Skocz do zawartości
Dragon

Nęcenie peletem.

Gość Shaft

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Shaft
Napisano

Przepraszam jeśli taki temat już istnieje, nie znalazłem.

Mianowicie, mam kilka pytań.

Czy gdy łowi się na pelet to powinno byc ciepło czy karp weźmie nawet gdy jest b. zimno.

Czy by łowic na pelet to muszę nęcic 2, 1 dzień przed łowieniem, czy wystarczy jak przyjadę raniutko zanęcę i od razu łowie??

Czy nęcic tylko peletem czy dodawac też kulek itp. (na haku zamierzam miec pelet)??

Ile nęcic, ile peletu wrzucac do wody??

Jeszcze raz przepraszam jeśli nie potrzebnie założyłem nowy temat.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Shaft, powiem Ci tak karpia nigdy człowiek do końca nie pozna. Możesz złowić go jak będzie bardzo ciepło jak i bardzo zimno i na każdą przynętę może się skusić trzeba wszystkiego próbować.

Nie musisz nęcić kilka dni możesz nęcić punktowo woreczkiem PVA.

Możesz dodać kulki ,aby urozmaicić ,,karme" :razz: nawet jaką konopie możesz dodać to nie zaszkodzi.

ilość wrzucenia do wody zależy ile masz siedzieć nad wodą. Jak ja pojechałem nad jeziorko to nęciłem punktowo co drugi rzut zakładałem siatkę PVA z jedzonkiem i wyniki były.

Myślę ,że pomogłem :razz:

Napisano

Jeżeli chodzi oporę roku to głównie chodzi o zapach peletu. Bardzo dobrze sprawdzało się nęcenie peletem i połów na niego jeżeli chcemy połowić karpie "zarybieniowe" one są do peletu przyzwyczajone. Do nęcenia peletem dodaję kukurydzę no i oczywiście konopie. Generalnie lepsze efekty miałem na kulki ale to wymaga dłuższego czasu nęcenia oczywiście również kulkami. Kombinuj z zapachami.

Gość Shaft
Napisano

Dzięki, a jeśli zanęcę rano godzina np.4:00 zastosowując worki PVA to moge liczyc na wyniki w tym dniu w ten sposób jednorazowo, punktowo nęcąc??

Gość Shaft
Napisano

I jeszcze pytanko jedno:

Mam pellet jakiś śmierdzący, chyba coś rybnego. Gdy będę nęcił tym pelletem to mogę kupic (na wiosnę) jakieś kulki wpadające w ten zapach i łąwic wtedy też nimi???

Czy wtedy łowi się tylko tym czym się nęci.

Raz spróbowałem zanęciłem kulkami truskawkowymi, na włos dałem kulkę brzoskwiniowo-ananasową i złapałem karpia 9kg. Ale to na prywatnych nie na naturalnych zbiornikach. Niestety koło mnie nie ma jezior itp :(

Napisano
Dzięki, a jeśli zanęcę rano godzina np.4:00 zastosowując worki PVA to moge liczyc na wyniki w tym dniu w ten sposób jednorazowo, punktowo nęcąc??

To zależy od zbiornika i populacji karpi bo pewnie na nie się nastawiasz.

Jeżeli jest ich dużo i są przyzwyczajone do kulek i pelletu to taka strategia też się sprawdza.

Ja tak czasami robię gdy nie mam możliwości wcześniejszego przygotowania łowiska.

A z wynikami u mnie to jest różnie, ale tam gdzie tak robię to nie ma za dużo karpi.

Gość Shaft
Napisano

Dzięki ;)

Proszę jeszcze o pomoc odnośnie kulek.

Napisano
Proszę jeszcze o pomoc odnośnie kulek.

Kulki na włos dawaj zawsze bardzo dobrej jakości. Osobiście mogę polecić coś z Dynamite Baits z serii Fresh albo Hi-Attract. Jeżeli chodzi o konkretne smaki to w tamtym sezonie kulką numer 1 była u mnie SK30 ze StarBaits'a a w tym roku wszystkie dotychczasowe karpie skusiły się na kulkę Squid&Octopus firmy Dynamite Baits (Hi-Attract) Do najtańszych nie należą ale sprawdzają mi się nawet tam gdzie karpie praktycznie nie miały nigdy kontaktu z kulkami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.