dominik poznan Napisano 22 Maja 2011 Share Napisano 22 Maja 2011 Jakie zestawy i wędki używacie do połowu z łodzi ? Jezioro duże na którym zawsze jest falka od małej po sporą głębokość 6-9m pod powierzchnią jest lekki uciąg wody więc przy nęceniu trzeba zakotwiczyć zestaw . Na wagglerach brania są słabo widoczne przy falce więc myślę o spławikach zwykłych przelotowych około4gr z kolorowymi antenkami i bardzo duża ilością przedziałek na antence . Ryby to głównie leszcze płocie karpie do 3kg wzdręga i krąp. moje dwa zestawy mają wyglądać tak; 1- teleskop 4,9m 5-25gr żyłka główna 0.20 spławik 4gr hak 10 2-bolonka 5m 5-25gr żyłka główna 0.20 splawik przelotowy 4gr hak 8 Nie wiem jaki ołów zastosować stały czy przelotowy oliwkę. DORADŹCIE COŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin232 Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Witam. Ja również używam wędzisk min. 4,5m z powodu problemów z zacięciem na większych głębokościach krótszym kijem. Żyłkę też masz OK ale przyponu nie używam cieńszego niż 0,18 z krętlikiem aby nie zrywać ryb przy zacinaniu. Według mnie masz za lekkie spławiki, nie utrzymasz zestawu na większej głębokości czteroma gramami a zwłaszcza przy uciągu lub większej fali. Ja używam długich spławików min. 5 gam plus dociążenie np. 5+5, 4+6 a nawet 6+8 . Spławik wyważam tak aby nad wodę wystawało ok. 4 cm antenki, obciążenie skupiam ok. 40 cm od haczyka z 3 lub 4 ciężarków a jedną śrucinę lub stila zaciskam tuż przy krętliku. Przypon ma ok. 20 cm długości a haczyk nr. 2 lub 1 no czasami nr 3 ale nie mniejszy. To bardzo czuły zastaw i ładnie pokazuje brania z dna z toni, i podnoszone, jest prosty ale bardzo skuteczny i się bardzo mało plącze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2011 aktualnie mam bolonke jak w opisie, jeżeli łowie na płytszej wodzie to mam zwykły teleskop 3,6m ze stałym spławikiem, w teleskopie 4,9m zmieniłem spławik na 5,5gr i hak na nr6 jak na razie w tym sezonie się sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 25 Sierpnia 2011 Share Napisano 25 Sierpnia 2011 Ja tam z łodki wole wedkowac krótszym kijem, dużo poręczniejszy. I nie narzekam na problemy przy zacinaniu ryb, a zwykle łowie na głebokiej wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 5 Lipca 2012 Share Napisano 5 Lipca 2012 Nie macie problemu z powodu zbyt dużego oporu dla ryby przy braniu a tym samym zrezygnowania z brania ryby? Bo do tej pory używałem spławiki max. 3,5 g ale zwykle 2-2,5 g . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi