesz poprzez odpowiednie wyważenie spławika. moim zdaniem spławiki experta są lepsze od jaxona. wybór wagglerów jest ogromny więc na pewno coś do siebie wybierzesz. jeżeli mógłbym ci coś polecić to polecam spławiki cralusso rocket light.

Napisano

A mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć jak wygląda odpowiednie wyważenie spławika? Tzn jak się to robi bo nie mam pojęcia... Obiążenie daje 1 gram tak jak trzeba i czym reguluję to ile ma wystawać?

Napisano

to że na spławiku pisze np 3+1 to nie znaczy że musisz dać dokładnie 1g obciążenia na żyłke. dodaje się tyle żeby wystawało te 3cm nad wodą. obciążenie możesz też regulować poprzez zdejmowane płytki mosiężne w spławiku( jeżeli w danym spławiku jest taka możliwość).

Napisano

Aha na tej zasadzie:) Rozumiem:) a Jeszcze mam pytanie, skąd wiedzieć jaki długi mam zrobić przypon?

Napisano

A i jeszcze pytanie, bo na filminku jest pokazane ze obciazenie zakłada się w 3 miejscach ale jak mam założyc tylko 1 gram to tez na te zasadzie?

Napisano

ja osobiście do odległościówki nie stosuje krótszych przyponów niż 30cm. ale to też dobierasz np do intensywności żerowania ryb. a co do obciążenie zestawu to możesz zastosować całe skupione przy przyponie jeżeli chcesz żeby szybko przynęta opadała lub je rozsuwasz jeżeli chcesz łowić z opadu.

Napisano

Czyli generalnie nie muszę robić takich supełków tylko samemu moge albo rozsunąć albo zsunąć

Napisano

dudi82 a umiałbyś mi wytłumaczyć jak się sprawdza głębokość zbiornika przy użyciu gruntomierza?:)

Napisano

dokładnie. obciążenie ustawiasz według potrzeb, ale tak żeby przy żucie nie plątało zestawu.

Napisano

moim zdaniem gruntowanie w odległościówce jest trudne. tu masz ciekawy artykuł na ten temat. ja osobiście przeciążam zestaw odpowiednim gruntomierzem lub dodatkową śruciną. jak już mam ustawiony odpowiednio grunt to na tym przeciążonym zestawie sprawdzam jeszcze jakieś 2m dna przed miejscem łowienia w celu sprawdzenia czy nie ma tam np. jakiegoś dołka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.